TPS:n pelastanut ennätysmies Eric Perrin: "Tasaisuus on suurin asia"

Eric Perrin oli jälleen TPS:n tuki ja turva. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

TPS:n peliesitys Pelicansia vastaan ei antanut aihetta hurraa-huutoihin muutoin kuin runsasmaalisuudellaan, mutta runkosarjan kakkossijan havitteleminen tarkoittaa sitä, että joukkue kairaa kehnonakin päivänä pisteitä tililleen. Sitkeästi taistelleet lahtelaiset roikkuivat pistepotissa kiinni loppumetreille saakka, mutta lopulta tuore TPS-hankinta Oula Palve ratkaisi soolonsa päätteeksi maalijuhlan 6–5 -jatkoaikamaalillaan.

Kotijoukkueen alku oli karmiva, toisen erän ensimmäisen vaihdon jälkeen taululle oli Pelicansin 3–0 -johto. TPS kuitenkin nousi kahdesti väkisin rinnalle, eikä tuon nousun johtotähti yllättänyt ketään paikallaolijaa. Ulkomaalaispelaajien kaikkien aikojen maaliennätyksen nimiinsä napannut Eric Perrin nosti mustapaidat taistoon mukaan tekemällä Palloseuran toisen maalin ja iski vielä loppuhetkien 5–5 -tasoituksen.

– Emme ehkä olleet niin keskittyneitä kuin pitäisi, alla oli kova peli ja matkustamista, se vie joskus fokuksen. Emme tehneet ensimmäisessä erässä oikeita asioita, mutta kävimme pukukopissa hyvän keskustelumme ja selvisimme vielä toisenkin erän huonosta alusta. Nousimme jaloillemme pakon edessä, Perrin pohti.

– Pitää antaa tunnustusta myös Pelicansille. He kaipaavat epätoivoisesti pisteitä ja pelasivat sen mukaisesti, mutta pelin edetessä vastasimme siihen hyvin.

Vaikka joukkueen kokonaisesitys jäi kauaksi parhaasta, TPS-konkarin ehdollinen tyytyväisyys on ymmärrettävää. Kaiken nähnyt Stanley Cup -voittaja on koko Turun aikansa korostanut äänekkäästi juuri sellaista ammatillista ilmettä, jonka ansiosta TPS lopulta kuittasi viidennen perättäisen voittonsa lauantai-iltana.

– Kyllä, tämä on sitä asennetta, mitä olemme halunneet joukkueeseen luoda. Joskus aiemmin tällainen pelin alku olisi painanut päitä penkillä, mutta nyt jaksoimme painaa, pysyimme positiivisena, Perrin kiitteli.

Jokseenkin osuvaa on, että juuri tällaisessa taistossa Perrin ohitti HIFK-legenda Darren Boykon ulkomaalaispelaajien maalipörssissä ja kuittasi itselleen viimeisenkin ison ennätyksen yli vuosikymmenen mittaiseksi venyneellä liigaurallaan. Ennätys vaati veteraanitähdeltä myös uudenlaista venymistä, Perrin on ensimmäistä kertaa Suomessa tehnyt yli 20 osumaa yhdellä kaudella.

– Tuntuuhan tämä hienolta saavutukselta jälleen, en tosin uskonut tekeväni tätä ennätystä, mutta tällä kaudella kiekko tuntuu löytävän lapaani oikeissa paikeissa. Tällainen tuntuu hyvältä palkinnolta kaikesta kovasta työstä ja vuosista, jotka olen viettänyt Suomessa.

Perrinmäiseen tapaan keskustelu kääntyy lopulta tähdestä itsestään siihen, mitä historiallisen ennätyksen tekeminen merkitsee. Kanadalainen on aina liigajäillä pelatessaan ollut joukkueensa tähtipelaajia, runsaat tehot edellyttävät luonnollisesti pitkällä aikavälillä runsasta vastuuta – mutta ennen kaikkea pitkäaikainen tehoilu vaatii huippuluokan tasaisuutta.

Ennätyskirjoihin ei lopulta nousta näyttävillä hattutempuilla ja ylenpalttisella säkenöinnillä, vaan rehkimistä kestävillä työrukkasilla.

– Tasaisuus on ehdottomasti suurin asia. Jos sitä ei ole, et etene urallasi kovin pitkälle. Se on asia, jota me kokeneet pelaajat olemme parin viime vuoden ajan yrittäneet korostaa. Tasaisuudessa on kyse siitä, että fokus on kohdallaan joka päivä hallille tullessa, vaadit itseltäsi kovaa tasoa aina. Myös vaikeina aikoina, pelit eivät aina suju, välillä tulee huonoja kuukausiakin.

– Kyse on myös siitä, miten reagoit niihin vastoinkäymisiin, teetkö työtä ja luotatko siihen, mitä teet. Sen viestin haluan välittää nuoremmille. Kopissa on paljon jätkiä, jotka haluavat vielä edetä urallaan muualle, esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan. Silloin fokus ja tasaisuus ovat avainasioita. Se koskee pelien lisäksi harjoittelua ja asennettasi. Se on iso viestini, Perrin linjaa painavan viestinsä.