TPS:llä positiivinen miehistöongelma – Teemu Väyrynen ei aio helpottaa valmennuksen töitä

Kiekko on totellut Teemu Väyrysen tahtoa kuluvalla kaudella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

TPS-hyökkääjä Teemu Väyrysen, 20, kautta voi jo huoletta pitää onnistuneena, vaikka Liigan runkosarjaa on vielä muutama kierros pelaamatta. Toista kauttaan turkulaisseuran riveissä pelaava pikakiituri ei ole ainoastaan vakiinnuttanut pelipaikkaansa lopullisesti, vaan hän on olennaisilta osilta laventanut TPS:n hyökkäyskaluston vaarallisuutta kolmanteen ketjuun.

Tiistai-iltana Väyrynen iski Jukureiden verkkoon kauden 15. osumansa. Uransa 50 ensimmäisessä liigaottelussa Bluesin ja Palloseuran riveissä joensuulaislähtöinen hyökkääjä osui kerran. 

– Jotenkin voi olla tyytyväinen, aika iso parannus viime kauteen. Kesä treenattiin kovaa ja oltiin armeijassa, töitä on tehty. Kiva, että on kiekot menneet sisään. Maalintekoa on pyritty jokaisen treenin jälkeen hiomaan ja Rintasen Kimmolta on tullut aika paljon hyviä neuvoja, miten laukausta saa paremmaksi. Se on näyttänyt toimivan ihan hyvin, Väyrynen jakaa kunniaa TPS-valmennukselle.

Joukkueen sisäiset tilastot korostavat rajallisilla peliminuuteilla uurastavan Väyrysen tuloskuntoa. Koko TPS-ryhmässä enemmän maaleja ovat tehneet vain ykkössentteri Eric Perrin ja ylivoimatykki Ilkka Heikkinen, peliaikaan suhteutettuna enemmän pelanneista TPS-hyökkääjistä vain Perrin on Väyrysen edellä – kolmosketjun vauhdikas laituri on iskenyt hieman yli 1,1 maalia jäällä viettämäänsä 60 minuuttia kohden.

Laajemmin katsoen tämä tarkoittaa sitä, että pienelläkin ylivoimavastuulla Väyrysellä olisi todennäköisyyksien valossa tilillään ainakin pari lisäosumaa, jolloin hän olisi peliaikaan suhteutetussa maalitehokkuudessa koko sarjan kärkikymmenikössä, kuten konkari Perrin.

Väyrynen itse ei vaikuta olevan suuremmin hämmästynyt tilastollsesti merkittävästä muutoksesta. Ehkä muidenkaan ei pitäisi olla, työteliäs nuorukainen väläytteli vahvasti jo viime kevään pudotuspeleissä vastuuta saadessaan, ja työnteko maistuu muutenkin kuin peli-iltoina.

– Tietyllä tavalla odotin itseltäni selvää tasonnostoa viime kauden jälkeen, mun luistelulla pääsee aina maalipaikkoihin. Kun on laukausta harjoitellut, on treeneissä tullut sellainen mielikuva, että tällaista tulosta voisi tulla. Tiesin kyllä viime kevään jälkeen, että pystyn pelaamaan tässä liigassa.

Väyrysen voisi kuvitella lunastaneen pelipaikkansa tukevasti loppukaudeksi, mutta TPS ei ole kiristellyt kukkaronnyörejä valmistautuessaan kevään koitoksiin. Tyhjennysmyyntien alelaari-vahvistukset Zach Budish ja Oula Palve takaavat sen, että ilman massiivista loukkaantumissumaa turkulaisryhmässä riittää ruuhkaa kaikille pelipaikoille.

Tiistaina Teemu Väyrynen nähtiin samassa vitjassa alkukaudesta isoa vastuuta kantaneen Patrik Virran ja toisen hyvässä nosteessa olevan nuoren laiturin Teemu Nurmen kanssa. Väyrysen pelipaikan puolesta puhuu tehojen ohella se, että hän on olennainen osa joukkueen hyvin toimivaa alivoimapelaamista, hän ei silti elättele harhoja automaattisesta paikasta kokoonpanossa.

– Muutokset tuovat enemmän kilpailua joukkueen sisälle. Pitää ajatella sen kautta, että saatiin hyvät hankinnat ja ne auttavat joukkuetta eteenpäin. Ei tässä omaa paikkaa ole lunastettu, pitää pystyä ihan jokaisessa pelissä pelaamaan parasta peliä. Meillä on reservissä vielä aika kovia nimiä, ei voi antaa yhtään siimaa, Väyrynen pohtii.

Siinä missä Väyrynen on puurtanut tasaisen varmasti läpi kauden, TPS tarpoi vuodenvaihteen jälkeen luistimet tukevasti kohmeisessa suossa. Ennen olympiataukoa joukkueen tuloskunto kohentui jo avainkoitoksissa ja tiistaina kotikaukalossa nähtiin irtonaisen oloinen TPS – tosin ala-arvoisella kokoonpanolla pelaileva Jukurit ei asettanut minkäänlaista mittaria isäntien vireelle.

Olympiatauolla TPS keskittyi parin kovan harjoituspäivän jälkeen akkujen lataamiseen. Väyrynen toteaa tauon ja kevään tosipelien lähestymisen tehneen tehtävänsä.

– Oli hienoa päästä taas pelaamaan tauon jälkeen, kevättä kohden kun mennään on tosi hyvä fiilis pelata. Olemme siinä aikataulussa mitä halutaan. Tietysti aina voi pikkunapsun parantaa, mutta suunta on oikea. Pieniä asioita täytyy saada kuntoon, ettei menetellä kiekkoja siniviivalla eikä karkailla omasta päästä liian aikaisin. Ne kun saadaan kuntoon, hyvä tästä tulee, Väyrynen arvioi joukkueensa näkymiä.

Realistisemman testin kevätkunnostaan TPS saa perjantaina, kun turkulaiset matkaavat sarjataulukossa kahden pisteen takamatkalla väijyvän JYPin vieraaksi. Lauantaina Turkuun saapuu vielä sijoituksensa kohentamisesta niin ikään taisteleva Pelicans. 

Viikonlopun peleissä on siis vahvasti pelissä runkosarjan kakkossija. Se toisi tullessaan pudotuspelin kotiedun kaikkia muita kuin Kärppiä vastaan. Turkulaisittain synkemmässä skenaariossa mahdollista on vielä jopa nelossijalle lipsuminen, siellä sijoitusta kehnompi kohtalo olisi TPS:lle vaikean HIFK:n kohtaaminen puolivälierissä viime kevään tapaan.

– Sarjataulukkoa ei ole stressattu, joka päivä yritetään keskittyä siihen hetkeen. Jyväskylässä taidettiin voittaa, mutta kotona ollaan Jypille tosiaan hävitty, sitä lähdetään nyt muuttamaan, että saadaan vähän pestyä kasvoja, Teemu Väyrynen kuittaa.