Reportaasi 17 645 katsojan ulkoilmaottelusta: Jesse Joensuu harmitteli heikkoa starttia

Pipo päässä ulkona. Jokerien järjestämä Ice Challenge oli KHL-historian ensimmäinen ulkojäällä pelattu runkosarjaottelu. Kuva: Toni Hekkala/All Over Press

Suomi juhlii ensimmäistä satastaan, Jokerit viisikymppisiään ja KHL puolestaan aloituskymppiään. Puitteet itäliigan historian ensimmäiseen ulkoilmaotteluun olivat kohdillaan, kun Kaisaniemen puiston jäälle luisteli lauantai-illan huumassa KHL:n kuumin kaksikko.

– Olen aiemmin pelannut kaksi ulkoilmapeliä. Ruotsissa HV:n paidassa ja toisen Leijonissa. Lauantaina tunnelma oli kuitenkin erityisen huikea. Yleisön läsnäolon tunsi ensi hetkistä asti. Vastaavaa en ole kokenut koskaan aikaisemmin. Kerta kaikkiaan upea urheilu-juhla. Harmi vaan, ettemme pystyneet tarjoamaan ennätysyleisölle voittoa, sanoo Jokereiden porilaishyökkääjä Jesse Joensuu.

Läntisen konferenssin kolmantena jatkava Jokerit haki kovin odotuksin revanssia. Kaksi kauden aiempaa kohtaamista oli kääntynyt niukasti Pietarin tähtisikermälle ja SKA näytti jälleen taitonsa.

Pietarilaisryhmä oli ensimmäisistä vaihdoista asti selvästi kotijoukkuetta aktiivisempi ja aggressiivisempi. Yksinkertaisesti valtaosan illasta kiekkoa pitäneet vieraat olivat vain muutaman potkun parempia. 

Puitteet itäliigan historian ensimmäiseen ulkoilmaotteluun olivat kohdillaan.

Varsinkin avauserä oli narripaidoilta heikko.

Joukkue ei päässyt maalipaikoille ja SKA:n leijonavahti Mikko Koskinen selvisi erästä vain kolmella torjunnalla. Vaisun lähdön tunnusti yön nukuttuaan myös 1+2 tehot iskeneen Ilja Kovaltsukin avausosuman maalinedustalta todistanut Joensuukin.

Myös SKA:n kolmannessa maalissa Joensuu oli paraatipaikalla. Kiekko lipui hitaasti Karri Rämön takana, Joensuu suti tyhjää ja musta ehti niukasti ylittää maalilinjan.

– Tilanne tuli nopeasti ja lätkä livahti vaan jotenkin harmittavasti lavan alta.

"SKA on todella kova jengi. Varsinkin silloin, kun Kovaltsuk on iskussa ja pitää hermonsa kurissa."

Joensuun mukaan Jokereiden ongelmana oli kuten aiemmissakin SKA-peleissä heikko lähtö.

– Toisessa ja kolmannessa erässä olimme jo paremmin mukana. Alussa jäimme nytkin pahasti telineiseen emmekä päässeet avauserässä oikeastaan lainkaan maalipaikoille. Siihen pitää saada ryhtiä, jos pääsemme vielä pietarilaisia haastamaan. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että SKA on todella kova jengi. Varsinkin silloin, kun Kovaltsuk on iskussa ja pitää hermonsa kurissa. Viime peleissä näin on käynytkin, korostaa Joensuu.

Jokereiden ja SKA:n kauden kolmas kohtaaminen käytiin Helsingin taivaan alla ennätysyleisön edessä.

Kaisaniemen KHL Ice Challenge keräsi 15 metrin korkeuteen avautuviin katsomoihin huikeat 17 645 katsojaa. Ilman ongelmia ei jättiyleisöä pelipaikalle saatu vaan osa lipun ostaneista pääsi lehtereille vasta kakkoserän alettua.

Järjestelyiden ontumisen tunnusti myös Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen. Kohonen uskoo, että alkukangertelut saadaan kitkettyä, kun Kaisaniemen ulkoareenalla kohtaavat tiistain kotimaisessa huippuottelussa HIFK ja Kärpät.

Euroopan parhaiden lauantaisesta kamppailusta tuli koko KHL-liigan kymmenvuotisen historian väkirikkain ottelu.

