Ranskalaiset valloittivat liigakaukalot

Jos suomalaiset, ruotsalaiset, kanadalaiset ja amerikkalaiset jätetään pois listoilta, mistä maasta mahtaa olla eniten pelaajia tämän kauden SM-liigassa?

Monen saattaa yllättää, että rynnäkön ovat tehneet ranskalaiset. Heitä on kuusi, tuplamäärä seuraavaksi laajempaan joukkoon yhden kansalaisuuden pelaajia.

SaiPan Bastien Maia, 20, pelasi ensimmäisen liigaottelunsa keskiviikkona. Kuva: Pasi Peltola

Tuorein ranskalainen, SaiPan Bastien Maia, ei tosin pelannut keskiviikkoisessa debyytissään Sportia vastaan kuin yhden vaihdon. Laitahyökkääjä Maia nousi nelosketjun laidalle toisessa erässä, kun Valtteri Virkkunen oli joutunut loukkaantuneena sivuun. Maia sai vaihtonsa jälkeen nopean palautteen valmentaja Tero Lehterällä, joka oli selvästi astavastaajana taistelleensa joukkueensa tilanteessa kuin tulisilla hiilillä.

– Haluan katsoa asioita positiivisesti. Pystyin kuitenkin laukomaan vaihtoni aikana kertaalleen kohti vastustajan maalia, hymähtää hyvää tulosta A-nuorten peleissä SaiPassa tehnyt Maia.

Maia seurasi aikanaan Suomeen esimerkiksi Yohann Auvitun ja Charles Bertrandin jalanjäljillä. Molemmat pelasivat juniorisarjoja pari kautta ennen liigadebyyttiään. Auvitu on ponnistanut jo NHL:ään asti.

– Halusin jo 15-vuotiaana ulkomaille. Ranskasta voisi olla helpointa lähteä Sveitsiin, koska siellä voisi pärjätä ranskalla, pohdiskelee Maia erinomaisella englannilla.

Ranskassa juniorit saavat pelata miesten joukkueissa vasta vanhempana B-juniorina, vaikka harjoittelu edustusjoukkueen kanssa olisi toki mahdollista aiemminkin.

Maia on lähtöisin Rouenista, jonka hän laskee yhdessä Grenoblen ja Amiensin kanssa Ranskan suurimmiksi kiekkokaupungeiksi. Bastienin isä Pierrick Maia pelasi aikanaan täydet neljä vuotta yliopistokiekkoa Pohjois-Amerikassa (Bowling Green State), voitti neljä Ranskan mestaruutta sekä edusti Ranskaa kolmissa MM-kisoissa ja olympialaisissa 1994, vaikka joutuikin lopettamaan uransa jo kolmekymppisenä.

– Ei minua silti pakotettu kiekkoilun pariin. Pelasin koripalloakin, mutta kiekon kuljettaminen oli helpompaa kuin pallon pomputtaminen, Bastien perustelee.

Maia olisi saanut liigadebyyttinsä jo kaksi kautta sitten HIFK:ssa, mutta hän kieltäytyi pelaamasta.

– Se olisi estänyt mahdollisuudet college-peleihin USA:ssa. Olin siellä viime kauden, mutta voisin sanoa siitä kaudesta paljon ikäviä asioita. Ajattelin silti palata sinne täksi kaudeksi, mutta mitään sopivaa vaihtoehtoa ei tullut tarjolle.

SaiPan kiinnostusta Maian palveluksiin ei tarvitse ihmetellä. Maia paukutti HIFK:n B-junioreissa kolme kautta sitten 24 runkosarjapelissä tehopisteet 24+16.

– En ole kiirehtinyt mitenkään erityisesti liigapeleihin. Kyllä vastuuta ja tulosta tulee, jos tekee töitä maltillisesti. Joka päivä on mahdollista oppia uutta.

Oppimaan Maia onkin valmis. Hän opiskelee ammattikorkeakoulussa kansainvälistä kauppaa, koska sitä pystyy opiskelemaan Lappeenrannassa englanniksi. Neljä vuotta HIFK:ssa pelannut toki ymmärtää suomeakin hyvin.

– Kyl sä oot päällikkö, on kuulemma Maian painokas kuittaus suomeksi, jos joukkuekaveri intoutuu puheissaan ylimieliseksi.

– Tiedän, että suomeksi sanat ovat minä ja sinä, mutta olen oppinut sanomaan mä ja sä. Niitä paikallisia (mie ja sie) en ainoa yrittää, virnistää Maia suomeksi.