SaiPan ja TPS:n kokoonpanoissa muutoksia - neljä tärppiä torstai-iltaan

TPS:n ja SaiPan ensimmäinen puolivälieräkohtaaminen oli värikäs ja ajoittain kuumakin. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS:n ja SaiPan puolivälieräsarja alkoi tiistaina värikkäällä tavalla. Ottelun jälkeen puhuttivat ainakin sekavaksi tulkittu tuomarilinja, TPS:n erikoinen 2–3-kavennus valmentajahaastoineen sekä Henrik Tallinderin kova ja epäonninenkin taklaus SaiPa-pakki Jere Sneckiin heti alkusekunneilla. Kaiken lisäksi ottelu ratkesi TPS:lle vasta jatkoajalla, kun turkulaiset kiipesivät ensin kahden maalin takaa rinnalle ja vielä ohi. Jos torstaina Kisapuistossa draaman kaari värähtelee edes puoliksi näin paljon, edessä on viihteentäyteinen ilta.

SaiPa on viilannut kokoonpanojaan jonkin verran. Suurimpana yllätyksenä voi pitää sitä, että Tallinderin jyrän alle jäänyt Sneck pystyy pelaamaan. Turussa Sneckin työpäivä oli muutamassa sekunnissa ohi, ja eleet jäällä kielivät paljon toteutunutta pahemmasta vammasta. Sneckin pelikuntoisuus on hyvä uutinen SaiPa-puolustukselle, jota vaivaa varamiehisyys jo ennestään.

Lisäksi SaiPa on tehnyt pieniä viilauksia hyökkäysketjuihinsa. Kärkihyökkääjistä Topi Nättinen ja Curtis Hamilton vaihtavat paikkaa päittäin. Nättinen hyökkää nyt Ahti Oksasen ja Cody Kunykin kanssa, Hamilton Jonatan Tanuksen ja David Goodwinin seurana. Roy Radke on passitettu nelosketjusta katsomoon, Arttu Likola pääsee sen sijaan haistelemaan puolivälierätunnelmaa.

TPS:n puolella suurin puheenaihe on kapteeni Tomi Kallio. Loistavan runkosarjan pelannut veteraani oli sivussa jo runkosarjan lopulla, ja kipparin sairasloma jatkuu edelleen. Kallio on ollut mukana TPS:n harjoituksissa, muttei selvästikään ole täydessä iskussa.

Kapteenin poissaollessa Teemu Väyrynen on saanut ison näyttöpaikan. Erinomaisena alaketju- ja alivoimapelaajana profiloitunut Väyrynen jatkaa Eric Perrinin ja Ilari Filppulan rinnalla ykkösketjussa.

–Teemu on erilainen pelaaja kuin Tomi. Väyrystä ei tunneta luovuudestaan, mutta hän pelaa yksinkertaisesti ja tekee todella rajusti töitä. Uskomme, että hän pystyy aktiivisuudellaan voittamaan kiekkoja minulle ja Ilarille, tiistain ottelun TPS:lle kääntänyt Perrin analysoi ketjuaan Kiekkoareenalle.

TPS on passittanut Jasper Lindstenin katsomoon. Patrik Virta siirtyy kolmosketjussa keskeltä laidalle, Hannu Kuru on nostettu kolmosketjun sentteriksi ja Jonne Virtanen tulee kokoonpanon ulkopuolelta nelossentteriksi.

TPS on tehnyt pieniä muutokia myös puolustukseen. Jani Forsström nousee pelaavaan kuusikkoon, Lucas Ekeståhl-Jonsson on merkattu seitsemänneksi pakiksi.

SEURAA NÄITÄ

Miten SaiPa lataa itsensä?

Tiistain ottelussa oli SaiPan kannalta paljon hyvää. Lappeenrantalaiset saivat horjutettua TPS:ää tosissaan, johtivat ottelua 3–1 eivätkä ottaneet lähes 80 minuutin aikana ainuttakaan jäähyminuuttia. Tappiosta huolimatta esityksessä oli paljon rohkaisevia elementtejä jatkoa ajatellen.

Toisaalta: jos TPS ei saa yhtään ylivoimaa, mutta tekee silti neljä maalia ja nousee kahden maalin takaa voittoon, niin mitä kuinka paljon pitää tapahtua, että SaiPa voittaa? Tiistain ottelun jälkeen Tallinder ilmoittikin olevansa varma, että TPS:llä on nyt henkinen etulyöntiasema.

SaiPan lasin voikin nähdä joko puolityhjänä tai puolitäytenä; tiistain hyvät hetket joko antavat syytä uskoa yllätysmahdollisuuksiin, tai sitten ne vain korostivat sitä, kuinka ison mahdollisuuden SaiPa tiistaina hukkasi. Torstain ottelun alku kertoo, oliko tiistain tappio SaiPan kannalta sytyttävä vai lamauttava.

Kumpi vie maalivahtien taiston?