Edellinen ennätys syntyi Gagarin Cupin vuoden 2014 finaalipelissä Lev Prahan ja Metallurg Magnitogorskin välillä. Silloin Prahan O2-areenalla ottelua seurasi 17 073 lätkäfania.

Kaisaniemen jättiareenan Ilta oli pienistä ongelmista ja kotijoukkueen kirvelevästä häviöstä huolimatta elämys niin yleisölle kuin pelaajille. Ikimuistoisen tapahtuman kruunasi sateeton sää. Mitään vastaavaa ei ollut kokenut pitkän uransa aikana monet kaukalot kolunnut Joensuukaan.

Jokerikolossi otti jo alkuviikosta tuntumaa Kaisaniemen avojäähän.

– Tiesin, mitä jäältä odottaa. Se oli pinnaltaan yllättävän hyvä ja luistelu tuntui ulkona entistä vauhdikkaammalta.

– Itse pelistäkin oli vahva ennakkoaavistus, mutta illan huikeaa tunnelmaa en osannut ihan odottaa. Ulkoilmamatsille oli selvästi tilausta, mutta korkeintaan kerran kaudessa riittää. Tiiviimmällä tahdilla tapahtumista saattaisi kadota se ainutlaatuinen tunnelma, josta nyt päästiin nauttimaan, korostaa Joensuu.

Parin välipäivän jälkeen Jokerit matkaa taas Venäjälle. Tiistaina vastaan luistelee Severstal Tsherepovets.

­– Kahden tappion jälkeen pitää ryhdistäytyä. Lennämme heti pelin jälkeen kotiin ja itsenäisyyspäivänä juhlitaan Suomea. Katselemme perheen kanssa Linnan juhlat tv:stä ja pojan kanssa taidamme juhlan kunniaksi laulaa Maamme-laulun. Juhlat jäävät kuitenkin lyhyeksi. Torstaina vuorossa on jo kotipeli Moskovan Dynamoa vastaan.

Ainutlaatuisesta tunnelmasta nautiskeli myös työtehtävissä ollut selostajalegenda Matti Kyllönen.

– Olihan tämä huikea ilta. Menee monien muiden hienojen muistojen rinnalle. Kaisaniemen puisto on erinomainen paikka huippuottelulle – jo pelkästään vanhojen perinteiden vuoksi, sanoi Kyllönen ja ihmetteli SKA:n pelipaitojen vihreää raitaa.

– En ole sitä aiemmin havainnut. Täytyy ottaa selvää, mitä seura sillä haluaa viestiä, pohti Suomen tunnetuin formulaääni.

Hämeenlinnasta Helsingin huipputapahtumaan olivat saapuneet Tuomas ja Robert Puoliväli.

– Pakkohan se on tunnustaa. Parempi voitti tänään. SKA on kiistatta KHL:n ehdoton ykkönen ja koko Euroopan paras seurajoukkue. Kotijoukkue vaelteli varsinkin alussa varjojen mailla ja pietarilaiset olivat vähintään pari luistimenvetoa edellä, sanoivat veljekset.

"Olisihan se Teemu Ramstedtkin voinut valita Lukon sijaan Jokerit."

Illan tunnelmaa hehkuttanut hämeenlinnalaiskaksikko uskoo, että SKA:n marssille mestaruuteen ei löydy pysäyttäjää.

– Jokerit voi hyvinkin edetä konferenssifinaaliin, mutta rahkeita Gagarin Cupin voittoon ei taida olla. Joukkue kaipaisi kipeästi varsinkin ykkössentteriä. Viime kaudella loistanut Peter Reginkään ei ole nyt sillä tasolla, jota tarvittaisiin – vaikka viime aikoina parantanut onkin, pohtivat Tuomas ja Robert.

Loistovireessä ollutta Brian O’Neilliä kaivattaisiin veljesten mielestä pikaisesti takaisin.

– Ja olisihan se Teemu Ramstedtkin voinut valita Lukon sijaan Jokerit. Ehkä hänestäkään ei silti olisi tullut narripaidoille uutta sateentekijää, sanoivat Hämeenlinnaan pelin jälkeen matkanneet Puolivälin veljekset.