Pohjalta paremmalle puoliskolle yhdessä vuodessa – SaiPassa on nyt hymy herkässä ja talous kirkkaasti plussalla

Niin voi maailma näyttää erilaiselta vain vuosi täydellisen pohjakosketuksen jälkeen. Viime keväänä Lappeenrannassa valmentajat eivät tohtineet katsella jäähallin käytävillä vastaantulijaa edes silmiin.

Vielä toisessa erässä SaiPa-luotsi Tero Lehterä oli paljon kireämmällä päällä kuin jatkoajan jälkeen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kisapuiston lauantaissa joutui olemaan huolissaan SaiPan valmentaja Tero Lehterästä, joka pysyi Pelicansin kaataneen jatkoaikamaalin jälkeen jäällä hädin tuskin pystyssä. Lehterä kävi hehkuttamassa SaiPa-fanien edessä siihen malliin, että pulssi taisi lyödä kovempaa kuin maailmanmestarin pelivuosina.

– Tämä oli orgastinen kokemus, hykerteli debyyttikauttaan liigatasolla valmentava Lehterä, 45.

Lehterä sai vuosi sitten käsiinsä Ari Santasen valmennuksessa liigajumboksi jääneen seuran. Jokseenkin ainoa positiivinen puoli tilanteessa oli se, että SaiPa pystyi kampeamaan taloudellisen tuloksensa plussalle. Siihen tosin vaadittiin verottajalta tullut hyvä uutinen liiasta aiemmasta perinnästä.

Lehterä rakensi ainakin erilaisen ympäristön positiivisuutta tihkuen. Jos SaiPan joukkueen kokoamisesta onkin aiemmin kehuttu urheilujohtaja Antti Tuomenoksaa, saa Lehterä ainakin yhdestä hankinnasta sulan omaan hattuunsa.

SaiPa oli ainoa SM-liigaseura, joka oli kiinnostunut palkkaamaan viisi vuotta Pohjois-Amerikassa pelanneen Ahti Oksasen, 25. A-nuorten sarjan tähdistöpakkina Bluesista Bostonin yliopistoon suunnannut Oksanen palasi Suomeen laitahyökkääjänä. Oksanen opiskeli täydet neljä vuotta yliopistossa ja yritti sen jälkeen vuoden ajan läpilyöntiä Pohjois-Amerikan farmisarjojen kautta.

Oksanen teki SaiPalle runkosarjassa 15 maalia ollen joukkueen paras viimeistelijä. Pelicansia vastaan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Oksanen syötti avauspelissä kaksi maalia ja teki samat kaksi maalia ratkaisevassa kolmannessa kohtaamisessa. Ja millainen osuma voittomaali olikaan!

– Jenkeissä tein useita tuollaisia maaleja. Pariin kertaan runkosarjassa lauoin vanhanaikaisen jälkeen turhan alas veskarin kilpeen, joten nyt päätin jo hyvissä ajoin vetää ylänurkkaan, kertasi Oksanen Kisapuiston räjäyttänyttä maalia.

Teimme sarjasta itsellemme vaikean, vaikka tiesimme olevamme Pelicansia parempi joukkue. Oli hieno tunne, kun näin kiekon menevän maaliin ja koko halli räjähti, Oksanen kertasi.

Ajassa 58.22 ilman maalivahtia pelattaessa tekemänsä tasoitusmaalin Oksanen ohjasi maalinedustalta. Osumaa tarkistettiin videolta tovi, koska Oksasen maila oli tilanteessa varsin korkealla.

Kun SaiPa meni jatkoon, ovat tiistaina alkavat puolivälieräsarjat Kärpät–Ässät ja TPS–SaiPa.

Vastaan taitaa tulla hieman eri kaliiberin joukkue kuin Pelicans oli vai kuinka Tero Lehterä?

– Vastaan tulee erilainen joukkue, mutta sielläkin riittää, kunhan olemme tiistaina valmiita, kun kiekko putoaa jäähän.

–Tänään jouduimme pelaamaan päätykiekkojen kautta, vaikka haluaisimme pelata kiekolla. Pelicansilta ei toisaalta tullut sellaista raivopainetta kuin edellispelissä, mutta johtoasemassa heidän viiden miehen puolustuslinjaansa vastaan ei ollut mitään järkeä lähteä kuljettamaan kiekkoa.

Saa nähdä, miten SaiPan puolustajat palautuvat uuvuttavasta urakastaan. Kun Brett Carson ei ollut pelikykyinen, istui kuudes pakki Henry Maarnela vaihtopenkillä koko ottelun. Urho Vaakanainen kellotti yli 27 peliminuuttia ja Vladimir Denisov sekä Kalle Maalahti molemmat yli 25 minuuttia.

– Kunhan tällä fiiliksellä jatketaan tiistaina, hyvä tulee, Maalahti virnisti.