Näkökulma: Saku Salmelan taklaus ja pelin luonne

Helsingissä nähtiin eilen kolmannen erässä ajassa 42:15 tilanne, jossa HIFK:n Saku Salmela taklasi selästä Lukon Juho Kerästä saaden 2+10 minuuttia jäähyä.

Tilanne oli täysin oikein tuomittu. Yksi sääntöjen tarkoituksista on pelaajien turvallisuuden mahdollisimman suuri suojeleminen pelin luonnetta muuttamatta. Tätä vastaan Salmela rikkoi ja sai ansaitsemansa rangaistuksen.

Keränen sai kovan tällin tilanteessa, mutta ei onneksi loukkaantunut, vaan pystyi jatkamaan peliä. Jos hän olisi loukkaantunut, niin yksi sivuvaikutus olisi ollut Salmelan jäähyn suuruus. Huonoimmassa tapauksessa nyt pitäisi arvella hänen saamansa pelikiellon suuruutta.

Mutta toimiko Keränen tilanteessa oikein?

Sääntöjen mukaan hän tietysti teki sitä, mutta entä pelin luonne? Hän nousi hyökkäysalueen kulmaan, jossa keskittyi kiekon pelaamiseen kääntäen selkänsä kohti Salmelaa. Hän ei siinä tilanteessa joko nähnyt Salmelaa tai arveli, ettei taklausta tule. Taklaukseen hän ei joka tapauksessa varautunut.

Sellainen kuitenkin tuli. Salmela ei joko ehtinyt pysäyttää liikettään oltuaan jo valmis taklaamaan tai sitten hän vain teki taklauksensa loppuun asti.

Jääkiekko on raju peli, ja sellainen sen täytyykin olla. Säännöt luovat vain puitteet turvallisuudelle. Niiden sisällä tarvitaan myös pelaajien moraali.

On paljon puhuttu taklaavien kohdalla pelaajien kunnioituksesta toisiaan kohtaan, mutta on käsiteltävä myös taklattavien toimia. Jokaisessa liigapelissä on vaikka kuinka paljon tilanteita, joissa taklattavat toimivat aivan oikein, mutta sitten on myös näitä selänkääntämistapauksia. Jokunen vuosi sitten näitä tapauksia oli paljonkin, mutta onneksi ne ovat vähentyneet.

On luonnollista, että Keränen tavoitteli hyökkäyshyötyä, mutta samalla hän ei toiminut pelin luonteen mukaisesti. Mitään epätavallista ei olisi tapahtunut, eikä mitään loukkaantumisriskiä olisi ollut, jos hän olisi valmistautunut Salmelan odotettavaan taklaukseen.

Taklaukset kuuluvat pelin luonteeseen. Niistä piittaamattomuus ei siihen kuulu.

Salmela on kerännyt puolustajan pelipaikastaan huolimatta vähän jäähyjä uransa aikana. Aiemmin tällä kaudella huitomisesta Vaasassa tullut ulosajo oli vain poikkeus. Hän on tunnettu railakkaan reippaasta pelityylistään, mutta ylilyönnit eivät ole hänelle tyypillisiä.

Keränen on kokenut oululaislähtöinen pelaaja, joka tuntee jääkiekon perin pohjin. Epäilemättä hän pelasi tilanteen tosin, jos voisi sen tehdä. Pelin luonne ei ole hänelle outo.

Salmela sai ansaitsemansa rangaistuksen, mutta samalla nähtiin, miten taklattavan ei pidä toimia. Jääkiekko on pelinä kova, mutta sen luonteen mukaisesti pelaten se ei ole vaarallinen.