Liigaeliittiin noussut Frans Tuohimaa vastaan parhaimmillaan erinomainen, mutta ailahteleva Oskari Setänen. Maalivahtipeli oli etukäteen se osa-alue, jolla SaiPalle pystyi antamaan etulyöntiaseman.

Tiistaina maalivahtien taistelu päättyi tasan, eikä välttämättä siksi, että molemmat olisivat loistaneet. Niin Tuohimaa kuin Setänen otti ottelun kuluessa isoja koppeja vaikeilla hetkillä, mutta syyllistyi myös virheisiin.

Olli Juolevin ampuma TPS:n 1–0-maali lipsahti Tuohimaalle halvasti etukulmasta. Setänen puolestaan imaisi kriittisellä hetkellä Elmeri Kaksosen 1–3-osuman. Euralaismaalivahti olisi nyt paljon suuremman suurennuslasin alla, ellei TPS olisi vielä kammennut itseään tasoihin ja ohi.

Pudotuspelimaailma on maalivahdillekin julma, yksi halpa takaisku voi tehdä kymmenen huipputorjuntaa turhaksi. Kummallakin torjujalla on kiristämisen varaa.

Kantaako jännite Kisapuistoon?

Tiistaina sarja syttyi play-off-liekkiin heti kiekon pudottua jäähän. Tallinderin ja Sneckin välinen taklaustilanne oli sinänsä ikävä, mutta Tallinderille tuomittu rangaistus sai turkulaisyleisön tuohtumaan, ja kipinöinti levisi pikatahtia myös kentälle. Maalien edustoilla annettiin naamahierontaa ja niskalenkkiä heti alkuillasta lähtien.

Ilta kylvi myös siemeniä sarjan jatkoa ajatellen. Onko esimerkiksi SaiPan David Goodwin nyt merkattu mies? Goodwin selvisi rangaistuksetta huitaistuaan tiistaina Teemu Väyrystä vyön alle pelin tiimellyksessä. Ei olisi ihme, jos vaikka irti päästetty Jonne Virtanen kävisi kertomassa Goodwinille näkemyksensä tempusta.

Samalla hermokontrolli voi nousta avainasemaan. Turkuhallissa kotiyleisön huumori alkoi olla jo koetuksella, mutta itse TPS-joukkue kykeni keskittymään olennaiseen ja korjasi siksi voiton talteen.

Selkeytyykö tuomarilinja?

Mikäli kipinät lentelevät Lappeenrannassakin, tuomaritiimillä on kädet täynnä töitä.

Kiekkoihmisiä on ihmetyttänyt, miksi samat tuomarinelikot eivät vihellä pudotuspelisarjoja alusta loppuun, jos homma pysyy hanskassa.

Vaikka niin toimittaisiinkin, niin tiistain jälkeen Aaro Brännare ja Teemu Salminen saattaisivat silti jäädä torstain pelistä sivuun. Ensimmäisessä kohtaamisessa linja, tai pikemminkin linjattomuus, herätti parranpärinää puolin ja toisin.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö vihelletyt jäähyt olisi olleet aiheellisia, tai siitä, etteikö Goodwinin huitaisun huomaamatta jääminen olisi inhimillisesti ymmärrettävää. Ongelma oli se, että jäällä jäi rankaisematta paljon sellaisiakin tilanteita, joista johdonmukainen ratkaisu olisi ollut kaksiminuuttinen.

Kun linja katoaa, pelaajat purkavat patoutumansa tuomariston sijasta toisiinsa. Kun tilanne etenee siihen pisteeseen, ottelua on enää vaikea pitää lapasessa. Molempien joukkueiden ja koko sarjan kannalta olisi toivottavaa, että Jari Levonen ja Jari-Pekka Pajula onnistuvat torstaina paremmin kuin Brännare ja Salminen tiistaina.

TORSTAIN KOKOONPANOT

SaiPa:

17 Ahti Oksanen–19 Cody Kunyk–59 Topi Nättinen
72 Elmeri Kaksonen–8 Ville Koho–12 Kim Strömberg
11 Jonatan Tanus–64 David Goodwin–10 Curtis Hamilton
31 Arttu Likola–68 Saku Salminen–13 Joni Nikko

77 Vladimir Denisov–55 Lasse Lappalainen
7 Urho Vaakanainen–44 Jere Sneck
18 Kalle Maalahti–88 Per Savilahti Nagander
21 Valtteri Virkkunen

35 Frans Tuohimaa
(27 Jussi Markkanen)

TPS:

10 Eric Perrin–81 Ilari Filppula–25 Teemu Väyrynen
52 Petrus Palmu–89 Oula Palve–18 Zach Budish
37 Patrik Virta–56 Hannu Kuru–51 Markus Nurmi
84 Ilkka Pikkarainen–29 Jonne Virtanen–48 Lauri Pajuniemi

4 Olli Juolevi–7 Henrik Tallinder
2 Mark Fraser–49 Ilkka Heikkinen
20 Jani Forsström–36 Elmeri Eronen
26 Lucas Ekeståhl-Jonsson

34 Oskari Setänen
(32 Rasmus Tirronen)