SaiPan maalintekijän 11 kuukauden tuska: ”Aika vähän kävin keväällä hallilla peleissä”

SaiPa hävisi kauden alussa heti kahdesti naapurilleen KooKoolle ja jäi yleensäkin pisteettä neljässä ensimmäisistä kuudesta pelistään. Nyt lappeenrantalaiset porskuttavat kahdeksan kotivoiton putkessa. Miten tämä muutos tapahtui, laitahyökkääjä Joni Nikko?

SaiPan Joni Nikko teki lauantaina liigauransa maalit numero 24 ja 25. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

– Ehkä surkea aloitus herätti kaikki. Nyt peruslainalaisuudet ovat hallussa, vastaa Nikko kuuliaisesti, kun kerran kysytään.

Eihän tätä Nikolta toki saisi kysyä, ettei vastaaja joutuisi näyttelemään liian vaatimatonta. Avatessaan kauden maalitilinsä lauantaina Ilvestä vastaan ja saman tien tuplana (2+1) Nikko pelasi vasta kauden 13. ottelunsa. Nikon, 23, pelaamista otteluista SaiPa on voittanut yhdeksän ja hävinnyt vain neljä.

– Parempi saldo on ainakin Urho Vaakanaisella! Vaikkei netissä liikkunut huhu, jonka mukaan hänen pelatessaan SaiPa ei olisi hävinnyt ollenkaan, taida ihan pitää paikkaansa, Nikko hymähtää.

JYPistä siirtynyt puolustaja Vaakanainen avasi lauantaina (0+1) kauden pistetilinsä. Hänelle ottelu oli kauden 11:s. Vaakanaisen kausi käynnistyi vasta lokakuun alussa. Hänen voittosaldonsa on 9–2.

Joni on setänsä Jani Nikon, 43, kolminkertaisen SM-mitalistin, tapaan vaasalaiskasvatti. Jonin liigaura käynnistyi kuitenkin Raumalla jo 17-vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän latoi Lukolle 11 maalia. Myös ensimmäinen kausi KalPassa kaksi vuotta sitten tuotti kaksinumeroisen (10) maalimäärän.

Lokakuun lopulla vuosi sitten Nikko vaihtoi nihkeän alkukauden jälkeen KalPasta SaiPaan. Lappeenrannassa syntyi maali kahdeksannessa pelissä, 22. marraskuuta JYPiä vastaan. Sen jälkeen Nikko pelasikin enää kuusi ottelua.

– Alaraajavamma vei minut kuudeksi kuukaudeksi kuntoutukseen, jossa oli rajoitteena ainakin kontaktittomuus. Aika vähän kävin keväällä hallilla peleissä. En jaksanut olla paikan päällä.

No, eipä SaiPan peleissä jaksanut olla viime keväänä jokainen kausikorttilainenkaan.

– Oli työtä saada itsensä potkittua matkaan edes vesijuoksuun tai salille. Niin paljon tämän uran eteen on kuitenkin tehty, ettei intohimo lajiin kadonnut.

Lauantaina Ilvestä vastaan Nikko pelasi nelosketjussa yhdessä Ketterän lainamiesten Tomi Iso-Mustajärven ja Santeri Vuotin kanssa. Nikon onneksi SaiPan ylivoimapeli oli yskinyt pahanlaisesti alkukauden. SaiPan kuukauden maalittomuus pakkopelissä ja vain neljä ylivoimamaalia 20 otteluun olivat nostaneet Nikonkin edellispelissä ylivoimamiehitykseen. Siinä roolissa syntyi kauden avausmaali ennen avauserän puoliväliä.

– Syytäkin oli osua, kun alkoi maalinteon vuosipäivä lähestyä. En edes muistanut enää, mitä joukkuetta vastaan edellinen maali oli syntynyt. Kisapuistossa sen kuitenkin tein, hymyili Nikko helpottuneena.

– Oli tärkeää saada maalitili auki. Pidän kuitenkin itseäni yhä maalintekijänä!