Tunnetta, tunnelmaa ja talousahdinkoa - oliko Riian Dinamon KHL-tarina siinä?

Jokerit oli Riian Dinamon kauden viimeinen vastustaja. Samalla kyseessä saattoi olla latvialaisseuran KHL-tarinan päätepiste. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Se oli siinä. Valot sammuivat ja tahdikkaat DII-NAA-MOO –huudot hiljenivät torstai-iltana Riga Arenalla. Toivottavasti eivät sentään lopullisesti, mutta varmuudella tänä keväänä KHL-lätkän osalta.

Läntisen konferenssin jumboksi jäänyt Riian Dinamo päätti pettymysten kauden 3-1-voitolla playoff-vaiheeseen singahtaneesta Jokereista.

Pudotuspelit viikonloppuna HK Sotshia vastaan aloittavilla narripaidoilla ei ollut runkosarjan päätöspelissä suurtakaan panosta. Neljännen kerran putkeen KHL:n pohjamutiin sukeltaneelle Latvian lätkäylpeydelle ottelu oli tärkeä hengennostatus tulevaan.

Jo syys-lokakuun vaihteessa playoff-mahdollisuutensa menettäneelle Dinamolle ja seuran fanaattisille kannattajille toissailtainen ottelu jättikin hyvän maun.

Vuoden 2006 MM-kisojen päänäyttämölle on Vanhankaupungin laidalta Vapaudenpatsaan kupeesta vajaat 2,5 kilometriä. Taksikuski vie Skanstes iela 21:ssa sijaitsevalle kiekkoareenalle viidellä-kuudella eurolla. Mittariauton valinnassa pitää kuitenkin olla tarkkana.

Varmin valinta ovat Air Baltic -yhtiön limenvihreät tai punaiset autot. Laiman legendaarisen suklaatehtaan lähellä sijaitsevalle pysäkille pääsee ratikoilla 8 ja 11. Myös johdinautojen 3, 5 ja 25 sekä bussien 9, 11 ja 33 kyydissä matka taittuu kätevästi komean kiekkopyhätön kylkeen.

Täysi tupa on tänä päivänä Riga Arenalla harvinaista. Katsojakeskiarvot ovat tulleet tasaisesti alemmas kauden 2013-2014 ennätysluvuista. Marraskuussa Avtomobilist-pelissä lehtereille vaivautui 6500 henkeä. Tammikuun Ufa-kamppailussa väkeä oli tuhat henkeä enemmän.

Tämän kauden päätöspeli veti kiekkomatseissa 10300 lätkäfania vetävälle Riga Arenalle hulppeat 8543 katsojaa.

Riga Arenalla nähtiin torstaina vantaalaista juhlatunnelmaa. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Samanlaista suomalaisryntäystä kuin jokerikannattajien tammikuisella roadtripillä ei nyt koettu, mutta lehtereillä oli vaivautunut tälläkin kerralla muutamia kymmeniä härmäläisiä.

Mukana oli myös 60-vuotisiaan viettänyt Harry Starkkila. Matkaseuranaan Kiekko-Vantaan kannattajilla olivat Lars-Olof Weck, Ulf Grundström, Marko Vainio ja Olli Niinisalo.

He korostavat, että Riiasta on tullut läheisyytensä vuoksi suomalaisfaneille mieluisa vieraspelikohde.

Tunnin lennosta Latviaan viihtyisään pääkaupunkiin ja takaisin joutuu pulittamaan satasen molemmin puolen. Toinen vetovoimatekijä on Riga Arenan loistava tunnelma.

Vaikka kotijoukkue on taapertanut viime vuodet itäliigan hännillä, Dinamon kiekkopyhätössä on illasta toiseen poikkeuksellisen hyvä meno.

Samanlaista fiilistä kokee KHL-kuvioissa oikeastaan vain Bratislavan Ondrej Nepela Arenalla, Pietarin Jääpalatsissa ja Moskovan TsSKA:n kotihallina toimivassa Jääurheilupalatsissa.

Jos ja kun Dinamo Minskillä kulkee, tunnelma 15000 katsojaa imevällä Minsk-Arenallakin on huikea. Vastaavanlaista riehaa ja meteliä ei kannustushuudot oudosti häivyttävällä Hartwall Areenalla kuule Jokereiden peli-iltoina.

Latvialaiset ovat näyttäneet kiihkeän fanittamisensa MM-kisoissa. Kotihallissaan Dinamon äänekkäät fanit ovat kovassa iskussa – suuremmin riippumatta siitä, mitkä lukemat areenan mediakuutiolle isketään.

Voi vain arvailla, millaiseksi meno yltyisi, jos baltialaiskiekon lippulaiva kykenisi tulevaisuudessa taas raivaamaan tiensä pudotuspeleihin.

Riian Dinamo jäi jälleen kerran pudotuspelien ulkopuolelle. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Uskollisille faneille playoff-paikan todella soisi, sillä edellisen kerran Dinamon kausi on jatkunut runkosarjan jälkeen keväällä 2014. Silloin latvialaisten tien katkaisi sodan jalkoihin myöhemmin musertunut Donass Donetsk.

