Sinikeltaisten viimeinen mahdollisuus - "Kova on paikka, mutta edelleen kova on luottokin"

Teemu Ramstedt, Toni Koivisto ja Janne Keränen ovat avainasemassa, kun Lukko yrittää tasoittaa pudotuspelisarjan. Kuva: Juha Sinisalo

Historia ei ole Lukon puolella.

Satakuntalaiset ovat kohdanneet pudotuspeleissä nyt neljästi. Voitot ovat Ässille 4–0, maalit 13–2.

Menneillä vuosilla ei tosin juuri merkitystä ole. Joukkueet ovat pelanneet tällä vuosituhannella vain yhden pudotuspelikamppailun.

Sillä on merkitystä, että Ässät voitti sen. Jos porilaiset ovat taas torstaina parempia, Lukon kausi päättyy.

– Olemme tiukassa paikassa ja selkä seinää vasten, Lukon kokenut hyökkääjä Toni Koivisto tietää.

– Kova on paikka, mutta edelleen kova on luottokin. Edelleenkään emme ole hävinneet mitään – paitsi sen yhden pelin.

Ensimmäisen pudotuspelikierroksen asetelma on raaka. Puolivälieräpaikka irtoaa kahdella voitolla.

Ässillä on ottelupallo, jonka se voi jysäyttää torstaina Äijänsuon jäähän.

Sarjan avauskamppailu oli tasainen ja tiukka, ja se päättyi Ässien maalin voittoon.

– Jos otetaan Ässien avausmaali pois, niin tiistainen oli meiltä jopa selkeästi ehjempää peliä, jos vertaa vaikka runkosarjan pariin viimeiseen peliin, Koivisto puntaroi.

Avausmaalinsa Ässät sai heti pelin alkuun. Matti Kuparinen pystyi ohittamaan Kaapo Kähkösen varsin helposti, kun Lukko pelasi ylivoimalla.

– Meiltä selkeästi oikeansuuntaista, hyvää tekemistä. En mä usko, että me yhtään huonompia ainakaan olimme, Koivisto kommentoi.

Selkä parannuskohde olisi sinikeltaisten ylivoimapeli. Runkosarjassa Lukon ylivoimaprosentti oli koko sarjan heikoin 14,41.

Raumalaiset tekivät 32 ylivoimamaalia eli vähiten kaikista joukkueista.

Kuusi joukkuetta sentään päästi vastustajan tekemään useammin alivoimamaalin runkosarjassa.

Kolme hyökkääjää viimeisteli Lukon ylivoimamaaleista puolet Arttu Ilomäki osui kuudesti, Koivisto ja Janne Keränen molemmat viidesti.

– Ylivoimasta on ollut puhetta pitkin kautta. Sitä pitäisi pystyä parantamaan, varsinkin pleijareissa, Koivisto myöntää.

Kuvioita on kuitenkin nyt myöhäistä harjoitella.

– Ei se yleensä treenaamalla paranekaan. Enemmin sopimalla asioita. Hyvin pitkälti se on kiinni yksilöistä ja viisikosta, Koivisto huomauttaa.

– Yleensä se menee niin, että jos 5–5-peli toimii, myös ylivoima kulkeen. Jostain syystä se on kuitenkin ollut lähes koko kauden takkuista.

Tiistain ottelun jälkeen Janne Keränen sanoi Satakunnan Kansan haastattelussa, ettei hän ole huomannut Raumalla yhtään playoffs-innostusta. Keränen heitti yleisölle haasteen, josko se torstaina alkaisi.

Lukon pelaajista myös Jyri Marttinen on parissakin haastattelussa heittänyt palloa yleisölle.

– Totta kai mä toivon, että saataisiin torstaina halli täyteen ja katsomon puolella voitto otettua, joukkueen varakapteeni Toni Koivisto toteaa.

On kuitenkin kylmä fakta, että myös kaukalon puolella Lukon kotivoitot ovat olleet tämän vuoden puolella kortilla.

Lukko on voittanut Raumalla viimeksi 20. tammikuuta. Sen jälkeen riviin on aseteltu seitsemän kotitappiota.

Lukon valmentaja Pekka Virta totesikin, että jopa Nordenskiöldinkadun vanha jäähalli Helsingissä on raumalaisille helpompi paikka pelata kuin kotoinen Äijänsuo.

– Se on jännä homma. Jos otetaan tuo loppupätkä pois, niin olimme erittäin vahva kotijoukkue. Nyt ei ole osattu voittaa kotona – ei edes pelata kauhean hyvin, Koivisto pohtii.

– Syytä en sen enempää osaa sanoa, mutta on ollut vaikeaa onnistua kotona. Mutta kuten on ollut puhetta, vielä se voidaan aloittaa.

Mutta ei pitkään. Torstaina on Lukon viimeinen mahdollisuus.