TPS-puolustajat iskivät Ässät kanveesiin

Elmeri Eronen sai uuden roolin ylivoimalla ja heilutti heti verkkoa. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS:n kolmeen otteluun venähtänyt orastava tappioputki katkesi tiistaina kotihallissa kuin seinään, kun Ässät jäi täysin vastaantulijaksi. Ottelua läpi illan kontrolloinut TPS takoi viisi maalia ilman porilaisvastausta saati sitten huolta pistemenetyksestä.

Ratkaisu taottiin toisessa erässä, kun TPS iski ylivoimalla kolmesti. Turkuhallissa vietettiin puolustajien iltaa: Olli Juolevi (2–0), Elmeri Eronen (3–0) ja tehot 1+1 tehnyt Henrik Tallinder (4–0) ampuivat ottelun porilaisten ulottumattomiin.

–Lähdimme pakkien kanssa pelaamaan oman pään kautta ja huolehtimaan siitä, että omissa ei soi. Annoimme alusta asti hyvin painetta ja tuntui, että Ässät jäi jalkoihin. Viisi maalia ja "Rasselle" (Rasmus Tirronen) nollapeli, mikäs siinä, myhäili Elmeri Eronen.

Eronen runnoi oman maalinsa maalinedustalta. Eronen on jo jonkin aikaa pelannut TPS-ylivoimassa vastustajan neliön keskellä. Nyt puolustaja siirrettiin vielä pykälää ylöspäin maalin eteen.

–Se on hyvä paikka, jossa voi vetää miehiä kiinni itseensä ja luoda tilaa muille. Samaa paikkaa toisessa ylivoimassa pelaava Ilkka Pikkarainen teki samassa roolissa hyvän maskin pariinkin maaliin, Eronen kuvaili.

–Huomasimme, että puolustajat eivät hirveästi ottaneet minua kiinni maalin edestä. Siihen avautui tilaa, ja sain parikin paikkaa. Onneksi pääsin tekemään niistä yhden maalinkin lopulta.

TPS hävisi ennen maajoukkuetaukoa kolme ottelua peräkkäin ja kärsi loukkaantumisista. Taukoa edeltäneessä Kärpät-ottelussa sivussa olivat pitkäaikaispotilas Ilari Filppulan ohella Henrik Tallinder, Jani Forsström, Patrik Virta ja Jonne Virtanen. Ässät-ottelussa Tallinder, Forsström, Virta ja Filppula saatiin takaisin askiin. TPS-pakit eivät salailleet puolitoista viikkoa kestäneen maajoukkuetauon merkitystä.

–Elintärkeähän se oli. Piiputimme ennen taukoa. Meillä on vaativa pelitapa, jossa pitää liikkua paljon. Koko ajan pitää olla hyvässä kunnossa. Tauko meni hyvin ja saimme tähän otteluun kunnon latauksen, Eronen tiivisti.

Tallinder oli nuoremman kollegansa linjoilla.

–Elmeri on oikeassa siinä, että olimme hieman väsyneitä ennen taukoa. Loukkaantumisilla oli tietenkin vaikutuksensa. Peliin ei saa samanlaista virtausta ja luontevuutta, kun pelaajia on sivussa ja pelikuntoisia pitää siirrellä ketjusta ja pakkiparista toiseen, Tallinder lisäsi.

–Nyt saimme loukkaantuneita takaisin mukaan. Kun joukkue on terve, saamme peliimme uuden ulottuvuuden. Hyökkäämme terävämmin ja pystymme viemään peliä enemmän. Ilari Filppula tuo ison lisän ylivoimapelin pyörittämiseen.

–Myös omalta osaltani peli tuntui hyvältä. Olimme onnekkaita, että maajoukkuetauko tuli juuri tähän saumaan. Oli hyvä palautua ja löytää taas uutta kipinää ja motivaatiota. Varsinkin meille vanhoille parroille, tukholmalainen nauroi.

–Tähän otteluun tulimme hyvin valmistautuneina. 5–0-voitto, eihän siihen voi olla muuta kuin erittäin tyytyväinen!

Tallinderin oma valmistautuminen Ässät-otteluun ei tosin ollut mitään seesteistä ja leppoisaa akkujen latailua. Innokas urheilumies oli myöhään maanantai-iltana kuin tulisilla hiilillä television edessä, kun Ruotsi pudotti Italian ja varmisti MM-kisapaikkansa jalkapallossa.

–Tajuttoman hienoa! Tiedätkö, miten pallonhallinta meni? 74–26 Italialle! Fantastinen voitto. Jännitän jalkapallomaajoukkueen pelejä enemmän kuin jääkiekkojoukkueen matseja, 34 kertaa Tre Kronor -paitaan sonnustautunut Tallinder tuuletti.