Ruusutarha muuttui ohdakeviidakoksi

Iso lovi. Nuorten MM-kisoihin lähtenyt Kristian Vesalainen jättää suuren aukon HPK:n hyökkäyspeliin tulevina viikkoina. Kuva: Jukka Rautio.

HPK:n tulevaisuus näytti hehkeältä ruusutarhalta vielä viime keväänä.

Määrätietoisesti pelannut hämeenlinnalaisjoukkue kipusi runkosarjassa komeasti viidenneksi ja jatkoi vahvoja otteita puolivälierissä. HPK piinasi JYPiä täydet seitsemän kamppailua upeassa pudotuspelisarjassa. Se jäi valtakunnallisesti valitettavan vähälle huomiolle Tampereen herruustaisteluiden seurauksena.

HPK:n päävalmentajan Antti Pennasen työtä ja kädenjälkeä kehuttiin laajasti – täysin aiheesta.

Kun HPK julkaisi jo huhtikuun lopussa yhdeksän uuden pelaajan sopimukset, kaikki merkit viittasivat huippukauteen 2018–19.

Varsinkin, kun hankintojen joukossa oli tukku suuria tulevaisuuden toivoa.

Kun kokoonpanoa haravoitiin tarkasti keskikesän helteillä, listasta löytyi poikkeuksellisen paljon NHL:ään varattuja pelaajia. Peräti yhdeksän kaverin NHL-varaus oli edelleen voimassa.

Pennanen myönsi, että tämä on tietoinen strategia. Rajallisilla resursseilla operoiva HPK satsaa nuoriin talentteihin, pyrkii tekemään huipputulosta tällä joukolla ja haluaa saada taloudellisen hyödyn lupausten jatkaessa matkaansa.

Niinpä nyt ollaan ymmällään – mitaliehdokkaaksi nostettu HPK on ollut liigasyksyn pahin alisuorittaja.

Pahasti rämpinyt HPK on jäänyt jo kahdentoista pisteen päähän pudotuspelipaikasta ja vajonnut uhkaavasti entistä alemmaksi. SM-liigan jumbopaikka on enää neljän pisteen päässä.

Vaatimattomat esitykset herättävät suurta hämmennystä koko kiekko-Suomessa. Erityisesti Hämeenlinnassa.

Tässä vaiheessa voisi vaahdota pelitavallisista ongelmista, mutta jääkiekko on edelleen yksinkertaisempi peli kuin valmentajat ja varsinkin kaiken tietävät analyytikot antavat ymmärtää.

Suurimmat murheet on helppo havaita pelejä seuraamalla ja tilastoja tutkimalla. Arkisesta lajista on turha luoda mitään mytologiaa.

HPK:n tilanne on todella murheellinen lähtökohtiin ja odotuksiin nähden.

Moni hankinta on sukeltanut syystä tai toisesta. Koko syksyn sairastellut Victor Backman ja Mestis-tasoiseksi osoittautunut Nikolaj Krag Christensen on lähetetty jo kotiin. Kokenut Mikko Lehtonen on kärvistellyt liian usein Rinkelinmäen mediakatsomossa.

Eikä hätiin pestatun Jeremy Morininkaan otteet tyydyttäneet HPK:n johtoa. Amerikkalaishyökkääjälle annettiin lähtöpassit seitsemän ottelun jälkeen.

Katseet kääntyvät myös Ville Viitaluomaan. Hämeenlinnaan palanneen konkarihyökkääjän saldo on yhdentoista ottelun jälkeen vaatimaton 0+3 vastuuseen ja odotuksiin nähden.

Hämeenlinnalaisjoukkueella on nyt viimeinen hetki kurssinsa kääntämiseen. Muuten kevätkaudella keskustellaan lähinnä siitä, kuka pelaaja myydään sinne ja kuka lainataan tänne. Se olisi suuri pyllistys leikin maksavien katsojien suuntaan.

Suunnannäyttäjiä odotetaan luonnostaan kokeneista pelaajista.

Toistaiseksi tämän kaartin esitykset ovat olleet surkeita, kuten tehosaldot kertovat: Juho Keränen –16, Janne Lahti –9, Mathias Porseland –7, Lehtonen –5...

Ettei jää väärää kuvaa, myös muilla pelaajilla on ollut paljon vaikeuksia. Nuorten MM-kisoihin lähtevällä Jere Innalalla on isoja puutteita puolustuspelissään, hiljattain pitkän jatkosopimuksen tehnyt Petteri Nikkilä on ollut horroksessa alkusyksyn, nähtävästi keväällä Turkuun siirtyvä Oula Palve on ottanut paljon miinuksia...

HPK:n ongelmat kulminoituvat kehnoon hyökkäyspeliin. Hämeenlinnalaisjoukkue on tehnyt toiseksi vähiten (71) maaleja. Takana on vain Jukurit.

Tilanne muuttuu entistä hankalammaksi tulevien viikkojen aikana, kun huippuvireen löytänyt Kristian Vesalainen, Eetu Tuulola, Innala, Roope Laavainen ja Ukko-Pekka Luukkonen ovat nuorten maajoukkueen matkassa Buffalon MM-turnauksessa.

Davosissa järjestettävä Spengler Cup tuo oman lisärasituksensa vuodenvaihteessa. HPK lähtee perinteikkääseen turnaukseen joulunpyhinä. Sitä ennen ovat vielä vieraskamppailut Jyväskylässä ja Mikkelissä.