Simon sanoo: "Tätä nykyistä olotilaa olen kaivannut pitkään"

Ässissä Simon Suoranta tarkkailee peliä huomattavasti vähemmän vaihtoaition puolelta kuin Kärpissä. Kuva: Juhani Liuhala

SM-liigan runkosarjaa on takana noin kolmannes. Sen aikana on saatu ympäri Suomen vastauksia moniin kysymyksiin. Yksi vastauksista on Ässien kannalta erittäin positiivinen. Simon Suoranta on pystynyt olemaan Porissa tehokkaampi pelaaja kuin kertaakaan Kärpissä tahkotessaan. 19 kamppailun aikana hän on jo onnistunut kiskaisemaan uransa yhden kauden piste-ennätyksen, ja maalejakin on kasassa pari enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin. Pisteitä on nyt kertynyt 7+7, kun aikaisempi ennätys oli 5+7.

"Olen saanut pelaamiseeni huomattavasti lisää ulottuvuuksia"

- Olen päässyt jääkiekkoilijana monella tavalla uudelle tasolle. Tällä hetkellä tunnen matsien jälkeen kropassani, että olen pelannut ja antanut kaukalossa kaikkeni. On ihan pakko olla urheilija 24 tuntia vuorokaudessa. Kärpissä roolini oli usein sen verran pieni, etten pelien jälkeen välttämättä tuntenut samalla tavalla. Tätä nykyistä olotilaa olen kaivannut pitkään, Suoranta mietti.

Onnistuneen alkukauden seurauksena voi kysyä, olisiko Suoranta pystynyt olemaan jo Oulussa isommalla vastuulla yhtä tehokas pelaaja kuin Ässissä?

- En osaa ajatella asiaa noin. Kärpissä olin suurimmaksi osaksi nelosketjun pelaaja, ja asennoiduin tekemiseen sitä kautta. Porissa olen saanut vastuuta enemmän, mikä on kehittänyt minua kaikilla tavoilla. Olen saanut pelaamiseeni huomattavasti lisää ulottuvuuksia, ja itseluottamuskin on kasvanut tasaisesti. Luisteluni on kehittynyt entisestään, mikä tuo mukanaan paljon muutakin hyvää. Taklaaminen ja kova luistelu ovat edelleen pelini kivijalka, minkä avulla voin iskeä pisteitäkin.

"Tykkään siitä fiiliksestä tosi paljon, ja se on ihan uutta minulle"

Mikäli Suoranta pystyy pitämään pistetasonsa samana loppuun asti, tulee hän tekemään noin 20 maalia tällä kaudella. Se olisi kova määrä pelaajalle, jonka aiempi ennätys oli vain viisi maalia kaudessa. Oikeastaan kukaan ei aavistanut etukäteen hänen olevan tässä vaiheessa joukkueensa kultakypärä.

- En mieti liikaa tulevaisuutta, vaan nautin koko sydämestäni tästä hetkestä. On uskomattoman hienoa, että nyt minulla on ennen pelejä paineita, koska tulosvastuuta on niskassani niin paljon enemmän. Tykkään siitä fiiliksestä tosi paljon, ja se on ihan uutta minulle, Suoranta totesi.

- Koen saavani itsestäni enemmän irti, kun paineita on tasaisesti. Pääkoppa on vaan pidettävä kasassa, eikä keskittyminen voi karata epäolennaisuuksiin. On minulle tullut ohipelejäkin kauden aikana, eikä sellainen ole koskaan hyväksyttävää. Kehitettävää siis riittää edelleen.

"Minulle yksi tärkeimmistä asioista kaukalossa on laadukas alivoimapelaaminen"

Vaikka Suoranta on päässyt Ässissä uudelle pelilliselle tasolle, ei hän kadu hetkeäkään aikaansa Oulussa. Siellä hän oppi pelaajana paljon. Joukkue menestyi, ja Suoranta oli palanen toimivassa koneistossa

- Arvostan Ässissäkin nelosketjun kavereita tosi paljon, koska se on tosi tärkeä rooli, eikä missään nimessä helppo sellainen. Opin Kärpissä huomattavan paljon siitä maailmasta. Minulle yksi tärkeimmistä asioista kaukalossa on laadukas alivoimapelaaminen, ja se on omalla tavallaan seurausta roolistani Oulusta. Nöyränä menen jatkossakin eteenpäin, ja ylivoimaisesti tärkeintä on Ässien menestys joukkueena. Toivottavasti pystyn omalta osaltani olemaan iso palanen siinä menestyksessä, Suoranta pohti.