Salminen toipuu toiseen starttiin

Moskovan pikavisiitin jälkeen Poriin palasi KHL:ssä, Sveitsissä ja Ruotsissa monenlaisia kokemuksia kerännyt mailataituri. Kolmivuotinen sopimus antaa Sakari Salmisen uralle vakautta. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Vuonna 2010 Porin pölyt karistanut Sakari Salminen on nähnyt kiekkoilijan ammatin valot ja varjot. Viimeiset kaudet ovat olleet olympiapronssia Leijonien mukana Sotshissa 2014 hankkineelle hyökkääjälle vaikeita.

– Varsinkin Venäjällä homma on tunnetusti tosi raadollista. Toiminta ei itäkiekossa ole erityisen loogista. KHL:ssä oikeastaan kaiken määrittävät tehopisteet. Erityisen herkästi tulilinjalla ovat ulkomaalaispelaajat, korostaa kolmea KHL-seuraa edustanut Salminen.

Salminen muistuttaa, että onnistuminen on aina monen asian summa.

– Paljon riippuu siitä, millaiset ketjukaverit rinnalla luistelevat ja miten henkilökemiat toimivat. Jos et ole samalla aaltopituudella, tulee vaikeuksia. Mikäli homma tökkii heti kättelyssä, kurssia on vaikea kääntää. Mutta jos palaset loksahtavat heti kohdilleen, niin tulosta tulee todennäköisesti pitkin kautta.

Vaikka viime vuodet ovat olleet Salmiselle hankalia, hän ei koe olevansa pelaajana yhtään sen huonompi kuin niillä kausilla, kun pinnoja syntyi lähes liukuhihnalta.

– Päinvastoin. Luotan siihen, että ura kääntyy taas uuteen nousuun. Uskon, että parhaimmat pelivuoteni ovat vielä edessä, sanoo Salminen.

Ässiin paluu rauhoittaa

Kuopion KalPa:n riveistä menestyksekkään kauden jälkeen syksyllä 2013 itärajan taakse siirtynyt laituri palasi marraskuun alussa takaisin kotimaan liigaan.

Arvailujen jälkeen pelipaikka löytyi odotetusti Isomäestä. Paluu kolmivuotisella sopimuksella kasvattajaseuraan päätti pitkään parasta pelivirettään etsineen Salmisen harhailun.

– En koe tulleeni takaisin ”maitojunalla”. Tämä oli tähän saumaan juuri oikea liike. Paluu seitsemän ja puolen vuoden jälkeen Liigaan tuntui monella tavalla hyvältä. Uskon, että itseluottamus ja peli-ilo löytyvät kotikulmilta, sanoo urallaan yli 300 liigaottelua pelannut Salminen.

Helsingin Jokereista lähtöpassit kesällä saaneen Salmisen paluulla pataan spekuloitiin pitkin kesää. Lopulta monen Ässä-fanin haaveet toteutuivat, kun Liigan All Stars -kentälliseen kaudella 2012–2013 valittu laituri kirjoitti kasvattajaseuransa kanssa kevääseen 2020 ulottuvan sopimuksen.

– Kyllähän kotimaassa olisi ollut joitain muitakin vaihtoehtoja, mutta halusin tulla perheen kanssa tuttuihin maisemiin. Jo seitsemän vuotta sitten Kuopioon lähtiessä mielessä oli, että jossain vaiheessa uraa paluu saattaisi olla edessä. Nyt kun kotona on myös puolivuotias poika, Pori tuo perheen arkeen pysyvyyttä ja rauhaa, painottaa Salminen.

Toipumisaikaa on aina vaikea ennustaa

29-vuotiaan Salmisen Ässä-pesti alkoi lupaavasti. Toisen syysmuuttajan Jarno Kärjen rinnalle vedetty laituri ehti kolmessa kamppailussa kilauttaa Padalle kaksi osumaa. Lento katkesi kuitenkin loukkaantumiseen jo 18. marraskuuta pelatussa Jukurit-kamppailussa.

– En ensin edes huomannut, että jotain oli pielessä. Jatkoin pelaamista vielä 5-6 vaihdon ajan. Vasta sitten oli pakko jättää homma kesken.

Sakari Salmisen ura lähti lentoon Kuopion KalPa:ssa. Miljoonakaupungin vanhaan tuttuun miljööseen vaihtanut kiekkoammattilainen uskoo löytävänsä uralleen uutta potkua Padassa. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Alaraajavamman vuoksi Salmiselta jäi reilun kuukauden aikana väliin kymmenkunta ottelua. Paluu kaukaloon tapahtuu todennäköisesti tapaninpäivänä, kun Isomäki Areenalle saapuu Vaasan Sport.

– Selvisin Venäjän vuoteni ja oikeastaan koko tähänastisen peliurani ilman haavereita. Loukkaantuminen ei tule koskaan hyvään aikaan, mutta nyt kolhu osui harmilliseen ajankohtaan. Tauko venyi odotettua pidemmäksi. Usein käy juuri näin: vamma tuntuu lievältä, mutta osoittautuu lopulta yllättävän sitkeäksi. Toisaalta taas monesta rajunnäköisestä tällistä selviää odotettua lyhyemmällä breikillä, pohtii Salminen.

