Teuvo Teräväinen ottaa reippaasti johtajan roolin Leijonissa: ”Tuntuu vähän vanhemmalta”

Teuvo Teräväinen oli median polttopisteessä harjoitusten jälkeen. Kuva: Marko Leppänen

Jos Antero Mertaranta olisi selostamassa Leijonien jääharjoitusten jälkeistä haastattelutilannetta, hän sanoisi, että ”Teuvo Teräväisellä on vientiä kuin sillä kuuluisalla entisellä miehellä naistentansseissa”.

Ei ole epäselvyyttä siitä, kuka on päivän halutuin henkilö Hartwall Arenan uumenissa. Teuvo Teräväisen liittyminen A-maajoukkueen MM-leirille on selvästi iso juttu.

Leijonien juhlat näyttivät jo kuihtuvan europelaajien humpanhuuruisiksi päivätansseiksi, kunnes paikalle pamahti kaulukset pystyssä keekoilevia lännen diskokuninkaita. NHL-miehiä. Mikael Granlund, Sebastian Aho ja Teräväinen nostivat kertaheitolla Suomen profiilia ja ennen kaikkea mitalimahdollisuuksia.

Teräväisen tanssiaskeleet loksahtivat kohdalleen. Sopimus Carolina Hurricanesin kanssa on voimassa vielä ensi kauden, ja kroppakin oli pelikunnossa kauden jäljiltä.

– Kovan pelitahdin ja matkustamisen takia kauden aikana on aina jotain vammaa, mutta onneksi nyt olen saanut vetää pari viikkoa happea. Kaikki on kunnossa, Teräväinen sanoo.

***

Vaikkei Teräväinen vielä pelaa EHT-turnauksen avausottelussa Venäjää vastaan torstaina Helsingissä, hänelle on tarjolla iso rooli Leijonien miehistössä, kun tosipelit Tanskassa alkavat.

Teräväisen rooli on ollut nousussa NHL-seurassakin, mutta Leijonissa hän on yksi pelaajista, johon koko kansakunta kohdistaa katseensa, jos tulosta ei tule.

Teräväisen parhaat muistot maajoukkuepaidasta ovat nuorten maajoukkueen ajoilta. Hän oli joukkueen johtajapelaajia, kun 20-vuotiaat voittivat MM-kultaa 2014. Vuoden 2016 World Cup oli pettymys Teräväiselle ihan yhtä paljon kuin kaikille muillekin.

Miten otat johtajan roolin vastaan?

– On se vähän helpompaa, kun saa puhua suomea kopissa. Muutenkin tuntuu vähän vanhemmalta, kun joukkueessa on nuorempiakin pelaajia. Ei lähdetä kuitenkaan muuttamaan mitään kopissa tai jäällä.

Eli et lähde lyömään mailaa romuksi heti avauspelin erätauolla, jos peli ei kulje?

– Ei sitä voi vielä tietää, Teräväinen vastaa ilmeenkään värähtämättä.

***

Päävalmentaja Lauri Marjamäen huulilla pyörähti hymy useammin kuin pitkään aikaan median edessä. Teräväisen tulo taitaa olla yksi syy valmentajan rentoutuneeseen olemukseen.

– Teräväinen on hyvässä iskussa henkisesti, pelillisesti ja fyysisesti. Hyvä, että hän sai vähän huilailla ensin.

– Meillä oli Tshekin turnauksessa 15 ylivoimamahdollisuutta, ja teimme vain yhden maalin. Tarvitsemme erikoisosaamista ja tehoja ylivoimalla, Marjamäki huomauttaa.

Marjamäen palapelissä on vielä monta muuttuvaa osaa, mutta yhden hän voi jo naulata. Teräväistä ja Ahoa kannattaa peluuttaa samassa ketjussa. Taitava kaksikko on nauliintunut yhteen Hurricanesin riveissä jo parin kauden aikana.

Teräväisen ilme ei värähdä edelleenkään, kun häneltä kysytään, että teittekö Ahon kanssa yhdessä päätöksen kisoihin lähtemisestä.

– Pakettidiili… No keskustelimme tietysti, mutta kumpikin teki itsenäisen päätöksen.

– Ajatellaan pelistä samalla tavalla. Sebu liikkuu minuakin paremmin, ja yritän pyöriä siellä apuna mukana. Olemme saaneet pelata vähän oman systeemin mukaan, mikä sopii hyvin, Teräväinen pohtii.

Kuka tahansa Teräväisen ja Ahon sentterinä pelaa, hänen tehtävänsä on kohtalaisen helppo. Anna laitureille kiekkoa niin hyviä asioita tapahtuu.

– Kisoja on aina tullut katsottua mielenkiinnolla. Jos menestystä tulee, koko Suomi on hyvin mukana. Yritetään saada kunnon buumi aikaan.