TPS-pomo Eskola: "Maailmanmestaruus antoi positiivisen oppitunnin"

Monessa liigaseurassa mietitään parhaillaan, miten pikkuleijonien synnyttämä hype saadaan tarttumaan myös kotimaan kaukaloihin ja katsomoihin. Kuva: Roni Rekomaa

Kotimainen jääkiekko on alkukauden ajan painiskellut lähinnä imago-ongelmien ja ikävien signaalien kanssa. Ongelmista pahin on se, ettei kansaa ei ole riittänyt katsomoihin entiseen malliin. Se johtaa monella paikkakunnilla vääjäämättömästi ongelmiin jatkuessaan.

Yhtäkkiä vuodenvaihteessa syntyi kuitenkin erityislaatuinen positiivinen kierre. Nuorten MM-kilpailut keräsivät Helsingissä täysiä katsomoita päivästä toiseen ja karkelot huipentuivat tietysti loppiaisen pakkasjuhliin Nuorten Leijonien kohotellessa MM-pokaalia tuhansien juhlijoiden edessä paukkupakkasessa.

Nyt liigaseuroissa pohdiskellaan tuttua kysymystä, joka on ollut esillä monessa suomalaisessa palloilusarjassa viime vuosien arvokisamenestysten jälkeen. Miten hyödyntää kansakunnan villinnyttä kiekkohurmosta laskusuhdanteen kourissa olevassa Liigassa?

TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola myöntää auliisti maailmanmestaruuden olleen tarpeellinen piristysruiske. TPS saa perjantaina marssittaa kotiyleisönsä eteen maailmanmestari Miro Keskitalon sekä Venäjän maalilla MM-hopeaa torjuneen maalivahtinsa Aleksandar Georgievin. Kumpikaan ei tosin ole liigaryhmän kokoonpanossa.

– Totta kai se on tärkeää meille kaikille. Toisaalta olen samaan aikaan miettinyt pääni puhki, mistä se johtuu, että meidän peleissä ei käy väkeä samalla tavalla kuin aiemmin. Siinä on monta tekijää, televisioinnit ja ottelutahti muun muassa. Mutta maailmanmestaruus toi esiin positiivista kiekkoa ja positiivisia uutisia kiekosta, nuoria pelaajia ja omia poikia – siinä mielessä uskon meidän olevan jo oikealla tiellä, Eskola pohtii TPS:n tilannetta.

TPS-pomo toteaa maailmanmestaruuden, ja ennen kaikkea sinivalkoisen nuorisomaajoukkueen peli-ilmeen, olleen arvokas muistutus siitä, mihin ammattilaisliigassakin on tarpeen pyrkiä. Leijonaryhmän nosteen hän uskoo säteilevän jatkossa myös liigajäille.

– Kisat antoivat meille positiivisen oppitunnin siitä, millaista kiekkoa ihmiset haluavat tulla katsomaan. Se oli iloista ja tosi viihdyttävää jääkiekkoa. Jokaiseen seuraan tulee varmaan niitä pelaajia, joita ihmiset haluavat nyt nähdä. Eikä pelkästään meille tule Georgiev ja Keskitalo, vaan sieltä tulee vaikka Tappara ja Kärpät tänne, ja näemme huipputalentit paikan päällä.

Mutta positiivisesta signaalista huolimatta ongelma on todellinen. Kisahurmoksen ja kiekkoinnostuksen siirtämiseen kansallisiin kaukaloihin ei ole valmista reseptiä. Varmaa on ainoastaan se, että monessa lajissa ja liigassa on kerta toisensa jälkeen päädytty suurista toiveista huolimatta harmittelemaan hukattua momentumia.

TPS-leirissä ensimmäisiä toimenpiteitä on jo mietitty. Eskola toivoo lisäksi, että jääkiekkoperhe kokoaisi voimansa ja menestystarinan oppeja kaivettaisiin esiin laajalta, eikä pelkästään liigaseruojen kesken, vaan myös lajiliiton edustajien läsnäollessa.

– Totta kai ollaan mietitty sitä hyödyntämistä ja markkinoinnissa tuodaan vahvasti esiin nuoria pelaajia. Siihen hyödyntämiseen toivon jotain yhteistyötä, että suomalainen jääkiekko ottaisi yhdessä mietittäväksi, missä onnistuttiin niin hiton hyvin, kun täytettiin hallit äärimmilleen. Lipunhinnan olivat tietysti edullisia, mutta siinä oli myös paljon positiivista markkinointia, Eskola huomioi.

Eskola korostaa, että tuumasta toimeen on siirryttävä välittömästi. Menestysjunaa ei saa päästää karkuun.

– Sen hyödyn miettimisen aika on nyt. Me ollaan tietysti yksi pala isoa liigaorganisaatiota, mutta uskon ja toivon, että nyt pohditaan joukolla, miten Leijonien onnistumisia voidaan siirtää liigaympyröihin.