Tanskan MM-kisat: Miltä kuulostaisi telttamajoitus messuhallissa?

MM-kisamaskotti Duckly. Kevään kisojen kuvatuimman ilmestyksen nimeen on haettu inspiraatiota H.C. Andersenin klassikkosadusta Ruma ankanpoikanen – joka siis onkin todellisuudessa joutsen. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka pian alkavat Pyeongchangin olympiakisat keräävät lähiviikkoina valtavan huomion, tämän kauden kovin kiekkoturnaus pelataan toukokuussa Tanskassa. MM-turnaus on NHL-pelaajineen ja isoine yleisömassoineen kuin turboahdettu tapahtuma olympialaisiin verrattuna.

Näin tuntuvat ajattelevan tanskalaiset, jotka toimivat ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuskisojen isäntinä.

Tanskalle kotikisat todellakin ovat kiekkokauden huipentuma.

Paikka Etelä-Korean olympiaturnaukseen jäi syksyn 2016 karsinnoissa haaveeksi, vaikka Toronton Frederik Andersen vartioi veräjää, ja mukana olivat myös maan muut kirkkaimmat kiekkotähdet Nikolaj Ehlersistä, Philip Larseniin ja Mikkel Bödkeristä Nicklas Jenseniin. 

Suomi pelaa alkulohkonsa Herningissä. 

Isolta suklaapalalta näyttävä kisa-areena on nimeltään Jyske Bank Boxen. Sitä ympäröi kevään kisojen erikoisuus, jättimäinen messukeskus, jonne rakennetaan tilapäismajoitusta kisayleisöä varten.

Jäähallin viereen nousee jättimäinen leirintä- ja tapahtuma-alue. Käytössä on peräti 11 messuhallia ja iso kovapohjainen piha-alue, joista osa valjastetaan majoituskäyttöön. MM-turistit voivat varata leirintäalueelta paikan telttamajoitusta varten tai turvautua inasen ylellisempään sisällä asumiseen. 

Herning on noin 50 000 asukkaan kunta manner-Tanskassa, Jyllannin keskiosassa. Koska paikkakunnan hotellikapasiteetti on rajallinen, kisaisännät ovat olleet kekseliäitä miettiessään majoitusvaihtoehtoja.

– Jos joku sanoo, että "tämä ei toimi Tanskassa", ajattelemme toisin. Okei, kokeillaan sitä Herningissä, Astrid Andreassen virnistää.

Näissä kahden hengen teltoissa nukutaan polven korkeudella. Tarjolla on myös sähkö. Kuva: JP Mikola

Tarjolla on teltta-asuntoja, konttimajoitusta tai jättimäisiin messuhalleihin rakennettavia kahden hengen huoneita, joissa "seinät ovat kapealla ja katto korkealla". Suomeksi sanottuna ne muistuttavat avokonttoreita, joissa seinät toimivat näkösuojina, mutta varsinaista omaa kattoa ei ole.

– Tämä on meille vain ja ainoastaan mahdollisuus. Emme me olisi tällaista tehneet ennen kuin kaupungin omat majoituspaikat ovat täynnä, Herningin urheilutapahtumien manageri Elo Haunstrup Christensen sanoo.

Kisojen toinen lohko pelataan Kööpenhaminassa, jossa majoituskapasiteettia on yllin kyllin. Lisäksi nopea junayhteys Ruotsiin helpottaa Tre Kronorin fanien kisakuvioita. 

Leijonien lisäksi Herningissä pelaavat Saksa ja Latvia. Niinpä jo nyt voi ennustaa, että ainakin näiden kolmen maan fanit saavat aikaan melkoiset kiekkokarnevaalit.

Herningin kaupunki on jo pitkään pyrkinyt profiloitumaan isojen urheilutapahtumien järjestäjänä. Tavoitteena on järjestää yksi iso kansainvälinen tapahtuma joka vuosi. Näin on myös tapahtunut. 

