Sedinit lopettavat - miten käy NHL:n muille muinaisjäänteille?

Daniel ja Henrik Sedinillä oli hauskaa vaihtopenkillä Brock Boeserin kanssa.

Reliikki tarkoittaa Wikipedian määritelmän mukaan muinaisjäännöstä. Ne ovat menneisyydessä eläneiden ihmisten toiminnasta jääneitä jälkiä.

Sedinin veljekset jättävät tämän kauden päätyttyä jälkeensä jääkiekkoreliikkistä aineistoa. Heidän tavaramerkkireliikkinsä on kulmaralli, jossa vastustaja ei pääse käsiksi kiekkoon, kun se kiertää veljeksen lavasta toiselle.

Henrik ja Daniel Sedinin ilmoittivat lopettavansa uransa tämän kauden jälkeen 17 NHL-kauden jälkeen. He jättävät jäljen sekä Vancouver Canucksiin että koko jääkiekkomaailmaan.

Sedinit ovat olleet aina niin yhtä, että tuntuu kuin yksi pelaaja lopettaisi. Ei, kyllä heitä on kaksi.

Sedinit näyttävät edelleen nuorilta pojilta, mutta he ovat jo 37-vuotiaita. He ovat varttuneita, jos ikää vertaa NHL-pelaajien keski-ikään, joka on 27 vuotta.

Samaan aikaan, kun NHL:ään tulee yhä nuorempia valmiita pelimiehiä liukuhihnalta, vanhat yhä useammat jyrät jatkavat nelikymppisiksi – ja vanhemmiksikin. NHL on nuorten miesten liiga, mutta dinosauruksillekin löytyy aina paikkansa.

Parantunut kehonhuolto ja kasvaneet palkat ovat edesauttaneet myöhäisempää eläköitymistä. Vuosina 1980­–2000 vain kuusi pelaajaa jaksoi yli 40-vuotiaaksi. Viime vuosikymmenellä yli nelikymppiseksi pelasi 24 pelaajaa.

Jaromir Jagr on luku sinänsä. Hän yritti vielä 45-vuotiaana tällä kaudella Calgary Flamesin riveissä, mutta joutui lopulta ajan hampaan puremaksi ja siirtyi emäseuraansa Kladnoon.

Sedinit ovat kolmen vuoden karenssin jälkeen valmista kamaa Hockey Hall of Fameen. NHL:ssä on muitakin yli 35-vuotiaita pelaajia, joilla on saumaa samaan kunniagalleriaan.

Mikä on heidän tilanteensa? Vieläkö virtaa riittää?

Henrik Zetterberg, 37, Detroit Red Wings

Detroit Red Wings on NHL:n varsinainen reliikkijoukkue. Sen keski-ikä 28,9 oli koko sarjan korkein. Aiemmin Red Wingsillä oli kokenut joukkue, joka pärjäsi. Nyt heillä on kokenut joukkue, joka ei pärjää.

Zetterberg on yksi maineikkaan seuran kaikkien aikojen parhaista pelaajista. Hän on Red Wingsin pistepörssissä viidennellä tilalla 957 pisteellä.

Kolmen kullan klubiin (Stanley Cup, olympiakulta, maailmanmestaruus) kuuluva hyökkääjä on ollut aina hyvä puolustuspään pelaaja ja tehnyt paljon pisteitä. Hänen pistekeskiarvonsa 0,88 on korkeampi kuin Sedinien.

”Z” ei ole enää parhaiden päivien vedossa, mutta hän taistelee silti kunniakkaasti omiensa eteen illasta toiseen. Ja on hän kuitenkin sisäisessä pistepörssissä kakkonen Dylan Larkinin jälkeen.

Zetterbergillä on sopimus vuoteen 2021 asti, ja hän ilmoitti juuri Detroit Newsissä, ettei lopettamisaikeita ole mielessä ainakaan pariin vuoteen. Ehkä Pavel Datsjukin paluuaikeet tuovat uutta virtaa Zetallekin.

– Häviäminen ei ole hauskaa, mutta pelaaminen jätkäporukassa on, Zetterberg sanoi.

Carolinan Teuvo Teräväinen sai tuta Zdeno Charan poikittaisen mailan kovuuden. Kuva: Fred Kfoury III/Icon Sportswire

Zdeno Chara, 41, Boston Bruins

Parikymppisenä Zdeno Chara oli bambijalkainen hujoppi, joka taisteli, että pääsisi pelaamaan edes yhden NHL-ottelun. Nyt hän on kaikkien kunnioittama veteraani ja Stanley Cupin voittaja.

Charan urakaari on häkellyttävä. Hän pystyy pelaamaan nopeutuneessa sarjassa 206 sentin ja 116 kilon ruhollaan. Temppu ei onnistuisi ilman fitnessfriikin luonnetta ja luunkovaa asennetta.

Kyllähän Charaa välillä viedään, pitää se tunnustaa. Siitä huolimatta Chara tuo niin raudanlujaa kokemusta Boston Bruinsin pakistoon, että hän nostaa edelleen joukkueen tasoa.

Chara teki vuoden jatkosopimuksen. Hän on sen verran hullu, että voi tehdä vielä diilin senkin jälkeen.

Roberto Luongo, 38, Florida Panthers

Luongon sopimus kestää Floridan kanssa kauteen 2022. Sen pelaamisesta loppuun ei ole takeita, mutta ainakin Luongo halunnee 500 voittoa täyteen NHL:ssä. Nyt lukema on 471. Pelimäärissä tuli juuri tonni täyteen. 

Luongon hanskakäsi on käsite kiekkomaailmassa. Räväkän pelityylin kylkiäisiksi tulee viisaita ja hauskoja ajatuksia jääkiekosta.

Pliis, älä lopeta vielä muutamaan vuoteen. Tällaisia maalivahtipersoonia kaivataan aina.

Joe Thornton, 37, San Jose Sharks

Jumbo-Joe jaksaa jahdata edelleen Stanley Cupia. Ja tuntuu, ettei Thornton lopeta ennen kuin se on voitettu. Hall of Fameen Thornton valitaan varmasti muutenkin.

Thornton on aikakautensa parhaita pelinrakentajia ja syöttäjiä. Peli on jo vuosia näyttänyt hitaalta, mutta pää leikkaa terävästi. Ja lätty lähtee.

Thornton on kärsinyt jalkavammasta, mutta hän tervehtymässä pudotuspeleihin. San Jose Sharks tarvitsee häntä nyt. Ja ensi kaudellakin.

Patrick Marleau, 37, Toronto Maple Leafs

Marleau teki kovan ratkaisun viime kesänä ja vaihtoi Torontoon pelattuaan koko uransa San Jose Sharksissa. Se on kannattanut, sillä Marleau on saanut aivan uutta virtaa peliinsä. Siirto voi tuoda hänelle lisää pelivuosia.

Marleau on istunut hyvin Maple Leafsin nuorekkaaseen kokoonpanoon kokeneempana tervaskantona. Sharks olisi mennyt pudotuspeleihin, mutta niin sinne menee Torontokin. Finaali Toronton ja San Josen välillä ei sentään taida toteutua.

Marleau on voittanut olympiakultaa, mutta Stanley Cup on voittamatta. Se motivoi, vaikka Jeremy Roenick aikoinaan haukkuikin aina Marleaun asennetta.