TPS järjesti taas peijaiset - Nyström vihdoin maalin makuun

Erik Nyström korkkasi vihdoin maalitilinsä kilpailullisissa otteluissa. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS pelasi tiistai-iltana epätasaisen ottelun Sportia vastaan, mutta väläytti loppuillasta jo Tappara-voitossa (6–2) näyttämäänsä potentiaalia. Kahdessa ensimmäisessä erässä TPS oli vaisu ja ehti hukata 2–0-johdon tasatilanteeksi, mutta kolmas erä oli täyttä turkulaisdominanssia. Mustavalkoiset tulittivat peräti viisi maalia päätöserään ja voittivat 7–2.

Körmytystä johti jälleen kolme maalia värkännyt ykkösketju Jasper Lindsten–Ilari Filppula–Tomi Kallio, mutta ykköstykkien takaa löytyi jälleen komeasti leveyttä. Peräti yhdeksän pelaajaa pääsi tehopisteille, seitsemän kahdesti tai jopa kolmesti.

Pitkässä juoksussa turkulaisia saattaakin ilahduttaa eniten se, että kautensa hitaasti aloittaneet ruotsalaishankinnat Lucas Ekeståhl-Jonsson (0+3) ja Erik Nyström (1+0) pelasivat erittäin vahvan ottelun ja levensivät TPS:n ratkaisijarintamaa.

Etenkin viimeksimainitun ensimmäinen TPS-maali tuli kuin tilauksesta, sillä tukholmalainen on vaikuttanut olevan kovasti onnistumisten tarpeessa. Maalinsa lisäksi Nyström oli pariin otteeseen muutenkin vaarallinen ja hankki TPS:lle muun muassa yhden ylivoiman.

–Tärkeä maali ilman muuta. Peliaikani on jäänyt alkukaudesta aika pieneksi, mutta mielestäni olen hoitanut tilanteen ihan hyvin ja päässyt kuvoihin sisään mukavasti. Ketjumme on luonut maalipaikkoja rajallisesta peliajasta huolimatta. Kun jatkamme näin, lisämaaleja tulee varmasti, reilut 11 minuuttia Sportia vastaan pelannut Nyström uskoi.

–Itseluottamuksen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, mutta tottakai tuntuu hienolta tehdä maali ja osoittaa, että pystyn siihen. Siinä mielessä maali tuli tarpeeseen.

Kolmosketjussa Teemu Väyrysen ja Elias Karvosen kanssa pelannut laituri myönsi toki, ettei ottelu ollut TPS:ltä erityisen ehjä esitys selvistä loppulukemista huolimatta.

–Ensimmäinen erä ei ollut lainkaan hyvä. Emme olleet siihen tyytyväisiä, vaikka johdimmekin erätauolla 2–0. Puhuimme tauolla, että meidän pitää parantaa, mutta toinenkaan erä ei ollut häävi. Kolmannessa lopulta nostimme tasoamme ja loimme paljon enemmän tilanteita. Todella tuntuva tasonnosto, Nyström summasi.

Toisaalta TPS:lle voi antaa varauksettomat kehut siitä, että se löysi uuden vaihteen ottelun aikana. Väärälle uralle lähteneen ottelun kulkua kun on usein vaikein muuttaa kesken illan.

–Tomi Kallio sanoikin pelin jälkeen, että näytimme luonnetta nostamalla tasoamme kesken pelin. Tiesimme ennen kolmatta erää, että meidän pitää ottaa homma haltuun. Pukukopissa moni oli pettynyt ensimmäisellä erätauolla 2–0-johdosta huolimatta, Nyström kertoi.

Kokonaisuutena TPS voi olla alkukauteensa hyvin tyytyväinen. Kolmessa ottelussa TPS on tehnyt 13 maalia, päästänyt vain neljä osumaa varsinaisella peliajalla, pelannut sataprosenttista alivoimaa ja osunut neljä kertaa 13:lla ylivoimayrityksellään. Joukkueen omien ja vastustajan laukausten suhdetta mittaava corsi-lukema on todella vakuuttava, lähes 55 prosenttia. Otanta on toki vielä todella pieni, mutta ennusmerkit ovat kiistatta hyvät.

–Peli toimii hyvin. Olemme samalla sivulla ja kaikki tietävät, mitä haluamme saavuttaa. Silloin hommat yleensä sujuvat. Jokainen pelaaja ostaa roolinsa joukkueessa, oli se millainen tahansa. Tehokkuus hyökkäyspäässä on erityisen tärkeää alkukaudesta, jolloin peli menee herkästi takalukkoon, jos maaleja ei ala kuulua. Meillä on laaja maalintekijärintama, Nyström analysoi.

–Minullekin on ollut tarjolla lisämaaleja, mutta kyllä ne sieltä tulevat, Nyström naurahtaa.

TPS on voittanut kaikki kilpailulliset kotiottelunsa tällä kaudella. Pienestä otannasta huolimatta se ei ole hullumpi suoritus, sillä Turkuhallissa ovat käyneet esimerkiksi Suomen ja Sveitsin mestarit Tappara ja SC Bern.

–Kotivire johtuu kai siitä, että meillä on kova asenne. Haluamme korkealle sarjataulukossa, ja kun se kerran on joukkueen kesken sovittu, kaikki pitävät siinä kiinni. Etenkin Tapparaa vastaan näytimme mielestäni selvästi, millä tasolla meidän kunnianhimomme on.

–Viikonloppuna on tärkeää, että pidämme kiinni omasta jutustamme, kun lähdemme tien päälle. Rakennamme näiden hyvien kotipelien phjalle. Ei pitäisi olla mitään väliä, ollaanko koti- vai vierasjäällä. Se asenne pitää saada iskostettua päähän ennen viikonloppua, ruotsalainen viittasi tuleviin SaiPa- ja KalPa-vierailuihin.

–Suomalainen jääkiekko tuntuu hyvältä. Peli on vauhdikasta ja aika avointa molempiin päihin. Täällä on hauska pelata.