Potkut saanut JYP-luotsi aavisti kohtalonsa - "Hän oli jo pakannut tavaransa"

Viisi kautta hurrikaaniseuran puikoissa ollut Marko Virtanen ei valmenna enää JYPiä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Pääsiäislauantai pudotti uutispommin. Tai jos ei pommin, niin yllätyksen ainakin, kun JYP tiedotti antaneensa potkut päävalmentaja Marko Virtaselle. Vielä marraskuussa hurrikaaniseura luotti luotsiinsa, kun Virtaselle sorvattiin ensi kauden kattanut jatkosopimus.

Päätös osoittautui sittemmin virheeksi.

- Kun asioita päätetään, ne päätetään siinä hetkessä ja sillä tietämyksellä ja tuntemuksella, mikä silloin on. En ole koskaan jossitellut menneitä. Se päätös tehtiin silloin, mutta ei siihen voinut hirttäytyä, seuran pääomistaja-puheenjohtaja Jukka Seppänen linjasi.

Ammattilaissarjassa pelataan ennen kaikkea tuloksesta ja se ratkaisi Virtasen kohtalon.

- Menestys on monena vuonna peräkkäin jäänyt vähän vajaaksi. Aika selkeästi alkoi näyttää siltä, että seura tarvitsee nyt jotain uutta, Seppänen sanoi.

- Viimeisen pelin päättymisen ja tämän lauantaiaamun välisenä aikana syntyi päätös, hän taustoitti.

Uskon vahvasti, että tämä on tässä kohdin JYPin etu.

Aikanaan yli 400 liigaottelua JYPissä pelannut Virtanen palasi seuran palvelukseen kymmenen vuotta sitten. Valmennusura alkoi silloisessa D Teamissa Jukka Ahvenjärven apuvalmentajana. Keväällä 2011 Virtanen luotsasi seuran A-juniorit Suomen mestaruuteen, työskenteli tämän jälkeen kaksi kautta liigajoukkueen apuvalmentajana ja viimeiset viisi kautta päävalmentajana.

Seppänen ei antanut potkuja mielellään.

- Omat tuntemukset ovat mitä ovat, mutta aina pitää miettiä sitä, mikä on JYPin etu. Oli se sitten mukavaa tai epämukavaa. Uskon vahvasti, että tämä on tässä kohdin JYPin etu, hän totesi.

- Meillä oli asiallinen, lyhyt keskustelu. Takana on kymmenen yhteistä vuotta ja keskinäinen kunnioitus käsittääkseni edelleen, Seppänen uskoi.

Ex-päävalmentaja Virtasen kommentit olivat diplomaattisia nekin.

- No hard feelings. Olen saanut olla loistavassa organisaatiossa upeiden ihmisten kanssa, Virtanen sanoi Keskisuomalaiselle.

- Arvostan tässä sitä, että se kuka maksaa touhun, se myös tekee päätökset, hän lisäsi.

Itse potkujen antamiseen liittyy omanlaisensa anekdootti.

- Kyllähän Veltsu tiesi, mistä on kyse, kun kesken pääsiäisen piti tavata. Hän oli pakannut tavaransa kopissa valmiiksi, kun menin hallille. Ensimmäinen kerta minun urallani, kun työntekijä on näin tehnyt, kun menen ilmoittamaan irtisanomisesta, Seppänen hymähti.

Heillä ei ollut mitään roolia tässä päätöksessä. Pelaaja on pelaaja niin kauan kuin hän pelaa, olipa omistaja tai ei .

JYP-pomon mukaan uutta päävalmentajaa ei ole vielä kiikarissa, eikä asialla ole välttämättä tulenpalava kiire. Ryhmä on ensi kaudellakin kokenut ja kesäharjoittelusta olisi joka tapauksessa vastannut fysiikkavalmentaja Jarkko Hyytiä yhdessä muun valmennusryhmän (Jukka Ahvenjärvi ja Antti Turunen) kanssa.

- Mitä aikaisemmin, sen parempi. Ideaalitilanne on tietysti se, että meillä on uusi päävalmentaja kun joukkue seuraavan kerran kokoontuu, mutta ei se välttämättömyys ole, Seppänen arvioi.

- Ensin on tarkoitus määritellä, mitä me halutaaan ja tarvitaan. Tässä mietitään myös seuran polkua myös pidemmälle tulevaisuuteen. Tavoite on kuulua Euroopan kärkiseuroihin kaikilla tasoilla. CHL-mestaruus on hieno saavutus, mutta Euroopan kärkiseuroihin meillä on vielä matkaa.

On tiedossa, että Seppänen kuuntelee joukkueen kokeneen kaartin näkemyksiä herkällä korvalla. Veteraanipelaajista kapteeni J-P Hytönen ja varakippari Jarkko Immonen kuuluvat myös seuran omistajiin. Seppänen kiisti pontevasti ajatuksen siitä, että pelaajat olisivat päävalmentajan erottamisen taustalla.

- Heillä ei ollut mitään roolia tässä päätöksessä. Pelaaja on pelaaja niin kauan kuin hän pelaa, olipa omistaja tai ei, Seppänen ilmoitti.

- Ilmoitus päävalmentajan vaihtamisesta lähti kaikille pelaajille samanaikaisesti, niin omistajille, kapteenistolle kuin kaikille muillekin.

Jostain tosin luin jo varmana tietona, että meillä on Jykän kanssa sopimus.

Mutta kuka sitten luotsaa hurrikaanipurtta jatkossa? Seppänen vannoi vannomasta päästyääkin, ettei vielä tiedä. Pelaajiston suhteen tilanne on hyvä.

- Se joukkue, jolla kausi aloitetaan, on käytännössä valmis. Todennäköisesti parin-kolmen viikon sisällä ryhmä myös julkistetaan, hän kertoi.

JYPin edellinen mestarivalmentaja Jyrki Aho sai potkut Ässistä tammikuussa ja sopimus olisi muutenkin päättynyt tähän kauteen. Ahon on menossa Jussi Tapolan apuvalmentajaksi KHL:n Kunluniin, mutta paluu kotiin päävalmentajaksi saattaisi toki olla houkutteleva vaihtoehto

Joko olet Aholle soittanut?

- Heh, en ole soittanut kenellekään. Jostain tosin luin jo varmana tietona, että meillä on Jykän kanssa sopimus, mutta ei ole. Ensin mietitään, mitä me halutaan ja sen mukaan toimitaan.