Tapparan Heljanko hätyyttelee jo liigaennätystä - "Toivoin jo, että se maali olisi mennyt"

Christian Heljanko hätyyttelee jo ennätyksiä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Christian Heljanko hätyyttelee jo ennätyksiä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Tappara otti lauantaina HPK:sta 4-0-voiton ja pidensi voittoputkensa jo kymmenen ottelun mittaiseksi. Ottelun mielenkiintoisin tarina löytyi kuitenkin kirvesrintojen tolppien välistä, jossa 20-vuotias Christian Heljanko pelasi nollapelin.

Nollapeli oli nimittäin Heljangolle jo uran toinen - hänen toisessa liigaottelussaan. HIFK-kasvatilla on siis nyt takanaan 120 minuuttia liigauraa ilman yhtään päästettyä maalia.

Kiekkoperinteitä ja tapparalaista jutimaisuutta kunnioittaen Heljanko jakaa kiitoksen koko joukkueelle.

- Ollaan pelattu pari älyttömän hyvää peliä nämä kaksi, mitkä olen päässyt pelaamaan. En ole joutunut kovasti venymään. Olen pystynyt pelaamaan varmaa peliä, niin ei vastustaja saa niistäkään paikkoja. Eiköhän se maalikin kuitenkin ennen pitkää mene, Heljanko toteaa realistisesti.

Liigadebyytistä oli aikaa lähes kuukausi. 28. lokakuuta Heljanko jätti nollille Pelicansin. Toinen nollapeli putkeen ei käynyt nuoren veskarin mielessä ennen ottelua.

- En osannut toivoa tätä. Vähän toivoin jopa, että se maali olisi jossakin vaiheessa mennyt, niin ei tarvitsisi enää miettiä sitä. Mutta hyvä näin, ehkä tämäkin on vain sitä palkintoa kovasta työstä, kun on pitkään jaksanut odottaa.

Mestis kehittää

Tapparan ykkösvahti Dominik Hrachovina on pelannut toistaiseksi käytännössä tasan niin paljon kuin on jaksanut. Näillä otteilla Heljangollekin voinee tulevaisuudessa povata lisää otteluita.

- En tiedä siitä, se on muiden päätettävissä. Toivotaan, että pääsisi pelaamaan, mutta itse en voi muuta kuin jatkaa samallalailla. Valmentajat sitten päättävät, että kuka pelaa.

Aivan pelkkää penkinlämmittämistä ei Heljangon syksy ole kuitenkaan ollut. Tilille on kertynyt kahdeksan Mestis-ottelua Lempäälässä paikallisen Kisan paidassa. Siitä ei nuori maalivahti ole lainkaan pahoillaan.

Jos miettii omaa eteenpäinmenemistä, niin Mestis on jopa parempi paikka kuin Liiga.

- Se on ollut hyvä, että olen päässyt Lempäälässä säännöllisesti pelaamaan. Ne pelit ovat siellä ehkä jopa enemmän maalivahtia kehittäviä, kun tulee paljon enemmän tilanteita. Tilastollisesti on vaikeampi vetää hyvin siellä, mutta jos miettii omaa eteenpäinmenemistä, niin Mestis on jopa parempi paikka kuin Liiga.

Kymmenen ottelun voitto- ja neljäntoista ottelun pisteputkessa seilaava hallitseva tuplamestari on tietenkin helpompi paikka pelata nollapelejä kuin sarjataulukon tyvipäässä oleva seura. Tapparan kauttaaltaan EHT-tasoinen puolustus onkin iso osa Heljangon suorituksia.

- Juuri sanoin kopissa, että kyllä tuo meidän puolustus on aika älytön. Varsinkin se, miten viisikkona puolustetaan. Kaveri ei päässyt tänäänkään päätykiekoille tai saanut pitkiä pyörityksiä, ja me pääsimme tosi hyvin omista pois. Se helpottaa veskarin hommaa tosi paljon.

Christian Heljangon Suomi 100 -teemaisessa maskissa esiintyy kolme presidenttiä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Christian Heljangon Suomi 100 -teemaisessa maskissa esiintyy kolme presidenttiä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Lisätietoja Heljangon maskista voi lukea täältä.

Ennätykseen vielä vähän matkaa

Liigauran aloittaminen kahdella nollapelillä on kova saavutus, mutta ei aivan ennennäkemätön juttu. Kaudella 2001-02 niin ikään Tappara-maalilla debytoinut 19-vuotias Sasu Hovi aloitti liigauransa kahdella nollapelillä.

Tarinassa on muitakin yhtäläisyyksiä Heljankoon: Hovin ensimmäinen nollapeli - 7-0 Lukkoa vastaan - pelattiin lokakuun lopulla. Toinen - sekin Lukkoa vastaan, 3-0 - puolestaan marraskuun puolenvälin tienoilla.

Jos tarina jatkuu samalla kaavalla, on Heljangolle luvassa seuraavan näytönpaikka vasta tammikuun alkupuolella. Hovin kohdalla se tarkoitti ottelua SaiPaa vastaan ja uran ensimmäistä päästettyä maalia pelikellon näyttäessä 7.21.

Se on aika, joka Heljangon täytyisi seuraavassa ottelussaan vielä pitää maali puhtaana merkkauttaakseen itselleen ennätyksen*.

*) Toimittajan tilastot yltävät vain vuosituhanteen vaihteeseen asti. Liigan mahdollinen virallinen ennätys tätä aiemmalta ajalta ei ole tiedossa.