Rony Ahonen, +14: ”Ihan hyvin on mennyt”

Pelaajat on opetettu nykyisellään kehumaan joukkuekaverinsa ja vähättelemään omia suorituksiaan. Ainakin Lukon puolustaja Rony Ahoseen oppi on uponnut.

Rony Ahosen (18) saldo kaunistui perjantaina Lahdessa yhdellä plusmaalilla avauserän tasakentällisosumasta. Kuva: Markku Brummer

- Ihan hyvin on tällä kaudella mennyt. Paljon on tehty hommia, mutta on helppo pelata, kun muutkin jätkät tekevät hyvin töitä, kiteytti Ahonen Lukon voitettua perjantaina Pelicansin Lahdessa.

Mitähän olisikaan tapahtunut, jos Porvoon Viikingillä olisi sujunut erinomaisesti?

Ahonen teki Pelicansin verkkoon ensi kertaa 248 runkosarjaottelun urallaan kaksi maalia samassa pelissä. Ahosen plusmiinussaldo on 23 ottelun jälkeen huimaava +14 (19-5), jolla hän johtaa SM-liigan plusmiinustilastoa.

Keskimäärin 19.45 ottelua kohti pelanneen Ahosen lisäksi saldon +14 ovat kirjauttaneet Jypin laitahyökkääjä Jerry Turkulainen (21-7) ja Tapparan puolustaja Veli-Matti Vittasmäki (20-6).

Keravan junioripelien kautta HIFK:n riveihin kulkeutunut Ahonen, 30, taivalsi pitkän tien ennen läpimurtoa liigatasolla. Ponnahduslautana olivat Mestiksen vuodet Vantaalla, Joensuussa ja Mikkelissä.

Lukko värväsi Ahosen SaiPasta toissa kaudeksi. Raumalla syntyi saman tien yhden kauden ennätyslukemiksi kuusi maalia ja silläkin kaudella saldo +14 (46-32).

Ahonen tunnetaan herkästi hyökkäyksiin mukaan lähtevänä pakkina ja ylivoimassa käyttökelpoisena viivamiehenä, mutta maaleja liigapeleissä on syntynyt varsin maltillisesti vasta 18.

- Eihän niitä hirveästi ole tehtynä, mutta toki maaleilla on minulle merkitystä. Nykykiekkoon kuuluu, että puolustajat lähtevät oikeassa paikassa tukemaan hyökkäyksiä.

Ahonen livautti perjantaiset osumansa ensin ylivoimahyökkäyksestä rystyllä taka-alanurkkaan ja kolmannen erän puolivälissä ylivoimalämärinä siniviivalta vahvan maskin takaa.

Päätöserässä ja jatkoajalla Ahonen kävi jopa lähellä hattutemppua. Tunkeutuminen laidalta maalintekoa yrittämään tuotti jatkoajalla isäntien Hannes Björniselle kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Lukko hukkasi tilanteesta seuranneen puolen minuutin ylivoiman viidellä kolmea vastaan.

- Kun ei itsekään tiedä, mihin veto lähtee, ei veskarikaan voi tietää. Se rystyveto onnistui, mutta usein niistä tulee ihan kaaliperhosia, myhäili Ahonen pelin avausmaalista.

- Kai olen joskus hattutempunkin tehnyt. Taisi olla HIFK:n B-junnuissa, mutta harjoituspelissä.