Telia lupaa raikkaan tuulahduksen ruutuihin: ”Kiekkokenttä ottanut itsensä turhan vakavasti”

Tuottaja Kalle Takala takaa, että jääkiekon ystävät pääsevät uusien elämysten äärelle syksyllä. Kuva: Marko Leppänen

Telia omistaa Liigan televisiointioikeudet seuraavat kuusi vuotta, ja ainakin omien edustajien puheiden mukaan se aikoo käyttää tilaisuutensa täysillä hyväksi. Suomen oloissa on uutta, että operaattori lähti pyörittämään isoa mediatuotantoa.

Telia tarkensi suunnitelmiaan Helsingissä omissa tiloissaan pidetyssä tiedotustilaisuudessa

– Emme ole perinteinen mediatalo, joten voimme tehdä monet asiat eri tavalla. Tulemme muuttamaan tapaa, jolla Liiga näkyy faneille, tuottaja Kalle Takala sanoi.

Lähetysten teknisestä tuotannosta vastaa Streamteam Nordic ja sisällöstä Moskito Television. Streamteamilla on valmius tuottaa 4K-tasoista kuvaa, joka otetaan käyttöön asteittain kauden edetessä.

Vaikka tekniikka olisi hyvässä kunnossa, jääkiekon kuluttajat vaativat sisältöä lähetyksiin. Telian aikeet viihteellisen aineiston lisäämisestä on aiheuttanut paljon keskustelua. Takalan mukaan ”hardcore-faneja” aiotaan palvella, mutta samalla houkutella mukaan uusia kohderyhmiä.

Mitä ne uudet kohderyhmät ovat? Takala mainitsee yhdeksi tärkeäksi niin sanotut sporttiset edelläkävijät, muta ovat teknisesti valveutuneita ja kuluttavat paljon lyhyitä sisältöjä, mutta eivät välttämättä katso pitkiä lähetyksiä.

Tiedostamme, että meiltä puuttuu urheilullinen uskottavuus.

– Tiedostamme, että meiltä puuttuu urheilullinen uskottavuus, Takala myöntää.

– Urheilullisen tuotteen on oltava hyvä, se on kaiken perusta. Kotimainen kiekkokenttä on kuitenkin ottanut itsensä turhan vakavasti, mikä on näkynyt vähän kaikessa. Me olemme uusi raikas tuulahdus.

Telia ei vielä tuonut julki selostajia, asiantuntijoita ja studioisäntiä, mutta elokuulle on suunniteltu isompi tiedotustilaisuus.

Tekniseen puoleen Telialta löytyy vetoapua ja osaamista. Telia rakentaa uuden kuituverkon 14 jäähallilta Helsingin Pasilaan rakennettavaan isoon pajaan.

– Aiempaa pienemmät lähetysautot välittävät etätuotantoa Pasilaan, jossa graafikot ja muut tekniset ammattilaiset tekevät omat taikansa. Etätuotantomalli takaa tekemisen laadun, Takala sanoi.

Liiga hyödyntää uutta tekniikkaa rakentamalla oman hermokeskuksensa Pasilaan. Ensi kaudesta lähtien valmentajien haastot ja videotuomiot käydään läpi esimerkiksi NHL:stä tutussa tilannehuoneessa.

Takalan mukaan fanien palautteesta tuli selvästi ilme äänen laadun tärkeydestä. Ensi kauden lähetyksissä onkin 12-kertainen määrä ääniraitoja, jotka takaavat uudistetun äänimaailman.

Telian päätös käyttää Silverlightia toistoon on aiheuttanut paljon kritiikkiä.

– Olemme kyllä huomanneet, että keskustelua on käyty. Suosittelemme Chrome-selaimia sekä Macissa että Windows-ympäristössä. Windows-ympäristössä on oma sovelluksensa, joka toimii hienosti, Head of Hockey Olli-Pekka Takanen sanoi.