Pitääkö olla huolissaan? - Kiekkoareenan erikoisjakso suomalaispelaajista

Pitääkö olla huolissaan? on MTV3:n viihdeohjelma, jossa raati puntaroi katsojien lähettämiä kysymyksiä humoristisella tavalla. Kiekkoareena kaivoi oman sisäisen Kari Hotakaisensa ja teki printtimuotoisen version ohjelmasta.

Eli: Pitääkö olla huolissaan…

Tuukka Rask on kadottamassa tutun vireensä. Kuva: Peter Joneleit/All Over Press

… siitä, että Tuukka Rask on menettämässä otteen Boston Bruinsissa?

– Rask on hävinnyt neljä viimeisintä starttia, mikä on hänelle harvinaisen pitkä putki. Anton Hudobin on ollut viime viikkoina paljon Raskia varmempi. Raskin torjuntaprosentti on painunut jo alle 90:n.

Hurjat pelimäärät kausi toisensa jälkeen alkavat syödä Raskia. Hän on pelannut 70, 64 ja 65 ottelun kaudet peräkkäin. Niin nuorekkaan oloinen kuin Rask onkin, kroppa on alkanut harata vastaan. Hän on joutunut taistelemaan jo pitkään nivus- ja lonkkavammoja vastaan.

Tavallaan tilanne on Bostonin kannalta ironinen. Joukkue on hakenut vuosikausia pätevää kakkosveskaria Raskin taakse, että hän saisi pitää enemmän vapaapäiviä. Nyt kun sellainen seppä on vihdoin löytynyt, Raskin oma peli alkaa hajota.

Raskista pitää olla semihuolissaan. Kolhiintunut itseluottamus ja mureneva keho ovat hankala yhdistelmä.

Tilanne pitää kääntää vaan jotenkin positiiviseksi. Kun Hudobin pelaa enemmän, Raskilla on aikaa panna nöyrästi omaa peruspakettiin ja kroppaansa kuntoon.

Janne Kuokkasen urasta ei tarvitse olla huolissaan. Kuva: NHL

… siitä, että tällä kaudella NHL:n puolella esiintyneet nuoret suomalaiset sahaavat AHL:ssä?

– Dallas Starsin Julius Hongan tulokasotteet olivat lupaavia viime kaudella, mutta tämä kausi ei ole tuonut odotettua läpimurtoa. Tilillä on vasta seitsemän NHL-ottelua hyvin vaihtelevilla otteilla. Ei silti olla Hongasta huolissaan. Hänen kaltaisensa kiekollisen puolustajan kypsyminen NHL-tasolle vie aikaa. Ei Raumaakaan rakennettu päivässä.

– Janne Kuokkanen pelasi neljässä NHL-ottelussa ja lähti farmiin. Yksikin NHL-peli olisi ollut plussaa. Huolissaanoloindeksi nolla.

– Kasperi Kapasen viime kevään välähdykset eivät ole kapitalisoituneet vakiopaikaksi NHL-tasolla. Farmipelit eivät enää anna Kapaselle kehitypalikoita, vaikka ikää on vasta 21 vuotta. Melko huolissaan.

Jori Lehterän NHL-urasta pitää olla huolissaan, mutta ei hänestä ihmisenä. Nick Wosika/All Over Press

… siitä, ettei Jori Lehterälle löydy kunnon roolia Philadelphia Flyersistä?

– Lehterä sai tottua heittelyyn ketjusta ja roolista toiseen jo St. Louis Bluesissa. Treidi Philadelpia Flyersiin piti tuoda vakautta, mutta tosin kävi. Hänen asemansa Flyersissä on vielä heikompi kuin Bluesissa.

Lehterä on seilannut katsomon ja jämäketjujen väliä. Koska ylivoima-aikaa ei ole tullut, Lehterä ei ole päässyt toteuttamaan kiekollisia vahvuuksia.

Lehterästä sinänsä ei pidä olla huolissaan ihmisenä, koska fiksut pärjäävät aina. Hänen NHL-uransa jatko kyllä on iso huolenaihe.

Lehterä nauttii 4,7 miljoonan dollarin palkkaa vielä ensi kaudellakin. Se on paljon sivuroolissa seikkailevalle pelaajalle. Treidi uuteen seuraan voisi muuttaa tilannetta, mutta se ei poista perusongelmaa. Nopeutuvassa liigassa ei tahdo olla enää tilaa Lehterän kaltaisille raskasta rekeä kantaville luistelijoille.

