Sinikeltainen vaate

Länsi-Suomi 29.10.2013

Lokakuu 2012, Ville Vahalahti antaa haastattelua TPS:n nettitelevisioa varten. Aiheena on paluu kaukaloon parin viikon huilin jälkeen.

Jutustelu katkeaa kuitenkin kuin veitsellä leikaten, kun Tapio Laakso hyökkää yllättäen takaoikealta. Velmu hyökkääjä jysäyttää kunnon kasan partavaahtoa Vahalahden kasvoille.

Tapauksesta muistuttaminen saa nykyään Lukkoa edustavan hyökkääjän naamalle leveän virneen.

– Se oli ehkä ansaittua. Meillä oli aina pientä jäynää, Vahalahti tokaisee.

Kaksi päivää aiemmin hän oli ollut antavassa roolissa, kun Laakso oli vastaavassa videohaastattelussa. Vahalahti kävi pariin kertaan kutittelemassa pelikaverinsa takaraivoa mailalla.

Tiistaina partavaahdot voisi maksaa kutittelemalla TPS:n kapteeniksi Vahalahden jälkeen nousseen Laakson pohkeita hieman normaalia enemmän. 

– Ei yhteen pelaajaan voi kovin paljon keskittyä. Yritetään nyt parhaamme mukaan kaataa TPS, Vahalahti sanoo.

Ikonina TPS:ää vastaan

Hän päästään suustaan lauseen, jota tuskin vielä keväällä olisi voinut kuvitellakaan sanovansa. Hän kantoi mustavalkoista paitaa 706 runkosarjan pelissä ja 84 pudotuspelitaistossa. Neljällä kaudella hän toimi TPS:n kapteenina.

Miehen sisällä myllertää varmasti, kun hän ajelee tiistaina Äijänsuon jäähallille. Ilta on kaikkea muuta kuin normaali. Nyt pitää lyödä seura, jonka ikoniksi hän on itsensä pelannut.

– Valehtelisin, jos väittäisin, että se on normaali peli. Mutta veikkaan, että se on enemmän se pelin alku, kun ne tunteet myllertävät. Kun peli lähtee käyntiin, se on varmaan ihan normaali peli, Vahalahti miettii.

Tunteikkaat siirrot

Hän ei ainakaan myönnä, että taistoa olisi pohjustettu etukäteen. Molemmat osapuolet näyttävät keskittyvän peliin rauhassa.

– Aika paljonhan siellä ovat kaverit vaihtuneetkin. Paljon on toki kavereita edelleen, mutta varmaan puolet joukkueesta on vaihtunut.

Kannattajien kannalta kipein vaihdos oli Vahalahden siirtyminen kasitietä pitkin pohjoiseen. Häntä sen paremmin kuin Petteri Nummeliniakaan ei kukaan turkulainen olisi halunnut nähdä paikalliskilpailijan paidassa. Ei koskaan eikä mistään hinnasta.

– Nummelinin tapaus herätti varmasti paljon tunteita, mutta ei ole oikeastaan meidän asiamme kommentoida sitä, Vahalahti sanoo tyylikkäästi.

Kysyjiä on riittänyt

Kysytty häneltä asiasta on jo monta kertaa. Kauden alla media repi tarinoita raumalaistuneista turkulaisista niin paljon, että koko muu joukkue jäi huomiossa nurkan taakse varjoon.

Aihevalinnoissa oltiin kuitenkin asian ytimessä. Juuri se TPS-henkisiä kadunmiehiäkin kiinnosti.

– Kyllähän sitä kuulee aina, kun tulee Turussa käytyä. Ihan hyvin asia on kuitenkin mielestäni otettu. Kaverit ovat olleet kannustavia, ja onhan se vähän niin, että tekee mitä vaan, aina tulee kettuilua, Vahalahti kertoo.

– Mutta kun ihmisten kanssa on vakavammin asiasta puhunut, niin viesti on ollut ymmärtäväistä ja positiivista.

Se on helppo uskoa, sillä ei Vahalahti ole tehnyt kannattajien mielestä mitään väärin. Ärsytys, viha ja katkeruus on suunnattu seurajohtoa kohtaan.

Vaikka Vahalahti ei fiksuna pelaajana lähde julkisesti entistä seuraansa lyömään, hän ei voi olla mielissään tavasta, jolla TPS häntä kesällä kohteli.

Tiistaina Äijänsuon illassa on tilaisuus antaa takaisin.

Paras keino on lyödä kiekko TPS:n nuottaa ja tuulettaa kunnolla. Samalla tavalla kuin Lukon kolmatta maalia HIFK:n verrkkoon. Suoraan sielusta ja sydämestä.