SaiPan joulutodistus – Nyt on lupa odottaa lahjoja

 

Cody Kunykin, 27, NHL-kokemus on yksi ottelu, mutta syksyn liigadebyytin jälkeen ottajia olisi Suomen kaukaloissa jo muuallakin kuin Lappeenrannassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Taisi olla syksyllä useammankin nitron paikka Kisapuiston pomo-osastolla, kun viime kauden kompuroinnin jäljiltä ruorissa oli debytanttivalmentaja ja kausi alkoi paikallispelitappioilla KooKoolle 1–7 ja 2–4.

Kun se kuuden maalin tappio oli lisäksi kotipeli, putosi katsojamäärä (4021) seuraavissa kahdessa kotiottelussa hälyttäviin lukemiin 2683 ja 2465.

Kurssi kääntyi nopeasti. Lokakuuhun osui seitsemän voiton putki, johon sisältyi marraskuuhun huipentunut SaiPan uusi seuraennätys: Kahdeksan peräkkäistä kotivoittoa.

Sittemmin SaiPassa onkin oltu aika hiljaa siitä, että tapaninpäivänä taas vieraaksi tulevalla KooKoolla on mahdollisuus niitata sputnikit jo kuudenteen peräkkäiseen kotitappioon.

No, se KooKoo on kuitenkin pudotuspeliviivan alla pahimpana uhkana jo kymmenen pistettä takamatkalla. Suoraan puolivälieräpaikkaan SaiPalla on puolestaan vain pisteen kosketusetäisyys.

Ja nämä asetelmat on ansaittu sarjan surkeimmalla ylivoimalla (maalit 18–2) SaiPan ollessa erikoistilannemaaleissa (alivoima 2–31) peräti 13 osumaa miinuksella.

Ennen kauden alkua muuten ylistimme SaiPaa ensimmäisestä taikatempusta jo ennen kauden alkua, kun edelliskauden tilinpäätös oli saatu näyttämään roimaa plussaa. No, se olikin tullut pyytämättä ja yllätyksenä verottajan suunnasta, kun osa liiketoiminnasta olikin mennyt alemmalle veroprosentille.

Sitä että SaiPa laahaa yleisömäärissä kellariosastolla ei pidä pitää seuran häpeänä. Kuinkahan monessa liigahallissa on nykyisellään yhtä surkea tilanne kuin Kisapuistossa? Tämän kirjoittaja ei mitenkään erityisesti ylistä oluen ja liigakiekkoilun liittoa, mutta nyky-yhteiskunnassa on pöyristyttävää, ettei viihdeteollisuudeksi laskettavassa liigahallissa ole yhtään katsomopaikkaa, josta peliä voisi seurata livenä oluttuopin ääressä.

SaiPan joulutodistus:

Kiekkoareena ei kavahda numeroarvostelua, vaan käyttää joulutodistuksessa rohkeasti koko asteikkoa kympistä neloseen.

10: Cody Kunykin saapuminen liigakaukaloihin oli räväkkä. Taklaus KooKoon Michael Kerästä päähän ja viideksi otteluksi pelikieltoon. Mielikuva muodostui heti vääräksi pelimiehestä, jolle myös selvisi saman tien, että Suomessa kannattaa keskittyä pelaamiseen. Kunykin loistokkuus ei korreloi suoraan pistepörssiin, mutta hän on pelaaja, joka saa erinomaisuudellaan ketjukaverinsa näyttämään paremmilta.

9: Nyt on selvää, että ensi kertaa pääsarjatasolla pääroolia joukkueensa maalivahdeista esittävän Frans Tuohimaan, 26, ura tulee viemään vielä paljon kirkkaampiinkin valoihin kuin Kisapuiston areenalla on.

8: Onhan tämä pelaajien peli, mutta jotain valmentaja Tero Lehterä tekee paljon paremmin kuin SaiPaa viime kauden luotsannut Ari Santanen. Temppu se on tietenkin sekin, että HIFK:n (maaliero +12) ja Lukon (+11) pistesaalis on yksi enemmän kuin SaiPalla (–10).

7: Roy Radke, 21, ei nouse tilastoillaan (4+4, –9) mitenkään vierastyöläisenä esiin, mutta valmentaja Lehterälle kiitos nykyisellään harvinaisesta selvennyksestä, kun Radken vaatimattomia lukemia ihmeteltiin. ”Olemme laskeneet auttavamme Royn kehittymään. Hän ei ole joukkueessamme vahvistuksen palkalla tai statuksella”, Lehterä kiteytti.

6: Helsinkiläiskasvatti Saku Salminen, 23, on joutunut kokemaan, etteivät viisi juniorien SM-mitalia muutu hetkessä riittäväksi koulutuspohjaksi kiekkoilijan ammattiin. Matka jatkunee jonnekin muualle.

5: Soutaminen ja huopaaminen halliasioissa Lappeenrannassa taitaa olla nytkähtämässä eteenpäin, mutta kovin erikoista arvosanaa kaupungille ei voi antaa. Toki sairaat, vaivaiset ja vähäosaiset on hoidettava yhteiskunnassa hyvin. Kisapuiston kohtalo on kuitenkin vain romahdusta vaille valmis. Keskikokoinen kaupunki ei voi Suomessa monta muuta vastaavaa vetovoimatekijää hoitaa valmiiksi kuin liigaseuralle hallin, jossa pystyy tekemään oikeasti bisnestä.

4: Kiitos SaiPalle, joka teki selväksi tämän arvosanan. Peter Quenneville, 23, hyökkäili joukkueessa yhdeksän pelin ajan. Kolme maalia oli sentään jotain, mutta aivan liian vähän SaiPan odotuksiin muun tuotoksen ohessa.