– Omasta mielestämme listamme on aika komea. Se maksaa – totta kai – mutta olemme valmiit ottamaan ne summat kaupungin kassasta, kaupungin matkailua edistävät ihmiset perustelevat.

Vuonna 2010 valmistuneessa Jyske Bank Boxenissa on järjestetty lyhyen radan EM-uinnit, pelattu miesten EM-lentopallon alkulohko, painittu MM-mitaleista ja käyty käsipallon naisten MM-kisat. Areenalla on ajettu myös speedwayta, nähty Lisäksi kaupunki on isännöinyt pyöräilyn Italian ympäriajojen starttia.

Ei hassummin Poria pienemmältä paikkakunnalta.

Suomi pelaa kevään MM-alkulohkonsa Herningissä. Kisa-areena Jyske Bank Boxen on vain yksi osa jättimäistä messukeskus-kompleksia , joka työllistää ympärivuotisesti yli 200 ihmistä ja johon kuuluu myös vasemmassa alakulmassa näkyvä jalkapalloseura FC Midtjyllandin kotistadion. Kuva: Tomi Hänninen

Ajatus jättimäisestä majoitus- ja tapahtuma-alueesta kuulostaa siltä kuin supisuomalaiset juhannusfestivaalit olisi siirretty toukokuulle – ja pidennetty pariviikkoisiksi. Karnevaaliajatus sopii myös järjestäjille.

– Tanska ei ole maailman halvin maa elää, mutta me haluamme että ihmisillä on on mahdollista matkustaa tänne ja tulla pitämään hauskaa kohtuulliseen hintaan. Siksi kukaan ei estä tuomasta alueelle omia vodkapulloja tai oluttölkkejä. Täällä on silti sopivat paikat myös heille, jotka ostavat juomansa mieluummin baareista.

Kun järjestäjiltä yrittää hienovaraisesti tiedustella, mahtavatko he tietää, millaista karnevaalikansaa kiekkofanit ovat, vastaus on selvästi mietitty.

– Monet voivat juoda paljon, mutta silti uskomme hyväntuulisuuteen.
– Totta kai meillä on poliiseja ja turvallisuushenkilökuntaa runsaasti. He ovat paikalla ympärivuorokautisesti. Valvontaa ja puhtaanapitohenkilökuntaa täytyy olla riittävästi. Toki tiedämme, miten isot yleisötapahtumat pitää organisoida, Andreassen perustelee.

Näissä messuhalleihin rakennettavissa hotellihuonetta muistuttavissa huoneissa on oma lukittava ovi, omat seinät, mutta ei varsinaista kattoa. Se on korkealla eli huoneiden kattona toimii messuhallien monen metrin korkeudella oleva katto. Kuva: JP Mikola
Tarjolla myös perinteinen kupoliteltta.
Konttimajoitus. Yhdessä kontissa on sisäänkäynti kahden hengen majoitukseen kummastakin päästä. Yhteensä konttiin voi siis majoittua neljä kisaturistia. Viikonlopun mittaista festivaalia varten majoitusta ei kannattaisi järjestää, mutta jääkiekon MM-turnaus on kestoltaan sen verran pitkä, että konttien kuljettaminen Hollannista Tanskaan on tarpeeksi kustannustehokasta. Kuva: JP Mikola

Herningin kaupungin edustajat eivät halua etukäteen arvioida, kuinka paljon kevään MM-kisojen leirintäalue lopulta kiinnostaa kisaturisteja.

– Tällaista ei ole kokeiltu tai tehty koskaan ennen. Me todellakin haluamme kokeilla jotakin uutta ja saada nämä leirintäpaikat myytyä.  

Tila ei ainakaan lopu kesken.

– Ympärillä on niin paljon maa-aluetta, että maksimimäärää majoittujille ei ole. Jos varauksia tulee lisää, avaamme yhden alueen lisää, messukukeskuksessa työskentelevä Andreassen sanoo.