Runkosarjapelien SE-mies on löytänyt maalivireen – Jasu on isossa roolissa Tapparassa

Juhani Jasun rooli ja vastuu ovat kasvaneet viime kaudesta. Sentteri johtaa Tapparan kakkosketjua ja saa paljon peliaikaa – ja nykyään mitattavissa olevia luistelumetrejä – myös erikoistilanteissa. Kuva: JP Mikola

Kolmatta kauttaan Tapparassa pelaavasta Juhani Jasusta on kuoriutunut Tampereella vastuunkantaja, joka urakoi isoja minuutteja niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissa.

Lauantain Pelicans- ja perjantain JYP-otteluissa peliaikaa irtosi kirvesrintojen hyökkääjistä toiseksi eniten. Molemmissa vain kapteeni Jukka Peltola kirjautti hieman enemmän jääaikaa. 

Jasu ja kultakypärä Peltola pelaavat tasakentällisin eri ketjuissa, mutta urakoivat usein  yli- ja alivoimilla samassa koostumuksessa.

Jasulla on yli 500 liigaottelun myötä niin paljon kokemusta, ettei hän sorru haihatteluun.

– Tässä joukkueessa on niin kova kilpailu, että yritän kynsin hampain taistella ja pitää kiinni paikastani, Jasu sanoo.

– Kyllä mä ainakin uskon, että se auttaa. Niin sen pitääkin mennä. Terve kilpailu tuo tuloksia.

Kuuselan ja Zaborskyn välissä

Viime otteluissa Jasu on johtanut tuplamestarin kakkosketjua laidoillaan Kristian Kuusela ja Tomas Zaborsky. Pelicansia vastaan ketjunjohtaja oli jäällä 18.38 minuuttia, laiturit Zaborsky (16.17) ja Kuusela (14.35) muutaman minuutin vähemmän. 

Minuuttien lisäksi myös metrit kertovat isosta vastuusta.

Mitkä metrit, kysyy ehkä joku.

Tappara julkisti tällä viikolla älykiekkosovelluksen, josta pystyy vakoilemaan kaukalossa luistellut metrit. Peltola (4170 m) ja Jasu (4088) luistelivat kotijoukkueen kaikista pelaajista toiseksi ja kolmanneksi eniten paljon pelanneet puolustaja Niko Mikkolan jälkeen (4941). 

Oranssihousujen seuraavaksi "ahkerimmat" hyökkääjät jäivät yli puolen kilometrin päähän.

Peliaikojen tai luistelumatkan vertaaminen on tietysti vain yksi tapa korostaa Jasun kasvanutta roolia. Onnistunut alkukausi näkyy myös tulostaululla.

Jasu iski lauantaina Pelicansia vastaan kauden neljännen ja viidennen osumansa.

Eurajokelaislähtöisen sentterin kausiennätys on toissa kaudelta, jolloin hän pelasi peräti 62 ottelun runkosarjan. Se on ottelumäärien SE-lukema *).

Silloin HPK-paidassa syntyi 11 maalia 51 ottelussa. Kevään 11 peliä Tapparassa eivät tuoneet enää täytettä runkosarjan maalipottiin – mutta palkintovitriiniin kylläkin.

Kahden mestaruuden jälkeen vetovastuu siirtyy Jussi Tapolalta Jukka Rautarkorvelle. Jasu ei ollut Tapolankaan aikana koirankopissa, mutta nykyvalmennukselta luottoa on löytynyt vielä viime kautta enemmän. 

– Kyllä me kunnossa olemme. Koko ajan pitää vain tehdä töitä. Sitoutumistaso on kyllä joukkueessa erittäin korkea, Rautakorpi luonnehtii ja huomauttaa, että liigakiekon vaatimukset eivät ole vain fyysisiä.

– Tämä (liigapelaaminen) on henkisesti erittäin kovaa pelaajille, Rautakorpi muistuttaa. 

Jo seitsemän kotivoittoa putkeen

Mentaalisesti Tappara on jo nyt erittäin vahva. Tyly ja tuloksekas. 

Syyskuun lopussa tulleen Lukko-tappion jälkeen jonossa on jo seitsemän kotivoiton putki, ja myös vierasesitykset ovat kohentuneet. Se näkyy myös sarjataulukossa.

Ensimmäisen runkosarjakolmanneksen jälkeen Tappara on sarjassa jo kolmantena. 

Lauantaina Pelicansia vastaan tamperelaisten kolmas maali oli todellinen pukukoppimaali – ja henkisesti varmasti hankalampi lahtelaisille kuin kirvesrinnoille. 

– Olihan se todella iso maali – ja vielä alivoimalla, innostuu Rautakorpikin kiittelemään.

