Sakari Salminen etsii Porista tehoja, iloisuutta ja itseluottamusta

Sakari Salminen on tuttu näky maajoukkueesta. Seuraavaksi häntä yritetään pysäyttää Liigassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Sakari Salminen hyppäsi maanantaina pitkästä aikaa jäälle Ässien sopimuspelaajana. Näky oli sellainen, mitä kaupungissa on ehditty odottaa yli seitsemän vuotta.

- Huikea fiilis. Ammatti kaukalossa on edelleen sama kuin ennenkin, mutta jään ulkopuolella kaikki on rauhallisempaa, kun olen kotona. Hienoa olla takaisin Ässissä, Salminen kiteytti.

Huipputaitavan pelaajan pari viime kautta eivät ole menneet tehollisesti toivotulla tavalla. Siitä todisteena on se, että hän yleensäkin pelaa Ässissä. Potentiaaliltaan Salminen on niin kova pelaaja, että hänen paikkansa pitäisi olla automaattisesti kovemmissa sarjoissa kuin Liiga. Mikä siis on mennyt pieleen?

- Viime kausi Jokereissa (56 peliä 6+20) oli vaisu. Alkukaudella en pelannut Moskovan Dynamossa (18 peliä 2+6) huonosti, mutta en tehnyt siellä kauhean hyvin pisteitä. Venäjällä mentaliteetti on ulkomaalaispelaajaa kohtaan aika kova. Ellei tehopisteitä tule, on aivan sama miten siellä pelaa.

- Sieltä alettiin ehdottamaan minulle palkanlaskua ja muunlaisia kuvioita, niin sanoin lopulta itse, että voin lähteä seurasta pois. Olen mielestäni huippukunnossa ja siitä asiat eivät jää kiinni, Salminen lataa.

Ässissä hän aloittaa samassa ketjussa Jesperi Kotkaniemen ja Jarno Kärjen kanssa. Kaikki pelaajat ovat porilaisia, joten faneille kokonaisuus on harvinaisen miellyttävä.

- Jäällä sen sitten näkee, miten homma lähtee rullaamaan. Meillä on aika paljon hyviä hyökkääjiä ryhmässä ja mahdollisuus on menestyä. Se on sitten meistä itsestämme kiinni, mihin asti lopulta pääsemme.

Parin pisteellisesti vaisumman kauden jälkeen Salminen palasi Poriin nimenomaan siksi, että hän pääsee tekemään sitä, minkä hän parhaiten osaa.

- Haluan löytää saman iloisuuden, rentouden ja itseluottamuksen, mikä minulla on parhaimmillaan ollut. Siksi tein Ässien kanssa pidemmän sopimuksen, vuoteen 2020 ulottuvan sopimuksen allekirjoittanut Salminen kertoo.

- Maajoukkueeseen pääseminen totta kai kiinnostaa myös. Sille tasolle yritän nousta, että maajoukkueen mukaan pääsisin pelaamaan vakituisesti. Päivä kerrallaan silti mennään eteenpäin.

Mikä yli seitsemässä vuodessa on muuttunut eniten? Onko Salminen täysin eri pelaaja kuin Porista lähtiessään? Mitä maailmalla pelaaminen on hänelle opettanut?

- Silloin viimeksi Ässissä olin aika hyökkäävä pelaaja. Oikeastaan kokonaan sellainen. Jäin hyökkäyssiniselle kärkkymään kiekkoa, eikä puolustaminen ollut ykkösjuttuni. Miinuksiakin tuli siinä samalla aika paljon. Venäjällä ulkomaalaispelaajan on pakko osata puolustaa, joten sillä suunnalla olen kehittynyt eniten.

- Totta kai maailmalla on myös nähnyt kaikenlaista. Osaan arvostaa sitä, että Suomessa sovitusta pidetään kiinni ja asiat hoituvat. Uskon, että vähän kadoksissa olleet tehot ovat löydettävissä nimenomaan Ässissä, Salminen painottaa.