Ruotsi CHL:n lohkovaiheen paras maa

Tappara menetti lohkopelien viimeisenä päivänä eilen CHL:n ykköspaikan, kun hävisi Slovakiassa Banská Bystricalle 2–5. Toinen suomalaisjoukkue KalPa voitti Norjassa Stavanger Oilersin 6–4, mutta pelillä ei suurta merkitystä ollut, kun kumpikin oli jo menettänyt jatkomahdollisuutensa.

Kahdella muulla pelillä oli sen sijaan suuri merkitys, kun ottelun voittaja jatkoi ja hävinnyt putosi. Kummassakin pelissä kotijoukkue oli parempi. Salzburgissa Red Bulls voitti kahdella pelin lopun maalilla Grizzlys Wolfsburgin 4–3 ja Zürichissä ZSC Lions kukisti Klagenfurtin selvästi 3–0.

Tapparan tappio merkitsi sitä, että vain yhden pisteen menettänyt Frölunda Indians oli jälleen lohkovaiheen ykkönen. Tällä voi olla merkitystä loppuottelun paikan määrittämisessä. Ottelun saa kotikentälleen se joukkueista, joka on ollut niin lohkovaiheessa kuin pudotuspeleissä parempi.

Arvonta jatkosta on huomenna. Tällöin tehdään kaavio, jota noudatetaan loppuun asti. Lohkoykkösille arvotaan vastustaja lohkokakkosista. Ainoa rajoitus on se, että samassa alkulohkossa olleet eivät voi kohdata toisiaan. Sen sijaan samasta maasta olevat voidaan arpoa vastakkain. Näin Tappara voi kohdata JYPin.

Mukana oli 32 joukkuetta, joista puolet putosi lohkovaiheessa pois. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella on siis kahdeksan ottelua.

Ruotsilla ja Suomella oli kummallakin mukana viisi joukkuetta. Ruotsalaismenestys oli kuitenkin selvästi parempi, kun neljä joukkuetta jatkaa ja vain yksi putoaa. Jatkossa ruotsalaisseuroista ovat lohkonsa voittaneet Malmö Redhawks, Växjö Lakers ja Frölunda Indians sekä lohkonsa kakkonen Brynäs IF. Ainoa putoaja oli HV71, joka jäi kovassa D-lohkossa oikeastaan aika kauas jatkopaikasta.

Suomalaisista seuroista jatkavat vain lohkoykkösenä Tappara sekä C-lohkon kakkonen JYP. KalPa ja HIFK menettivät mahdollisuutensa jo aikaisemmin ja TPS F-lohkon viimeisenä pelipäivänä.

Sveitsistä ja Tšekkistä oli kummastakin neljä joukkuetta. Sveitsiläistä jatkavat lohkoykkösenä EV Zug ja kakkosina SC Bern sekä ZSC Lions. Vain HC Davos putosi.

Tšekkijoukkueista kolme jatkaa lohkokakkosina. Nämä ovat Kometa Brno, Oceláři Třinec ja Bílí Tygři Liberec. Ainoastaan Mountfield HK putosi. Se olikin kovassa F-lohkossa, jossa muut joukkueet olivat Nottingham, Bern ja TPS.

Kolmen joukkueen maita olivat Saksa ja Itävalta. Saksalaisista jatkaa kaksi ja itävaltalaisista yksi. Tuo tilanne ratkesi viimeisessä ottelussa. Jos Wolfsburg olisi pitänyt johtonsa, niin tilanne olisi ollut Saksan hyväksi 3–0.

Molemmat jatkavat saksalaiset eli Adler Mannheim ja Red Bull München voittivat lohkonsa, joten eivät voi kohdata pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Grizzlys Wolfsburg siis putosi.

Ratkaisevan pelin voittanut Red Bull Salzburg oli Tapparan lohkon kakkonen. Vienna Capitals ja KAC Klagenfurt putosivat.

Britannian Nottingham Panthers oli alkulohkojen suurin yllättäjä. F-lohkon jumbopaikkaa oli povattu, mutta britit ottivatkin ykköspaikan. Se oli päässyt mukaan Continental Cupin voittajana. Cardiff Devils putoaa, mutta sai sentään viisi pistettä, joten pelasi kohtuullisen hyvin.

Yhden joukkueen maista ei tullut yhtään jatkajaa. Selvästi paras näistä joukkueista oli Valko-Venäjän Neman Grodno, joka sai C-lohkossa peräti kahdeksan pistettä ja oli lohkossaan kolmas. Edes mistään kevyestä lohkosta ei ollut kyse. Zug ja JYP menivät jatkoon kummankin saatua 11 pistettä. Vienna Capitals oli lohkossa neljäs.

Slovakian ainoa edustaja oli Banská Bystrica, joka sai kuusi pistettä. Norjalainen Stavanger Oilers sai yhden pisteen ja nollakerholaisia olivat tanskalainen Esbjerg Energy, puolalainen Comarch Cracovia sekä ranskalainen Gap Rapaces.

Jatkossa on siis neljä joukkuetta Ruotsista, kolme Sveitsistä ja Tšekkistä, kaksi Suomesta ja Saksasta sekä yksi Britanniasta ja Itävallasta.