Liigassa 10 vuotta sitten debytoinut Ässä-kasvatti nähtiin viimeksi kotimaan sarjassa KalPa:n keltamustissa. Kolmen kauden aikana Salminen tehtaili pelkästään runkosarjassa Savon ylpeydelle muhkeat 147 pistettä.

– Kuopioon siirto oli kieltämättä hyvä steppi urallani. Peli kulki ja pisteitäkin tuli mukavasti. Pesti KalPaan toi uutta virtaa. Sain vastuuta, tuoreita näkemyksiä ja tunsin uudessa organisaatiossa myös kehittyneeni, korostaa paluumuuttaja.

Torpedossa homma toimi heti

Salmisen taidot ja tehot noteerattiin myös itärajan takana. Syksyllä 2013 mailataituri muuttikin Kallaveden rannalta Luoteis-Venäjälle Volgan mutkaan.

Viimeistään pelit KHL:n Torpedo Nizhni Novgorodissa todistivat Salmisen kyvyt. Kahden runkosarjakauden aikana porilainen iski 114 ottelussa komeat tehot 36+59.

– Torpedossa kaikki natsasi heti alusta alkaen. Pääsin Jarkko Immosen johtamaan huippuketjuun. Saimme valmennukselta paljon luottoa ja peliaikaa. Hoitelimme pitkälti myös ylivoiman, joka takasi sen, että tulostakin syntyi. Torpedon vuodet ovat olleet toistaiseksi urani parhaat. Kaupunkinakin yli miljoonan asukkaan Nizhni Novgorod oli ihan viihtyisä, sanoo Salminen.

Kaksi kautta Venäjällä riitti

Venäjällä asumisessa ja pelaamisessa on kuitenkin ulkomaalaisille omat haasteensa. Henkistä ja fyysistä kuormitusta lisää tiivistahtinen matkustaminen.

Rasituksen myöntää myös Salminen. Hyvistä peliotteistaan huolimatta Torpedon tehomies jätti seuran playoff –pelien jälkeen keväällä 2015. Syksyllä Salminen kiekkoili jo Sveitsin liigan HC Fribourg-Cotteronin riveissä. Otteluja kertyi 43, joissa Salminen kirjautti tehot 10+15.

– Sveitsin liigan taso on yllättävän kova. Monesti tehonyrkkeinä häärivät ulkomaan apujen varaan rakennetut ketjut, sanoo Sveitsin oloja kehuva Salminen.

Vauraasta alppimaasta liukasliikkeinen laituri ehti vielä 12 ottelun ajaksi Ruotsin liigan pudotuspelikahinoihin. SHL:n Växjö Lakers eteni aivan finaalien porteille asti.

– Loppuottelupaikka jäi hiuskarvan varaan. Hävisimme seitsemännessä pelissä Skellefteå AIK:lle ja finaali jäi haaveeksi. Ruotsin pätkä jäi lyhyeksi, mutta kokemus länsinaapurin lätkästä oli kuitenkin myönteinen, kertoo Salminen.

Torpedo-vuosien jälkeen Salmisen ura on ollut tehoilla mitaten laskusuunnassa.

Toinen mahdollisuus menestykseen KHL-liigassa tarjoutui, kun Helsingin Jokerit halusi viime kaudelle vahvistaa rosteriaan vielä yhdellä porilaispelaajalla. Jesse Joensuu, Mika Niemi ja Masi Marjamäki jatkavat edelleen narripaidassa, mutta pahasi flopanneelle Salmiselle eteen tuli uuden työpaikan etsiminen.

Moskovan kortti kannatti katsoa

Syyskuussa vihdoin tärppäsi ja Salminen matkasi Moskovaan. Dynamo-pestistä tuli kuitenkin ranskalainen visiitti. CV:hen kirjattiin 18 ottelua ja niissä tehot 2+6.

– Pelasin mielestäni Moskovassa hyvää lätkää. Tehoja ei kuitenkaan tullut siihen tahtiin kuin minulta toivottiin. Dynamon seurajohto tarjosi muun muassa palkanalennusta, jota en nähnyt kiinnostavana vaihtoehtona. Lopulta he halusivat eroon yhdestä ulkomaalaisesta ja irtisanominen kohdistui meikäläiseen, jolla oli taskussaan vain yhden kauden mittainen sopimus, sanoo Salminen.

Vaikka hän ehti katsella Moskovan valoja vain hetken, lähtö KHL:n suurseuroihin kuuluvaan Dynamoon ei Salmista kaduta.

– Sekin kortti kannatti katsoa. Jos pelipaikkaa tarjotaan Moskovasta tai Pietarista, sitä tilaisuutta harva jättää käyttämättä, uskoo Salminen.

Juurilleen Poriin palattuaan Ässä-kasvatti uskoo saavansa uransa taas uuteen nousuun.

– Luotan siihen, että oma peli loksahtaa taas raiteilleen. Kun saamme sairastuvan tyhjäksi, uskon, että keväästä voi tulla Porissa jälleen ikimuistoinen.