Sen verran spesiaalista osumasta oli kyse, että kertaus on paikallaan. Jasu näet räväytti kiekon Juvosen ohi verkkoon, kun peliaikaa oli erässä jäljellä vaivaiset 1,2 sekuntia.

– Siinä oli sen verran vähän aikaa jäljellä, että ehdin ajatella, että "viittinkö enää lähteä", Jasu kertaa ja väläyttää tutun tavaramerkkihymynsä päälle.

Kapteeni Peltola karkasi väen väkisin laidan lähellä Juha Leimulta, spurttasi siniviivojen välin, teki hyökkäysalueelle päästyään pyörähdyksen ja antoi bulgarialaisen syötön selkänsä takaa Jasulle.  

Pelicansin yv-osaaja joutui tilanteessa epämukavuusalueelleen eli puolustushommiin  – ja vieläpä niin, että hukkasi Peltolaa pysäyttessään mailansa yli 30 metrin päähän omalta maalilta. Niinpä Jasun oli suhteellisen helppo ladata kiekko pömpeliin mailatonta puolustajaansa vastaan.

– Aikamoisen lätyn olisi saanut Peltola heittää, että olisin päässyt laukomaan, jos Leimulla olisi ollut maila, Jasukin myöntää.

Maalin syntyaika 39.59 oli jälleen kerran osoitus siitä, että Tappara pelaa aina niin kauan kunnes pilli soi tai summeri särähtää.

Rooli monipuolistunut

Jasu oli aloitus- ja alivoimaosaajana tärkeä lenkki, kun Tappara kirkasti kolmen edellisen kevään hopeansa kullaksi. Lukko-kasvatti pelasi kaikki kirvesrintojen 18 playoff-ottelua (1+4) ja juhli keväällä 2016 uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta.

Toisen vuoro oli sitten viime keväänä.

Työteliäs sentteri iski pudotuspeleissä kaksi maalia, joista jälkimmäinen jää ikiajoiksi aikakirjoihin mestaruusmaalina. Osuma syntyi – Jasun omien sanojen mukaan – "vähän puolikorkealla mailalla" ja sai valtakunnallista radiojulkisuutta kultajuhlijan pirautettua erään mainosrahoitteisen kanavan aamuohjelmaan.

– Hyvin hän pelaa. Rehellisesti sanottuna Jasu on hyvin tärkeä pelaaja meille, päävalmentaja Rautakorpi kehuu.

Tappara pääsi iskemään 2–0 ylivoimalla Antti Tyrväisen otti huitomisjäähyn aikana. Jasu sai iskeä kiekon takatolpalta verkkoon Jan-Mikael Järvisen ja Kristian Kuuselan esityön jälkeen.

Merkillepantavaa on, että maali syntyi nimenomaan ylivoimalla. Kun ajattelee Tapparan materiaalia, yhtään Jasua vähättelemättä, valmentajakopissa ei välttämättä piirretty hänelle yv-ruutua vielä kesän kokoonpanopalavereissa.

Rautakorven mukaan juuri monikäyttöisyys on työteliäisyyden lisäksi Jasun tavaramerkki.

– Jasu on erittäin tärkeä meille myös ylivoimalla. Hän on työmoraaliltaan hyvin joukkueen näköinen pelaaja, valmentaja kuvailee.

Jasu itse on lisääntyneestä vastuusta mielissään, tietysti.

– Kun vastuuta tulee, pelissä pysyy koko ajan hyvin kiinni.

Onko sinulle tullut pelivuosien varrella tilannetta, että omat odotukset ja saatu rooli eivät ole kohdanneet?

– No, sitä on vähän vaikea sanoa, Jasu pyörittelee, miettii hetken ja jatkaa:

– Ihmisluonto on vähän sellainen, että kun oma rooli ja peliaika ei ole sitä mitä haluaisi, niin eihän sitä tyytyväinen ole. Kyllä se jossakin määrin kilpaurheiluun kuuluu.

Isoja saa toki aina toivoa, mutta kriittisyys omaa tekemistä kohtaan kuuluu Jasun mukaan ammattilaispelaajan arkeen.

– Pitää aina pohtia myös sitä, että ovatko näytöt riittävät ja tekeekö hommat niin, että työnjälki riittää. Uskon, että näissä hommissa rehellisyys sopii lopulta parhaiten.

*) Yhden kauden runkosarjapelien ottelumääräennätys on jaettu. Myös HIFK:n Jerry Ahtola on pelannut 62 ottelun runkosarjan. Hyökkääjä pelasi kaudella 2012–13 Tapparassa 41 ottelua ja Lukossa 21.