Tuskainen ylivoimapelaaminen ei ole pysäyttänyt Ässiä

Ässät ei ole juhlinut ylivoimamaalia kauden aikana kuin kuusi kertaa. Kuva: Juhani Liuhala

Ässät on tällä hetkellä sarjataulukossa mukavasti viidennellä sijalla. Se on paremmin kuin monikaan osasi ennustaa ennen kauden alkua. Tämä on tapahtunut siitä huolimatta, että joukkueen ylivoimapeli on kirkkaasti koko liigan huonointa.

Luvut ovat Ässien kannalta masentavia. Ylivoimamaaleja ryhmä on onnistunut tekemään ainoastaan kuusi, joista vain yksi on syntynyt vieraskaukalossa. Onnistumisprosentti 8,70 on noin neljä prosenttia huonompi kuin toiseksi heikoimmalla ylivoimajoukkue Pelicansilla. Lauantaina Ässät ei saanut pistettäkään JYPin vieraana, ja ylivoima petti jälleen kerran patapaidat. Melkein minuutin kahden miehen ylivoimansa aikana Ässät ei saanut kertaakaan edes rauhoitettua tilannetta hyökkäysalueelle, mikä on jo itsessään eräänlainen harvinaisuus. Viiden minuutin ylivoiman aikana joukkue laukoi kohti maalia kaksi kertaa, molemmat laidan vierestä ilman toivoa siitä, että kiekko päätyisi maaliin asti.

"Mikäli Ässät pelaisi koko pelin ajan ylivoimalla, joukkue voittaisi kamppailut keskimäärin 3-0"

Ässien edellä sarjataulukossa olevat joukkueet ovat kaikki tehneet yli tuplamäärän ylivoimamaaleja porilaisiin verrattuna. Piikkipaikalla kirmaava Tappara on takonut peräti 18 ylivoimamaalia enemmän kuin Ässät. Porilaiset tarvitsevat tällä hetkellä liki 19 minuuttia pakkopeliä, ennen kuin kiekko on vastustajan maalissa. Hyvää ylivoimassa on ollut lähinnä se, etteivät vastustajat ole vielä tehneet alivoimamaalia Ässien verkkoon. Mikäli Ässät pelaisi koko ottelun ajan ylivoimalla, joukkue voittaisi kamppailut keskimäärin 3-0.

Tilastoja tuijottamalla lienee perusteltua sanoa, että Ässien tekeminen tasakentällisin on pakko olla poikkeuksellisen hyvässä balanssissa. Kysymys kuuluukin, kuinka paljon korkeammalla joukkue sarjataulukossa olisi, jos ylivoima toimisi edes liigan keskitasolla? Ainakin luvuista voi päätellä, että maksimitasollaan Ässät ei vielä pelaa. Se on seuran kannalta harvinaisen rohkaiseva ajatus.