Superjuniorin tykki puhui - "Ei ollut niin kova peli"

Eeli Tolvanen ja muu Suomen ykkösketju oli pirteällä pelipäällä Ruotsia vastaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Onhan niin, että syksyn kohutuin suomalaislupaus Eeli Tolvanen oli melko näkymätön Karjala-turnauksen avausottelussa Venäjää vastaan. Tolvanen, leijonien ykkösketjun keskusmies Petri Kontiola sekä toinen laita Jukka Peltola eivät päässeet rytmiin missään vaiheessa.

Lauantai-iltana Ruotsia vastaan kellossa oli toinen ääni. Tolvanen räpsäytti Kontiolan maukkaasta syötöstä 1-0 jo reilun kolmen minuutin jälkeen ja kun toista erää oli pelattu vajaa minuutti, pääsi Peltola latamaan yläpesään Tolvasen erinomaisesta esityöstä.

Ennen osumaa Tolvanen vei pahemman kerran puhelimeen Tre Kronorin supernuorukaista Rasmus Dahlinia, jota povataan ensi kesän ykkösvaraukseksi NHL:ssa.

- Ei ollut ihan niin kova peli kuin Venäjää vastaan. Ehkä Ruotsi oli vähän väsyneempi, Tolvanen tuumasi taiston tauottua.

Ketjun keskusmies Kontiola mestaroi ja rytmitti taustalla alustaen erinomaisella syötöllä Tolvasen osuman.

- Konna oli rohkeampi tänään. Hän on tunnollinen pelaaja ja varakapteenin A on rinnassa. Ehkä hän otti siitä vähän jotain ylimääräistä jännitystä ensimmäiseen peliin. Toisaalta ketjulla ei juuri ollut yhteisiä kokemuksia ennen torstaita, kun Peltola oli alkuviikon pois, päävalmentaja Lauri Marjamäki selvitti ykkösnyrkkinsä tekemisiä.

Tällä kaudella 14 KHL-maalia takonut 18-vuotias Tolvanen oli uransa ensimmäisestä maajoukkuemaalista luonnollisesti mielissään. Myös Peltolan 2-0 ja Sakari Mannisen 3-0 olivat heidän ensimmäiset maajoukkuemaalinsa.

- Totta kai se maistuu. Hyvältä paikalta pääsin kiskaisemaan, aivan sektorin keskeltä. Toissapäivänä oli vähän vaikeampi ottelu, nyt saatiin meidän ketjun peli kulkemaan, Tolvanen herkutteli.

Nuorukaisella on poikkeuksellisen painava laukaus ja leijonalauma huutaa perinteiseen tapaansa maalintekijää. On helppo olettaa, että Tolvasen nimi on alleviivattu paksulla tussilla Marjamäen ja kumppaneiden papereissa olympialaisia silmällä pitäen.

- Olympialaiset eivät olleet kyllä alkukaudesta millään tavalla mielessä. Lähinnä mietin alle 20-vuotiaiden MM-kisoja ja sitä, että mahdun pelaamaan Jokereissa. Nyt pitää vain keskittyä omaan tekemiseen täysillä, niin toivottavasti hyvä tulee, Tolvanen suunnitteli.

Leijonat on pyörittänyt Karjala-turnauksessa muhkeaa 25 kenttäpelaajan rotaatiota. Tolvanen on ollut askissa kummassakin kamppailussa, eikä panisi pahakseen kolmattakaan.

- Eiköhän se kolmen pelin setti meille nuoremmille napsahda... Mulle käy kaikki, aina on mukava pelata jääkiekkoa, Tolvanen huikkasi.