Tätä on odotettu: Sportin uinunut jättiläinen on yltynyt huimaan maaliputkeen

Olavi Vauhkosen koko kauden pistesaldo on 7+4=11. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

194-senttinen ja 109-kiloinen Sport-hyökkääjä Olavi Vauhkonen on aina osannut tehdä maaleja. Miehen hirmuinen kuti on tuottanut tulosta niin Mestiksessä kuin Liigassakin, mutta on selvää, että loukkaantumiset ovat hidastaneet 28-vuotiaan jättiläisen uraa.

Vauhkonen teki lopullisen läpimurtonsa liigassa Rauman Lukon paidassa kaudella 2014-15, kun hyökkääjä iski kauden aikana 17 maalia ja 28 tehopistettä. Huippukautta seurasi rikkonainen sesonki, jonka aikana otteluita kertyi tilille vain 18.

Mies haki uutta alkua viime kaudella Vaasasta, ja hän nousikin heti kotkapaitojen avainpelaajaksi, kun hän nakutti maaleja Sportin ykköskentässä Joonas Komulaisen rinnalla. Kauteen mahtui kuitenkin taas loukkaantumisia, minkä takia ottelumääräksi jäi 45 pelattua runkosarjavääntöä. Maaleja ehti syntyä kuitenkin 14 kappaletta.

Odotukset tälle kaudella olivat kovat, mutta alkukausi meni niin sanotusti puolivaloilla. Vauhkosella oli ongelmia päästä edes maalintekopaikoille, eikä kauden 12 ensimmäistä ottelua tuonut "Tuhma-Olaville" kuin kaksi maalia. Sittemmin tahti on muuttunut, kun jääkaapin kokoinen laituri on iskenyt viimeiseen viiteen otteluun viisi maalia osuen jokaisessa ottelussa kertaalleen.

Syykin tahdin muuttumiselle on selvä: loukkaantumiset ovat selätetty.

– Huomasin yksi päivä, että kyllä onkin mukavaa pelata, kun mitään paikkaa ei kolota, Vauhkonen iloitsi.

Vauhkonen on pelannut liigaurallaan vain kertaalleen yli 50 ottelua kaudessa. Mikäli mies saisi kerrankin pelata koko kauden ilman vammoja, voisi hän nousta taistelemaan jopa liigan maalipörssin kärkisijoista.

Takana on useampi terve kuukausi, mikä on näkynyt kehityksessä saman tien. Isokokoisen Vauhkosen liike on huomattavasti paremman näköistä, ja juuri se osa-alue on ollut miehen murheenkryyninä.

– Liike on kyllä selvästi parantunut. Kun on kroppa kunnossa, niin luistelukin kehittyy.

Vauhkosen maaliputki on monen asian summa, mutta yksi merkittävä tekijä on myös pitkäaikaisen ketjukaverin Joonas Komulaisen paremmat otteet. Komulainen on itsekin kärsinyt lukuisista loukkaantumisista, ja hänkin on päässyt koko ajan parempaan kuntoon, minkä myötä kaksikon yhteispeli menee ottelu ottelulta parempaan suuntaan.

– Meidän alkukausi oli vähän vaikea, mutta pikkuhiljaa rentous on löytynyt peliimme. Se ei ole enää sellaista pakottamista kuin aiemmin. Ja kyllä se auttaa, kun olemme pelanneet niin pitkään yhdessä. Silloin tietää, mitä toinen yleensä ajattelee, Vauhkonen kertasi hänen ja Komulaisen yhteispeliä.

– Kun löytää tietynlaisen rentouden omaan peliin, niin kaikki on huomattavasti helpompaa.

Rentouden mukana on tullut aimo annos itseluottamusta, ja silloin tunnetusti pikkumusta uppoaa paikasta kuin paikasta maaliin. Perjantaina Vauhkonen iski osuman maalin takaa.

– Menin siinä tilanteessa vähän paniikkiin, kun ei ollut syöttösuuntia missään. Sitten näin Nenosen maalin edustalla monen TPS-pelaajan takana, mutta päätin silti yrittää syöttöä. Ja sittenhän se upposi maalivahdin luistimista, Vauhkonen muisteli erikoista osumaansa.

Vauhkonen on ottanut viime aikoina tavakseen iskeä yksi maali per peli. Ja nykyään maaleja tulee jo miinuskulmastakin. Se tietää ongelmia Helsingin IFK:lle, joka isännöi tänään Sportia.

– Kun paikka tulee, niin naulataan kiekko sisään, Vauhkonen kertoi simppelin lääkkeensä maaliputken jatkamiselle Helsingissä.

– Missään nimessä en saa alkaa ajatella näitä asioita etukäteen, koska sitten ei varmasti tule maalia!