Proteesijoukkue pyrkii MM-kisoihin

Päävalmentaja Pentti Matikainen proteesimaajoukkueen vaihtopenkillä.

– Toivottavasti MM-kisat nyt järjestyvät. Kansainvälisesti laji tarvitsee niitä ja kansallisesti ne lisäävät aina motivaatiota. Voi jopa sanoa kaiken pyörivän niiden ympärillä, sanoi proteesikiekon pian uudelleen valittava puheenjohtaja Markku Makkonen.

Säännölliset MM-kisat ovat mielenkiintoinen lisä kalenteriin, mutta epäsäännöllisinä niistä tulee jopa suuri uhka koko toiminnalle. Näin on käynyt proteesikiekon kohdalla.

Proteesikiekko on vammaisten luistelujääkiekkoa. MM-kisoja pidettiin säännöllisesti joka toinen kausi vuodesta 2003 vuoteen 2012, mutta sen jälkeen kisoja ei ole ollut. Nyt amerikkalaisilla on suunnitelma pitää kisat ensi kaudella runsaan vuoden kuluttua, mutta niiden pitämiseen liittyy paljon epävarmuuksia.

– Jo taloudellisten syiden takia kisoista olisi oltava selkeä varmuus vuosi etukäteen. Meidänkin joukkueemme matkabudjetti on noin 60 000 euroa. Sitä rahaa ei hetkessä koota. Urheilullisesti riittää lyhempi aika, mutta alkusyksystä silloinkin on kisojen varmuudesta oltava selkeä käsitys, Makkonen sanoi.

Hän on tuttu nimi jääkiekossa, kun oli 12 vuotta HIFK:n myyntijohtaja. Nyt eläkevuosiaan hän oli proteesikiekon puheenjohtaja viisi vuotta luopuen siitä välillä ennen loppuviikosta alkavaa uutta toimintajaksoaan. Lajiin hän tuli aikanaan mukaan, kun poika Jore oli trampoliinionnettomuudessa ja jatkoi jääkiekkoilua proteesijoukkueessa.

– Ihan ensimmäisiä tehtäviäni puheenjohtajana on saada selkeä käsitys MM-kisoista. Keväällä on asia tiedettävä. Amerikkalaisten ajatus olisi pitää kisat taas Bostonin seuduilla, mutta meidänkin on tehtävä rajusti töitä niihin päästäksemme, hän sanoi.

Markku Makkonen (vas.) on antanut Kimmo Gråstenille kellon kunniajäsenyyden merkiksi.

Matkarahojen keräys alkaa jo ensi lauantaina, kun proteesijoukkue pelaa ystävyysottelun tuusulalaista Veivarit-ikämiesjoukkuetta vastaan liigaottelun HIFK-HPK avausotteluna. Peli alkaa 14.00 eli on kolme tuntia ennen liigaottelua ja siitä saadaan tuloja yhteistyökumppaneiden ja Veivarien myötä. Liigapelissä myydään arpoja, ja siitä tulee myös pieni pohja matkarahoille.

Kyse ei ole proteesimaajoukkueesta, sillä kaikki pelaajat eivät pääse mukaan. Myös ykkösvalmentaja Pentti Matikainen on poissa. Jukka Piirisen vierellä valmentajana onkin Harri Rindell HIFK:sta. Kyse onkin proteesijoukkueesta, joten kentällä nähdään myös uusi tulokas, vasta 13vuotias Arttu Salonen.

Vaikka MM-tauko onkin ollut turha pitkä, niin joukkue on pääosin koossa. Pelaajien ikähaitari onkin aika suuri Salosesta aina yli 50-vuotiaisiin. Muutamia uusia on myös saatu mukaan.

Joukkueen jäsenet pelaavat säännöllisesti muissa joukkueissa. Jore Makkonenkin käy jäällä nelisen kertaa viikossa. Yhdistyksen omaan toimintaa kuuluu pari leiriä vuodessa, joista Jääkiekkoliitto hoitaa yhden kustannukset. Samoin joukkue osallistuu hyväntekeväisyystapahtumiin ja pyrkii pelaamaan ystävyysotteluita.

– Proteesikiekkoilu on tärkeää vertaistoimintaa. Kun pelaajat tapaavat muita, niin oppii samalla käsittelemään omaa tilannettaan, Makkonen sanoi.