Kuusi vuotta sitten rajallisella pelaajamateriaalilla vuodesta toiseen operoivan latvialaisseuran pudotuspeleihin luotsasi puolestaan syksyllä 2012 purppurapaitojen päävalmentajan paikalta pois potkittu Pekka "Rocky" Rautakallio. Kannoksi kaskessa tuli seitsemännessä pelissä Dinamon lyönyt Torpedo.

Lippujen hinnat ovat euroon siirtymisen jälkeen yhä Riga Arenalla kuluttajaystävälliset. Montaa latia ei tarvitse lippuluukulla pulittaa tänäänkään: hyvän näkyvyyden tarjoavaan yläkatsomoon biletti irtoaa vajaalla 9 eurolla, parhaille sektoreille lipun saa 25 eurolla. Fanikauppa pyörii, muutkin palvelut pelaavat eivätkä kioskien hinnat huimaa.

Vaikka yleisömäärä hipoo huippujengin vieraillessa maksimia, kalja- ja hampurilaistiskeillä jonot liikkuvat ripeästi. Ja mikäli paluu erätauolta venyy, oluttuopin voi laillisesti kiikuttaa katsomoon.

Lehtereillä mallasta myös maistellaan, mutta homma pysyy hallinnassa. Meno ei karkaa käsistä kuten joskus käy vaikkapa DEL-liigan matseissa Petri Vehasen kotihallissa Berliinin muhkealla O2 Arenalla.

Riga Arenalla järjestys pysyy hyvin tiukkailmeisten turvahenkilöiden hanskassa. Jo sisään tulessa katsojat joutuvat KHL-liigassakin käytössä olevien turvatarkastusten kohteeksi.

Häiriöitä ei esiinny, kannustus on rehtiä ja humalaisiakin näkyy harvemmin, mutta liikaa miestä väkevämpiä nauttineiden tie katkeaa sisääntuloporteille. Selitykset eivät tehoa eikä sisään pääse edes seteleitä vilauttamalla.

Ne, joiden jano ei sammu pelin aikana ja niiden, jotka haluavat muutakin kuin valtamerkin tuotteita, ilta voi jatkua hallin lähikulmilla edullista janojuomaa tarjoavissa pubeissa.

Vuonna 1764 perustetun Valmiermuizan panimon ravintolat ja suosittu panimopubi Labietis palvelevat samassa osoitteessa Aristida Briana 9A. Suurin osa katsojista löytää kuitenkin tiensä Vanhankaupungin kuppiloihin.

Jääkiekon MM-kisoissa on opittu, että latvialaiset kannustavat rajusti. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Dinamo täräytti yleisölle päätösiltanakin tutun show´n, joka ei kalpene useimmille muillekaan itäliigan kaupungeille. Musiikki pauhasi, valot räiskyivät, tanssitytöt bailasivat, kansallislaulut raikuivat ja tulta luistimistaan syöksevä maskotti kiersi tuulispäänä kaukaloa.

Katsomossa väkeä ”pelotteli” toistakymmentä vuotta Riga Arenalla noitamaskissaan viihtynyt Juricks The Witch. Kokonaispaketti on toimiva, mutta pääpaino pysyy silti pelitapahtumassa.

Playoff-herkkua ei siis Riiassa nautita nytkään. Riga Arenan valtaavat kevään aikana muun muassa vapaaottelijat ja musiikkimaailmat tähdet.

Estradille nousevat muun muassa Bryan Adams, James Blunt, Deep Purple ja Pink Floydin nokkamies Roger Waters. Dinamon kannattajat saavat odottaa suosikkijoukkueensa seuraavaa ottelua aina elokuulle asti.

Latvialaisten varhainen kesäloma tietää myös syyskuussa Dinamoon siirtyneelle ja joukkueen ainoalle suomalaispelaajalle Anssi Salmelalle pelien päättymistä tämän kevään osalta – ainakin seurajoukkueessa.

Dinamon tulevan kauden kokoonpanoa aletaan Anssi Salmelan mukaan rakentaa lähiviikkoina. Seurajohto puheenjohtaja Juris Savickisin johdolla on antanut ymmärtää, että tarkoitus on panostaa pelaajistoon viimeaikoja enemmän.

KHL on kuitenkin maailman toiseksi kovin sarja, jossa menestyy vain laadukkaalla rosterilla. Päättyneelle kaudelle(kaan) ei sellaista saatu kasattua.

Dinamon kannattajat saavat odottaa seuraavaa ottelua aina elokuulle asti. Tuleeko sellaista ylipäätään? KHL ilmoitti jo aiemmin, että suunnitelmissa on liigan supistaminen taas kolmella joukkueella. Perjantaina huhut vahvistuivat.

Vaaravyöhykkeessä on venäläistietojen mukaan myös latvialaisen kiekon lippulaiva. Dinamon talousahdinko on jatkunut jo vuosia ja rahat ovat käyneet vähiin. Tunnetta ja tunnelmaa kyllä riittää, mutta resurssit ovat rajalliset.

Epävarmaa on, saavatko riikalaiset enää nauttia suosikkijoukkueensa esityksistä – ainakaan idän mahtiliigassa.

Päätöspelin jälkeen pelaajat poseerasivat kuvaajille läheistensä kanssa. Ilmassa oli haikeutta ja ilmeet olivat yllättävän vakavat. Heijastelivatko ne kenties jo tulevia tapahtumia?

Varmaa on ainakin se, että kaikki eivät Dinamon paitaan enää pukeudu.