Setänen myönsi ajatusten karkailleen - palauttiko voitokas viikonloppu junan raiteilleen?

Oskari Setänen rajoitti viikonloppuna niin Tapparan kuin Lukon yhteen osumaan. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS täydensi lauantaina tuloksellisesti täydellisen viikonloppunsa, kun Lukko jäi Turkuhallissa isäntien jalkoihin. Turkulaisvoittoa olisi väärin luonnehtia ylivoimaiseksi, mutta kamppailu oli kuitenkin kotijoukkueen kontrollissa suurimman osan illasta.

Voitot Tapparasta ja Lukosta olivat erittäin tervetulleita TPS-maalivahti Oskari Setäselle, jonka Rasmus Tirronen on pannut koville peliaikakilpailussa. Setänen pysäytti viikonlopun aikana 51 kiekkoa ja päästi vain kaksi maalia.

–Jatkoimme tänään siitä, mihin Tapparaa vastaan jäimme. Pidimme yllä taistelua, tempoa, blokkeja, kaksinkamppailuvoittoja…Kaikkia voittavia asioita. Onnistuimme niissä hyvin, ja parhaimmillamme dominoimme pelin virtausta. Pidimme paineen Lukon päädyssä, ja Lukko joutui usein vain heittämään kiekkoa omista ulos. Me saimme vaihdettua järkevästi, eikä Lukko hyökännyt meitä vastaan tuorein jaloin juuri lainkaan, Setänen luonnehti TPS:n iltapuhdetta.

–Pelisuunnitelmamme onnistui. Mistään ylivoimaisuudesta ei voi puhua, mutta tämä oli aikalailla parasta Tepsiä, mitä pystymme näyttämään. Voimme tehdä vielä enemmänkin tulosta, mutta emme esimerkiksi joutuneet puolustamaan kauheasti, kun tavallaan hoidimme puolustuspään hommat jo hyökkäyspäässä.

TPS:n alkuvuosi on ollut takkuinen. Helmikuussa pisteitä on jälleen alkanut tulla sarjan kärkijoukkueelle sopivaa tahtia, mutta etenkin tammikuussa ja ajoittain helmikuun puolellakin kaukaloissa on nähty tahmea Seura. Setänen myöntää, että TPS:n keskittyminen on herpaantunut.

–Muutamia sukelluksia on ollut. Meillä on ollut fokuksen puutetta ja ajatus on karkaillut. Sitä en tiedä, mihin se on karannut. Ehkä on vilkuiltu sarjataulukkoa ja tyydytty olemaan iloisia, kun oma sijoitus on niin hyvä. Ehkä ajatus on karannut, kun olemme huomanneet, että joku vastustaja onkin sarjassa alempana.

–Muiden pelaajien puolesta on vaikea sanoa, mutta uskoisin, että fokus on lipsunut muutamissa paikoissa. Kärppiä ja Tapparaa vastaan olemme taas saaneet parasta irti. Tietyllä tavalla on ehkä hyväkin, että muutama joukkue on kirinyt ihan meidän kantaamme. Nyt ei ainakaan voi antaa löysää, vaan pitää kynsin ja hampain taistella kakkospaikasta, Setänen analysoi.

–Tämä viikonloppu osoitti, että pystymme kyllä pitämään sen fokuksen. Tauon jälkeen pitää osoittaa yleisöllekin, että ote ei enää lipsu. Kun kiekko tippuu taas jäähän, meidän on pelattava tällä tasolla.

Vaikeampien viikkojen aikana katseita on kohdistettu myös Setästä kohti. Kumpikin maalivahti on saanut ajoittain vastuuta, ja monien papereissa on epäselvää, kumpi kantaa TPS:ssä ykkösvastuuta. Hyvänä iltana kiekko tarttuu kummalle tahansa, mutta vaikeina iltoina TPS-verkkoon on luiskahtanut täysin estettävissä olleita osumia. Setänenkin myöntää vähintäänkin rivien välistä, ettei hänkään ole päässyt parhaaseensa joka työvuorossa.

–Omat pelit ovat menneet oikeastaan ihan niin kuin joukkueella. On ollut muutamia pelejä, jotka eivät ole olleet kovin hyviä, toisaalta seassa on myös ihan onnistuneita iltoja. Pudotuspelejä kohti mennessä pitää löytää uudenlainen tasaisuus ja keskittyminen.

–Kilpailutilanne on nyt erittäin hyvä. Emme ole puhuneet mistään asetelmista tai siitä, kuka on ykkös- ja kuka kakkosmaalivahti, mutta Tirronen on pelannut todella hyvin. Se on pakottanut minutkin tajuamaan, että homman täytyy sujua, jos haluaa pelata.

Liiga siirtyy nyt olympiatauolle, jonka merkitys ei ole vähäpätöinen. Tauko on joukkueille viimeinen hetki, jolloin kauden loppurutistukseen saa valmistautua ajan kanssa. Setänen korostaa niin henkisten kuin fyysisten akkujen lataamista.

–Jos jollain on jotain pientäkään vammaa, niin nyt on aika hoitaa ne kuntoon. Kaikki kropat pitää saada siihen iskuun, että olemme valmiit menemään keväällä pitkälle. Myös pieni irtiotto jääkiekosta tekee hyvää. Akut täyteen, se on nyt se juttu.

–Oma kroppa on kunnossa. Lepo ei tee pahaa, muttei treenikään pahitteeksi ole, Setänen nauraa.