Ruotsin ykkösvahti askarruttaa – riittääkö taso mitaleille asti?

Yksi veskariehdokas. Magnus Hellberg vartioi Ruotsin maalia Karjala-turnauksessa. Myös Eeli Tolvasta varjostava Johan Fransson valittiin olympiajoukkueeseen. Kuva: Jukka Rautio.

SUOMEN VASTUSTAJAT C-LOHKOSSA:

RUOTSI

Ruotsi kuuluu arvoturnauksesta toiseen mitaliehdokkaiden joukkoon – ovat NHL-pelaajat mukana tai eivät.

Tre Kronor eteni edellisissä olympiakisoissa finaaliin asti, mutta Kanadan lyömiseen ei löytynyt paukkuja: 0–3.

Viime keväänä tuli jonkinasteinen hyvitys, kun Ruotsi pehmitti Kanadan MM-finaalissa rankkarikilpailun jälkeen. Silloin kirkkaimpina tähtinä loistivat kaikki kanadalaisyritykset pysäyttänyt Henrik Lundqvist sekä maalinteossa onnistuneet Nicklas Bäckström ja Oliver Ekman-Larsson.

Samalla saatiin vahva todiste päävalmentaja Rikard Grönborgin hyvästä suhteesta pohjoisamerikkalaisiin kiekkoilijoihin. Grönborg sai houkuteltua MM-kaukaloon peräti 19 NHL-pelaajaa.

Nyt NHL-avut puuttuvat kokonaan, mutta niin ne puuttuvat kaikilta vastustajiltakin. Uusi asetelma ei ainakaan heikennä joukkueen mahdollisuuksia, sillä ruotsalaisia huippupelaajia on pilvin pimein myös Euroopan kaukaloissa.

Grönborg on valinnut Pyeongchangiin 12 pelaajaa KHL:stä, 9 Ruotsin liigasta ja 4 Sveitsin liigasta.

Ruotsin ryhmästä löytyy sopiva sekoitus kokemusta ja lahjakkuutta. Kapteeni Joel Lundqvist, 35, on joukkueen vanhin ja superlupaus Rasmus Dahlin, 17, nuorin.

Suomalaisille tuttu hyökkääjä Linus Omark tehtaili Jokereissa 16+30=46 pistettä kaudella 2014–15. Sen jälkeen Omark jatkoi KHL-matkaansa Salavat Julajeviin. Hän on takonut siellä kolmella kaudella komeat tehopisteet 57, 56 ja nyt vielä kesken olevassa runkosarjassa 51.

Skellefteån tehokaksikko Joakim Lindström-Pär Lindholm on syytä nostaa esiin erikseen. Herrat ovat tehneet vahvaa jälkeä SHL:ssä ja himoitsevat nyt samaa.

Avainkysymykset menevätkin veskariosastolle. Kuka kantaa torjuntavastuun ja onko hän riittävän hyvä?

Olympiamitalit: kaksi kultaa, kolme hopeaa, neljä pronssia.

 

NORJA

Sapporon (1972) kahdeksas sija on edelleen Norjan paras olympiasaavutus, mutta silti joukkueen suoritusvarmuutta pitää ihailla. Norja oli mukana viidessä peräkkäisessä turnauksessa 1980–94 ja on nyt olympiakisoissa kolmannen kerran putkeen.

On selvää, että Pyeongchangissa vähimmäistavoitteena on Vancouverin ja Sotshin tulosten parantaminen. Norja hävisi molemmissa turnauksissa kaikki ottelunsa.

Päävalmentaja Petter Thoresenilla on tuttu johtotähti – oma poika Patrick. Eikä kukaan voi syyttää luotsia jälkikasvunsa suosimisesta – 34-vuotias hyökkääjä kuuluu Euroopan ehdottomaan eliittiin.

Tuore todiste tuli marraskuussa, kun KHL:n mahtiseura Pietarin SKA pestasi norjalaisen avukseen loppukaudeksi. Thoresenin KHL-uran luultiin päättyneen jo 2015, mutta SKA:n rahakas tarjous muutti miehen mielen.

Olimbin veljekset Ken Andre ja Mathis ovat kuuluneet Norjan luottoratsuihin Thoresenin ohella jo pitkään. Molemmat Linköpingin hyökkääjät kokosivat viime kevään MM-kisoissa viisi tehopistettä.

Norjan joukkueesta löytyy SM-liigakaukaloista tuttuja kavereita: Alexander Bonsaksen (Tappara 2014–17), Martin Røymark (Tappara 2016–17) ja Stefan Espeland (Ilves 2017).

Ei olympiamitaleita.

 

SAKSA

Kolmatta kautta maajoukkuetta luotsaava Marco Sturm nauttii saksalaisten kiekkojohtajien silmissä suurta luottamusta.

Sturmin kanssa tehtiin Pyeongchangin olympiakisojen aattona poikkeuksellisen pitkä jatkosopimus. Se ulottuu kevääseen 2022 ja sisältää näin neljän vuoden päästä järjestettävän Pekingin olympiaturnauksen.

Sikäläiset kiekkopäättäjät vakuuttuivat Sturmin pätevyydestä entisen NHL-hyökkääjän johdettua Saksan MM-kisojen puolivälieriin sekä toissa että viime keväänä.

Sturm luottaa Pyeongchangissa tuttuun runkoon. Viime kevään MM-joukkueesta on kelpuutettu mukaan kolmen kentällisen verran pelaajia.

Pohjois-Amerikassa karaistuneet Christian Ehrhoff ja Marcel Goc kantavat suurta vastuuta. Puolustaja Ehrhoff kolusi NHL:ssä reilut 850 ottelua ja hyökkääjä Goc lähes 700. Ehrhoff kuuluu nyt Kölnin ja Goc Mannheimin vahvuuteen.

Winnipegissä syntynyt Brooks Macek ei ole päässyt kokeilemaan vielä NHL-kaukaloissa, mutta hyökkääjä on ollut tällä kaudella hurjassa iskussa DEL-liigassa. EHC Münchenin hyökkääjä on paukuttanut peräti 26 maalia ja himoitsee lisäosumia olympiakaukalossa. Arvokisakokemusta tuli jo kahdessa edellisessä MM-turnauksessa.

Saksa palaa olympiakaukaloon kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Sotshin paikan (2014) menettäminen aiheutti suuren järkytyksen sikäläisissä kiekkopiireissä. Saksa jäi silloin huipennuksen ulkopuolelle ensimmäisen kerran toisen maailmansodan aiheuttamaa katkosta lukuun ottamatta.

Niinpä näyttöhalut ovat nyt huipussaan.

Olympiamitalit: kaksi pronssia.