Toni Söderholm HIFK:n harjoituksissa

Toni Söderholm oli seuraamassa HIFK:n harjoituksia.

HIFK:n harjoituksissa oli myös tuttu mies, jota kaikki kävivät vuorollaan moikkaamassa. Toni Söderholm oli lomalla, mutta samalla oli mukava tehdä myös vähän töitä. ”Söden” työnantaja EHC Red Bull München kohtaa HIFK:n CHL:n alkulohkossa.

Söderholm opiskeli USA:ssa ja tuli takaisin kasvattajaseuraansa HIFK:hon vuonna 2002 suhteellisen tuntumattomana. Mutta sitä hän oli vain lyhyen aikaa, sillä keväällä tuli heti parhaan tulokkaan Jarmo Wasama -palkinto. Ja jatkoa seurasi. Hän voitti seuraavana vuonna parhaan puolustajan Pekka Rautakallio -palkinnon, ja vuonna 2011 tuli ”täyspotti”. HIFK voitti silloin Suomen mestaruuden ja Söderholm palkittiin pudotuspelien parhaana pelaajana Jari Kurri -palkinnolla.

Saksaan ”Söde” lähti vuonna 2016, kun ura HIFK:ssa päättyi. Seuraksi tuli EHC Red Bull München, jossa hän oli varakapteeni. Joukkue voitti mestaruuden ja siihen oli hyvä päättää pelaaminen. Mutta jääkiekko ei jäänyt, vaan hän siirtyi yhdeksi apulaisvalmentajista. München voitti Don Jacksonin johdolla jälleen Saksan mestaruuden. Kaksi vuotta oli tuonut kaksi mestaruutta: ensin pelaajana ja sitten apulaisvalmentajana.

Nyt on edessä jälleen uusi haaste, kun Söderholm nousee päävalmentajaksi.

– Siirryn ensi kaudeksi Garmisch-Partenkircheniin. Siellä on yhteistyöseuramme, joka pelaa kakkostasolla eli 2Bundesligassa, hän kertoi.

Eikä se ole mikä tahansa seura vaan SC Riessersee, joka on voittanut Saksan mestaruuden peräti kymmenen kertaa. Tosin viimeinen on vuodelta 1981, sillä noihin aikoihin Saksan kiekkoilu oli siirtymässä suuriin kaupunkeihin. Nykyään GP on aivan liian pieni paikkakunta pelaamaan missään muualla kuin 2Bundesligassa.

Joukkue pelaa alun perin vuoden 1936 olympialaisiin rakennetulla areenalla, joka on uusittu monta kertaa. Suurin muutos oli tietysti se, että ulkojääradasta tehtiin halli. Sinne mahtuu runsaat 6000 katsojaa.

München sen sijaan on maan kiekkoilun uusi voimakeskus. Jos pelkästään Red Bull sponsorina kertoo operaation tehosta. Toistaiseksi joukkue pelaa vielä Olympia-Eissportzentrumissa, jossa pidettiin vuoden 1972 olympialaisten nyrkkeilyt. Vuonna 1965 rakennettu halli on kaikkea muuta kuin nykyaikainen, mutta uusi on vihdoin tulossa.

– Kaiken jälkeen uusi halli on vihdoin etenemässä. Se tulee aivan olympiapuiston kulmaan, ja katsojamäärä on noin 10 000. Toiseksi käyttäjäksi tulee koripallojoukkue, ”Söde” kertoi.

Mestaruutensa myötä EHC on tietysti CHL:ssä, jossa se joutui kovaan lohkoon. Siinä ovat myös IF Brynäs Ruotsista, HIFK ja Comarch Cracovia Puolasta.

Lomalla oli hyvä tavata vanhoja tuttuja, vakoilla tulevaa vastustajaa sekä sopia erilaisista matkajärjestelyistä. HIFK on Münchenissä sunnuntaina 27. elokuuta ja seuraavana sunnuntaina kolmas syyskuuta EHC on Helsingissä.