SaiPan kahden passin laitahyökkääjä: ”Pelataan mieluummin Suomi-paidassa”

Laitahyökkääjä Jonatan Tanus pääsi pukemaan toissa kaudella kahdesti pelipaidan Tapparan liigajoukkueessa. Todellinen debyytti pääsarjassa vaati kuitenkin nappitalvea Savonlinnassa, missä Tanuksen tekemiset vakuuttivat SaiPan tarjoamaan sopimusta.

Jonatan Tanus (edessä) rakentaa ylivoimapelissä Ässiä vastaan maskia porilaisten maalile. Kuvassa myös Ässien Valtteri Tammi (vas.) ja Juuso Walli sekä SaiPan Anssi Löfman. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kuka on Jonatan Tanus, Jonatan Tanus?

– Tota, tummatukkainen 22-vuotias jääkiekkoilija SaiPasta.

Ensimmäinen täysi liigakautesi on pian puolivälissä. Onko ollut onnistunut syksy?

– No, vaihtelevasti. Osittain olen ihan tyytyväinen. Tasaisuutta kaipaisin enemmän esityksiini. Pitäisi pysyä koko ajan voittavalla tasolla ja olla tehokkaampi maalipaikoissa.

Tilastosi kertovat 24 ottelun jälkeen 4+5 tehopistettä, plusmiinuksen nollissa (15-15), laukaustesi määräksi 63, yhdeksästä aloituksestasi olet ilmeisesti voittanut kaksi, pelannut ottelua kohti keskimäärin 15.24 ja ottanut yhden kaksiminuuttisen. Kaipaako joku näistä selittelyä tai jossittelua?

– Ainakin aloitustilasto on reisillä. Jossain kohtaa oli neljä voitettua viidestä (SaiPan omat tilastot). Mahtaako nämä olla Liigan sivuilta? Maalipaikoissa on ollut monta avopaikkaa, joissa olen ollut liian huolimaton. Olisi pitänyt olla tylympi.

Kehu joku joukkuekaverisi SaiPassa?

– Vaikka maalivahti (Frans) Tuohimaa, jos yksi pitää vain kehua. Hän on ollut iso osa hyvää syksyämme. Olemme voineet turvata ”Fränään”.

Teit C-juniorien SM-pudotuspeleissä keväällä 2011 Tapparan joukkueessa 10 ottelussa 11+15 tehopistettä. Mitä sitten tapahtui?

– Ei tapahtunut mitään. Sillä voitettiin hopeaa. Olin Kanadassa sen jälkeen kaksi vuotta ja Mestiksessä muutaman vuoden.

Olit koko viime kauden Mestiksessä SaPKon mestarijoukkueessa, joka voitti kaikki kevään 12 pudotuspeliotteluaan. Kokosit koko kaudella 60 ottelussa 45+36=81 tehopistettä. Tuntuiko, että kaikki tunsivat sinut, kun menit ensimmäisen kerran SaiPan pukukoppiin?

– En kiinnittänyt oikein huomiota. Kaikkien kanssa, jonka ensimmäisen kerran kohtasin, käteltiin ja esittäydyttiin. Minulle oli tuntemattomia kasvoja paljon. Taisin tietää entuudestaan kuusi tai seitsemän pelaajaamme.

Olet syntynyt Kuopiossa. Oletko savolainen?

– En ole. Kävin siellä vain syntymässä. En ole asunut siellä päivääkään. Porukat taisi olla käymässä Ukilla ja Mummolla Kuopiossa. Olen pelannut koko junnu-urani Suomessa Tapparassa.

Miltä tuntui ensimmäinen liigapeli Tapparaa vastaan?

– Se oli kotipeli. Paljon oli tuttuja kasvoja vastassa. Jäi hyvä fiilis, koska voitettiin. Vastassa oli mm. Anton Levtchi, jonka kanssa snookerpöytä on tullut tutuksi.

Sinulla lienee Suomen lisäksi myös Israelin kansalaisuus. Millainen tarina israelilaisuudessa on takana?

– Ei ihmeellisempi. Isäni on sieltä kotoisin. Käyn siellä oikeastaan joka vuosi, kerran kesässä sukulaisten ja mummoni luona. Pystyn puhumaan perusasiat arabiaksi. Minulla on Israelin passi.

Onko sinua kutsuttu koskaan Israelin maajoukkueeseen?

– Ei ole kutsuttu, vaikka siellä kuulemani mukaan on maajoukkue. Tässä hetkessä asia ei ole oleellinen. Pelataan mieluummin Suomi-paidassa. En pelannut kakskymppisten MM-kisoissa, joten olisin kai edustuskelpoinen Israelin maajoukkueessa. Siellä on kuulemma kaksi jäähallia.

Teit tiistaina kotipelissä Ässiä vastaan johtomaalinne avauserässä. Tuuletuksesta saattoi tulkita maalin maistuneen jostain syystä erityisen maukkaalle. Maistuiko?

– Hyvältä ainakin maistui. Paikkoja oli ollut edellispeleissä, joista ei ole mennyt sisään.

Millainen olisi keväällä hyvä kausi 2017–18?

– Se, että pelattaisiin playoffeja mahdollisimman pitkälle, ja pitäisi pelata itse nousevalla käyrällä ja tehdä tulosta enemmän kuin syksyllä.

Oletko perheesi lupaavin ja paras jääkiekkoilija?

– Lupaavimmasta en tiedä, mutta ehkä olen ainakin vielä parempi kuin viisi vuotta nuorempi pikkuveljeni Kristian. Se on kyllä erittäin taitava kiekon kanssa. Pääkoppa sillä on varmaankin jo liigatasoa, mutta fysiikkaan tarvitaan vielä lisää ruutia, että pärjäisi miesten peleissä.

Joko ovat kyselleet sinua takaisin Tapparaan?

– Ei ole vielä kysellyt kukaan. Mulla on kahden vuoden sopimus SaiPaan.