TPS-konkari aikoo jättää kaamoksen taakseen – "Peli on kulkenut, kun aurinko paistaa"

Jonne Virtanen kirjautti tilastoihin uransa ensimmäisen liigaottelun kapteenina. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Vaikka Jonne Virtanen kuuluu TPS:n hyväpalkkaisiin konkaripelaajiin, hänen roolinsa tuloksenteossa ei lähtökohtaisesti ole tehopisteiden kerääminen. Henkilökohtaisiin lukemiin 1+4 Virtasen osalta päättynyt runkosarja ei silti ole lähelläkään turkulaisryhmän nelossentterin odotusarvoa.

Se on Virtaselle toiselle vuosikymmenelle venähtäneen liigauran heikoimpia saldoja – olkoonkin, että kolmasosa sarjasta jäi kokonaan pelaamatta. Virtanen ei kakkua koristele kaunistelulla.

– Ei tämä ole ollenkaan sitä, mitä olen odottanut, TPS-hyökkääjä tiivistää.

Selittelyjä ei tarvita, vaikka niillekin ehkä olisi sijaa. Marraskuu vei miehen mukanaan ja se jäi Virtaselta kokonaan pelaamatta leikkauspöytävisiitin jälkeen, alkuvuotta rasitti vielä toinen loukkaantuminen. Katsomosta tähystellen on toistuvasti näyttänyt siltä, ettei TPS-hyökkääjän pelikunto ole loukkaantumistauon jälkeenkään ollut toivotulla tasolla.

– Sanotaanko niin, että välillä kun olisi päässyt edes 50 prosentin kunnossa jäälle, olisin ollut tyytyväinen. Kun pelaa pitkään vajaakuntoisena, se jää helposti päälle, ei se peli parane ihan napista painamalla. Tai Filppulan Ilulla näyttää sujuvan saman tien loukkaantumisen jälkeen, mutta minulla ei taitopankki ole ihan samaa tasoa vissiin.

Synkistely ei kuitenkaan ole Jonne Virtasen juttu. Kaamoksessa tarpominen vajaakuntoisena on syönyt miestä, mutta itseironinen huumori on tallella, vaikka itseluottamus on ollut koetuksella. Sen myötä katse on ylväästi suunnattuna kohti kevään tosipelejä.

Jonne Virtasen peli kulki Pitsiturnauksessa, mutta sittemmin on ollut synkempää. Kevään tullen aurinko paistaa taas ja Virtanenkin aikoo olla terve ja tarpeellinen TPS:lle.

– Onneksi tällä kaudella on kulkenut silloin, kun aurinko on paistanut eli Pitsiturnauksessa. Nyt aurinko alkaa paistaa taas ja luotan siihen, että pelikin sujuu, kun kroppa on kunnossa ja sitä kautta mielikin kunnossa, Virtanen linjaa.

Pitsiturnauksesta puheen ollen, harjoituskauden päätapahtuma Raumalla päättyi TPS-juhliin kapteeni Jonne Virtasen nostellessa puhuttelevaa palkintopystiä. Torstai-iltana hän esiintyi kippari Tomi Kallion huilatessa jälleen Palloseuran kapteenina, ensimmäistä kertaa urallaan virallisessa sarjaottelussa.

Panoksia pelissä ei suuremmin ollut, mutta tuoreelle tilapäiskapteenille ilta ja ele oli merkityksellinen.

– Joskus junnuna olen viimeksi sarjapelissä ollut kapteenina, olihan siinä vähän erityistä latausta ja jännitystä. Aika vaikea vuosi on ollut, joten olihan tämä hieno juttu valmennukselta. Mulla ainakin oli näyttöhaluja ja nyt tuntui kulkevan. Kyllä kevät aina jotenkin pakottaa parasta esiin jokaisesta, Virtanen tuumaa.

Torstaina runkosarjaurakkansa paketoinut pelasi itsensä sarjassa sijalle kaksi. Virtanen toteaa olevansa tyytyväinen tähän mennessä nähtyyn, mutta se ei suinkaan Turussa anna vielä aihetta laajempaan tyytyväisyyteen. Viime kaudellakin TPS oli runkosarjassa toinen, mutta sesonki päättyi katkerasti jo puolivälieriin. Siksi lopullisen tyytyväisyyden rajapyykki on vielä kaukana keväisen horisontin takana.

Väliarviona orastavaan tyytyväisyyteen on silti aihetta TPS-leirissä. Vuodenvaihteen jälkeen Palloseuran peli-ilme oli pitkään tahmea ja tuloskunto viittasi aivan muualle kuin kakkossijaan. Mutta viimeisen kuukauden aikana tilille kertyi kärkipään päänahkoja, seitsemän voittoa ja kolme tappiota.

– Joukkueen kanssa otettiin uusi startti. Kausi on pitkä ja se näkyy väkisinkin välillä, kun mekin olemme treenanneet paljon ja laadukkaasti. Kukaan ei myönnä, että välillä väsyttää, vaikka vähän painaisi. Matka on aika pitkä sieltä Pitsiturnauksesta tähänkin asti, eikä siinä yleensä kauheasti varaa herkistellä.

Viimeisessä seitsemässä ottelussaan TPS jäi vaille voittoa vain päätöskoitoksessaan HIFK:ta vastaan, täysin ilman pisteitä turkulaiset eivät jääneet kertaakaan. Tämän saldon arvoa korostaa se, että TPS on lepuuttanut avainpelaajiaan ja kierrättänyt laveaa miehistöä ottelusta toiseen. Virtanen uskoo tämän olevan olennainen voimavara pudotuspelien käynnistyessä.

– Parina viime keväänä on raavittu kasaan kaikki vähänkin pelikuntoiset äijät, nyt meillä on liigatason hyökkääjiäkin varmaan kuusi ketjullista. Se on hyvä tilanne, että kaikki ovat saaneet pelata, kun oli mahdollisuus lepuuttaa äijiä.

Suotuisan sarjaohjelman ja kakkossijansa ansiosta TPS saa ladata akkuja ja parannella loputkin kolhut runsaan puolentoista viikon ottelutauolla ennen puolivälieriä. Jonne Virtanen toivottaa hengähdystauon tervetulleeksi, eikä usko sen syövän Palloseuran pelivirettä pudotuspeliavauksesta.

– Ihan vielä ei tarvitse alkaa keskittyä, rauhassa hoidetaan ukot kuntoon ja jokainen osaa kyllä valmistautua. Jos ei siihen ekaan playoff-peliin syty, sitten on väärässä lajissa, Virtanen arvioi.