Sveitsin MM-voitosta jo 45 vuotta!

Tässäkö pelastaja? Mikko Rantanen on esiintynyt edukseen MM-turnauksessa kolhuista huolimatta. Kuva: HSP.

Lauri Marjamäen luotsaama maajoukkue on kovassa paikassa sunnuntai-illan myöhäiskamppailussa Sveitsiä vastaan.

Käytännössä Leijonien pitää ottaa voitto lunastaakseen puolivälieräpaikan.

Toki Suomi voi päästä alkulohkon neljän parhaan joukkoon tappiollakin, mutta silloin muilta mailta vaaditaan sopivaa ristiinpelaamista.

Tai sitten pitää kaataa MM-turnauksen suurin suosikki Kanada tiistai-iltana.

Toki se on mahdollista, jos kaikki menee ihan nappiin ja jos Kanada on siirtänyt jo ajatuksensa pudotuspeleihin. Tuskin muuten.

Suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, miten lauantai-illan sensaatiomainen Kanada-voitto on vaikuttanut sveitsiläispelaajiin.

Ovatko he voimiensa tunnossa komean pelin jäljiltä? Vai veikö sensaatiomainen voitto parhaan latauksen?

Suomalaiset toivovat tietenkin jälkimmäistä vaihtoehtoa, mutta MM-turnauksessa ei menestytä toivomalla.

Sveitsin päävalmentaja Patrick Fischer ansaitsee kiitokset nopeasta reagoinnistaan. Fischer vaihtoi veskaria Kanadan upotettua kaksi pikaosumaa Jonas Hillerin taakse. Tilalle tullut Leonardo Genoni onnistui täydellisesti ja nousi kansallissankariksi.

Nyt sama Genoni on Leijonien haasteena. Asema vahvistui sunnuntaiaamuna, kun Hiller joutui jättämään Sveitsin treenit kesken nivustaan pidellen.

Sveitsin sensaatiovoitosta huolimatta Suomi lähtee kaukaloon suosikkina – sanovat valmentajat ja tv-kommentaattorit mitä tahansa.

Hyssyttely on nyt turhaa. Leijonien pitää kiivetä ylös vaatimattomilla esityksillä syntyneestä kuopasta ja näyttää luontonsa painetilanteessa.

Vastustajan kunnioittamista vaaditaan aina, mutta sveitsiläisten ylenpalttinen suitsuttaminen on itsensä pettämistä.

Niin makaat kuin petaat.

Sopii muistaa, että Sveitsi on kaatanut Leijonat MM-turnauksessa viimeksi peräti 45 vuotta sitten. Suomi kärsi 2–3-tappion Prahan keväässä 1972.

Edellinen pettymys tuli vuonna 1951 – Ranska kypsytti Leijonat 4–1.

Silloinkin pelattiin Pariisissa.

Toivottavasti tämä ei ole mikään enne illan ottelua ajatellen.

Suomen ja Sveitsin tuorein MM-kohtaaminen on kolmen vuoden takaa Minskin keväästä.

Silloin Leijonat karkasivat 2–0-johtoon Tommi Kivistön ja Olli Jokisen osumilla, mutta Sveitsi nousi tasoihin päätöserässä Reto Surin ja Roman Josin maaleilla.

Ratkaisu tuli vasta voittomaalikilpailun viidennessä parissa, kun Iiro "Puikko" Pakarinen upotti kiekon verkkoon Reto Berran haaroista.

Sitä ennen suomalaisista epäonnistuivat jo Jarkko Immonen, Jori Lehterä, Erik Haula ja Petri Kontiola. Leijonien onneksi supervireessä ollut veskari Pekka Rinne pysäytti kaikki sveitsiläisyritykset.