Samat kädet, samat jalat – mihin HPK-puolustajan lentokeli perustuu?

Kaikki likoon. Kiekon eteen heittäytyvä Joonas Lehtivuori yrittää nostaa HPK:n vielä pudotuspeleihin. Kuva: Jukka Rautio.

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Hämeenlinnan kiekkoyleisö on seurannut hämmentyneenä Joonas Lehtivuoren komeata menoa vuodenvaihteen jälkeen.

HPK:n puolustaja on tehtaillut viidessä ottelussa peräti yhdeksän (2+7) pistettä ja ratkaisi kaiken kukkuraksi viime lauantain Kärpät-kamppailun onnekkaalla rankkarilla.

Niinpä on korkea aika antaa puheenvuoro tulikuumalle pakille.

– En mä osaa sanoa, mitä on tapahtunut. Olen tehnyt joka päivä töitä samalla lailla kuin ennenkin. Kädet eivät ole pehmentyneet – eikä luistelu nopeutunut, Lehtivuori kuittasi.

Avainasiaksi nousee rentouden löytäminen.

– Tämä homma on hirveän paljon kiinni siitä, mitä pääkopan sisällä tapahtuu. Itseluottamuksen merkitys on valtavan suuri. Kun tulee onnistumisia, sen jälkeen uskaltaa pelata vapautuneemmin ja yrittää rohkeammin, Lehtivuori painotti.

Pitkään tappioputkeen ajautunut hämeenlinnalaisjoukkue sai käännettyä kurssinsa pelaajien mieliä virkistäneen Davosin-keikan jälkeen.

Tammikuun tuloksista päätellen Spengler Cup tuli syvällä käyneelle HPK:lle juuri oikeaan aikaan. HPK on voittanut jo neljä ottelua peräkkäin ja elättelee edelleen pudotuspelitoiveita.

– Ylivoima on toiminut viime peleissä tosi hyvin. Oula (Palve) on pyörittänyt kuvioita hienosti. Se on auttanut meitä paljon.

HPK tuskaili joulun alla nimenomaan maalinteon kanssa.

– Alkoi rassata pääkoppaa, kun emme saaneet kiekkoa sisään mistään. Jouduimme tekemään hirveän työn yhden maalin eteen. Kun peliä kohden syntyi korkeintaan pari osumaa, sillä voittaa aika harvoin.

Mistä homma kiikasti?

– Tosi vaikea sanoa. Jos tiedossa olisi ollut yksi syy, ongelma olisi korjattu paljon nopeammin. Onneksi kurssi kääntyi vihdoin joulun jälkeen.

Tahti parani pelitavan viilauksen jälkeen.

– Olemme pelanneet aktiivisesti koko ajan, mutta syksyllä viisikko hajosi turhan usein. Kun annetaan painetta, sitä pitää antaa koko joukkueella. Yksittäisen karvaajan paineen alta on helppoa tulla pois, Lehtivuori kuvaili.

Pudotuspelipaikka vaatii HPK:lta kevään 2014 tapaisen ihmekirin. Silloin hämeenlinnalaisjoukkue nousi hirmuiselta takamatkalta pudotuspeleihin ja päätti vielä säälipleijareissa Jokerien liigataipaleen.

Nyt playoff-viivaan sijaan on matkaa 15 pistettä. Tosin HPK on pelannut kolme ottelua vähemmän kuin kymmenentenä majaileva Ässät.

– Ei kannata tuijottaa sarjataulukkoa koko aikaa – se ei auta mitään. On kuitenkin fakta, että nyt tarvitaan pitkiä voittoputkia.

Tiistai-ilta tarjoaa seuraavan mahdollisuuden, kun Mikkelin Jukurit saapuu vierailulle.

– Vastassa on aika puolustusvoittoinen ryhmä. Jukurit tykkää pelata paljon trappia. Meidän pitää päästä keskialueen läpi jotenkin. Ei välttämättä aina edes pelaamalla. Kunhan saadaan kiekko vastustajan päätyyn, Lehtivuori pohjusti.