”Tyrväinen on mun mieleen”

Hyökkääjänä kevään 1983 pudotuspeleissä neljä maalia tehnyt Arto Jokinen peukuttaa HIFK:lle. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Nordenskiöldinkadun hallin C1:ssä kasvot ovat kuin muutaman vuosikymmenen takaisesta jääkiekkoilun korttisarjasta: Tiki Tikkanen, Rassa Hirvonen, Allu Lähteenmäki, Räpsä Haapaniemi... Esa Peltonen ei päässyt tänään peliin. Hänen paikallaan istuu Arto Jokinen, joskus ”Sika” Jokisenakin tunnettu Mäntän Kiekko-Poikien kasvatti.

– Kai se tuli pelityylistäni, vastaa Jokinen, 62, hieman vaivautuneena kysymykseen lempinimensä synnystä.

Jokinen oli kaukaloiden väriläiskä 1980-luvun taitteen molemmin puolin. Parikymppinen debytantti takoi tamperelaisen KooVeen liigajoukkueessa 34 ottelussa tehopisteet 20+19. Ei ollutkaan ihme, että Jokinen löytyi muutamaa kautta myöhemmin HIFK:n joukkueesta. Sitä ennen hän ehti kohahduttaa Nordiksella HIFK:n ja KooVeen runkosarjapelissä eräänä helmikuisena iltana.

HIFK:n todellinen legenda Lalli Partinen muisteli tuota helmikuuta Iltalehden haastattelussa viisi vuotta sitten.

– Olin tuomassa kiekkoa alimpana miehenä, kun Jokinen veti minut poikittaisella mailalla nurin jäähyaition edessä, mutta pilli ei soinut. Jokinen otti kiekon, luisteli yksin läpi ja teki maalin. Sen jälkeen se kehtasi vielä tulla lällättämään eteeni, että siun maali.

Siinä vaiheessa Partisella keitti totaalisesti yli. Hän alkoi ajaa Jokista takaa ympäri kaukaloa, mutta ei saanut kiinni. Onneksi.

– Oli luojan lykky, että Heinon Kimmo ja ”Murtsi” (Matti Murto) roikkuivat minussa ja hiljensivät hiukan vauhtia, Partinen kertasi.

– Mökillä mulla on seinällä pilapiirros siitä tapahtumasta, joten tulee sitä muisteltua tasaisin väliajoin. Mutta Lallin kanssahan meillä ei ole mitään. Lentokoneessakin on istuttu peliuran jälkeen vierekkäin, naurahtaa Jokinen nyt.

Jokinen pelasi HIFK:ssä neljä kautta ja voitti mestaruudet vuosimallia 1980 ja 1983. Jälkimmäisissä pudotuspeleissä Jokinen kokosi yhdeksässä ottelussa tehopisteet 4+2. Hänen uransa loppui kolmekymppisenä divarikauteen KooKoossa 1986–87, jolloin tilille kertyi 38 pelissä 14+19 tehopistettä.

– Tuolla katossa olisi yksi viiri enemmän, jos olisin tehnyt 1982 Tapparaa vastaan läpiajostani maalin. Jari Lindgren iski toisessa päädyssä kulmasta läpiajoni jälkeen vetäistyn hätäpurun jälkeen.

Jokista ei tarvitse kauaa kuunnella, kunnes selviää, ettei nykyiseltä myyrmäkeläiseltä lihamestarilta monta peliä taida jäädä väliin.

– Runkosarjassa olin paikalla 29 ottelussa. Yksi jäi väliin Itävaltaan suuntautuneen laskettelumatkan takia. Mulla oli kausikortti. Neljän kauden miehenähän sitä ei saa ilmaiseksi. Kymmenen kautta IFK:ssa pelanneet saavat pääsylipun peleihin, Jokinen toteaa.

Peruskatsojalle maaliton avauserän saattaa vaikuttaa tylsältä. Jokinen löytää kommentoitavaa joka vaihdosta. Jos kiekko ei pysy lavassa tai tuomarin käsi nousee ylös tyhmän jäähyn merkiksi, Jokinen ei jää sanattomaksi. Kunniansa kuulevat Ville Varakas, Micke-Max Åsten, ja taisi siellä olla joku muukin.

– Mutta tuo Tyrväinen (Juhani) on mun mieleen. Siltä ei tsemppi lopu. Tyrväinen vain pitäisi laittaa pelaamaan (Vili) Sopasen kanssa. Ne olivat yhdessä jo Lahdessa ja pelasivat hyvin ollessaan samassa ketjussa runkosarjassa.

Jokinen jaksaa muistella edellistä kotipeliä, jatkoaikatappiota.

– Kaksi, prkl, oman pään aloitushäviötä. Raskailla virheillä se peli hävittiin.

Kun HIFK hukkaa kolmannenkin ylivoimansa, ei pakkopeliviisikko kehuja kerää.

– Eronen (Teemu) on ihan turha mies viivalla, ellei se lauo. Aina kun vedät, sieltä tulee ohjausmahdollisuus tai paluukiekko, kunhan maalilla vain on omia miehiä.

HIFK painaa ratkaisun Miro Heiskasen iskettyä päätösosuman puolustusalueelta tyhjiin. Kykyjetsijät luikkivat katsomosta paluumatkalle hotellille jo viisi minuuttia ennen päätössummeria. Jokinen istuu paikallaan loppuun asti.

– Aika usein pelit pelataan uudelleen hallin takahuoneen kahviossa muiden vanhojen pelimiesten kesken. Siitä ollaan yhtä mieltä, että SM-liigassa saisi pelata korkeintaan 12 joukkuetta, kertoo colajuomilla peleissä virkistäytyvä Jokinen.