… siitä, ettei Jesse Puljujärvi ole vieläkään saavuttanut Edmonton Oilersin valmennuksen luottamusta?

– Jesse Puljujärvi kehittyy vauvanaskelin. Milloin tulee jättiloikka? Jos hän ei ole napannut vielä vuoden päästäkään vakiopaikkaa kärkiketjuista, julistamme kansallisen ”Puljusta huolissaan” -päivän.

… siitä, että Artturi Lehkosen toinen kausi on ollut paljon vaikeampi kuin tulokaskausi?

– Lehkosen tehot ovat olleet tiukassa, vaikka yritystä on ollut niin kuin aina ennenkin. Kaiken lisäksi hän kärsii alavartalovammasta, joka pitää Lehkosen ainakin toistaiseksi sivussa.

Siitä ei ainakaan tarvitse olla huolissaan, että Lehkonen ottaisi saikkua ihan mukavuudenhalun takia. Tämä sitkeä sissi pelasi nuorten MM-finaalin murtuneella nilkalla.

Lehkosen ei tarvitse sikäli olla huolissaan tehoistaan, sillä hän auttaa joukkuetta joka pelissä, vaikkei maaleja ja syöttöjä tulisikaan. Isä Ismo Lehkosen lempisanontaa käyttäen: vuotamista ei tapahdu.

… siitä, että Antti Raanta on taas sivussa loukkaantumisen takia?

– Niin kuin Antti Raantaa ei olisi runneltu jo riittävästi tällä kaudella. Arizona Coyotesin maalivahti loukkaantui tällä kaudella jo kolmannen kerran, kun San Jose Sharksin Logan Couture törmäsi häneen. Raanta kärsii aivotärähdyksen jälkioireista.

Aivotärähdyksistä pitää olla aina huolissaan. Raanta tarvitsee nyt kaiken tuen, että hän pystyy nousemaan takaisin kuntoon.

Coyotesin pelin tason on huolenaihe sinänsä. Joukkueen oman alueen puolustuspeli on järkyttävän huonoa. Hyvin puolustava Coyotesin pelaaja on yhtä vaikea löytää kuin neuvolatäti, joka ei lässytä lapsille.

Pitäisi olla vielä enemmän huolissaan, jos Raannan asunnossa olisi soitettu Scorpions-yhtyettä.

Raannan huoneistossa vierailleet skorpionit olisivat ehkä ansainneet oman kohtansa. Pitäisi olla vielä enemmän huolissaan, jos Raannan asunnossa olisi soitettu Scorpions-yhtyettä. Skorpionien hyökkäyksessä on se hyvä puoli, että kun ensi kesänä Raanta viettää Rauman kavereidensa kanssa juhannusta, hyttyset eivät tunnu enää kovin kummoisilta vihollisilta.

… siitä, että Leo Komarov otti treenien jälkeen luistelukisan Nazem Kadria vastaan?

– Komarov ja Kadri ovat Toronto Maple Leafsin villiviikareita sekä jäällä että sen ulkopuolella. Väittely luistelunopeudesta eskaloitui kisaksi treenien jälkeen. Erinomaista, että he päättivät ottaa mittaa toisistaan jääkiekkoilullisessa ympäristössä. Esimerkiksi kasinon puolella kikkailu olisi voinut näkyä turhan paljon kukkarossa – puhumattakaan baarista. Suomalaisittain on hyvä, että Komarov voitti. Muuten hänestä voisi tulla liian kiukkuinen. 

… siitä, että Minnesota Wildin Matt Dumba ruiskutti Winnipeg Jetsin Joel Armian päälle vettä ja sai 5000 dollarin sakot?

– Armiasta ei tarvitse olla huolissaan, koska hän ei ole tehty sokerista. Dumbasta sen sijaan pitää olla hyvin huolissaan, koska hän luuli Armiaa huonekasviksi. Porilaiset eivät kasva vedellä, vaan sisäfilepihvillä ja vinopenkkitreenillä.

… siitä, ettei Patrik Laine ilmeisesti aio ajaa enää koskaan partaansa, joka saa joulupukin tuntemaan itsensä hentokarvaiseksi teinipojaksi?

– Pitää. Pate, aja se heti! Joku raja se on läpälläkin.