Piskula tuo kokemusta Ilveksen takalinjoille - "Täydellinen tiimipelaaja"

Miika Roine sai tuta Joe Piskulan taklauksen amerikkalaispuolustajan kotidebyytissä Hakametsässä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Miika Roine sai tuta Joe Piskulan taklauksen amerikkalaispuolustajan kotidebyytissä Hakametsässä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Ilves ilmoitti kaksi viikkoa sitten hankkineensa puolustuksensa täydennykseksi amerikkalaispuolustaja Joe Piskulan. 33-vuotias kokenut luutija sai heti ensimmäisessä ottelussaan epäonnisen tilanteen seurauksena polvitaklauksesta pelikiellon, joka siirsi hänen kotidebyyttinsä Hakametsässä keskiviikkoiltaan.

Kotidebyytin ja yhteensä kolmen pelatun ottelun jälkeen Piskulan pistesaldo näyttää nollaa, mutta otteet kaukalossa ovat olleet hyviä. Päävalmentaja Karri Kivi kehuukin tuoretta vahvistustaan estoitta.

- Olen ollut häneen tosi tyytyväinen kaikin puolin. Erinomainen pelaaja, todella tyylikäs ja virheetön puolustaja, Kivi sanoo.

- Kapteenityyppi, täydellinen tiimipelaaja. Hän on tuonut meidän koko peräpäälle itseluottamusta.

Piskula liittyi joukkueeseen kauden ollessa käynnissä, joten hänen harjoituskautensa jäi hyvin lyhyeksi. Omatoimiharjoittelu näyttää peliotteita katsoessa tosin olleen hyvin hallinnassa.

- Harjoittelin kovaa kauden alun, kun odotin sopimusta. Olin jäällä lähes joka päivä. Se ei tietenkään ole sama kuin pelaaminen, mutta auttaa pysymään kunnossa. Ensimmäiset pelit ovat aina hakemista, että löytää pelituntuman, niin tälläkin kertaa. Olen tehnyt tätä monta vuotta, joten uskoisin tietäväni miten pelikuntoon päästään. Uskoisin olevani lähellä täyttä pelikuntoa pian, Piskula kertoo.

Yli 600 AHL-ottelua ja kauden verran SHL:ää pelanneelle veteraanipuolustajalle olisi ollut ottajia jo ennen kauden alkuakin, mutta sopivaa pelipaikkaa ei meinannut löytyä. Asuinkaupungin kun piti kelvata myös miehen puolisolle.

- Minulla oli muutamia muitakin vaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei tuntunut oikealta. Onneksi jaksoin odottaa tähän asti, ja Ilveksestä otettiin yhteyttä. Tampere vaikuttaa mahtavalta kaupungilta, ja olemme vaimoni kanssa toistaiseksi todella tyytyväisiä tähän valintaan.

Noin kahden viikon aikana kaupunki onkin ehtinyt tulla jo jonkin verran tutuksi.

- Olemme toistaiseksi asuneet hotellissa, ja asumme vielä tämän loppuviikon. Ei siellä tule hirveästi vietettyä ylimääräistä aikaa. Olemme tehneet pyörälenkkejä ja monta kävelyä ympäri kaupunkia. Aurinko saisi näyttäytyä vähän enemmän, mutta tekemistä on kyllä toistaiseksi riittänyt mainiosti.

Kolme pelattua ja muutama lisää nähtyä liigaottelua ovat vielä aika pieni otos, mutta miten Liiga vertautuu AHL:ään ja SHL:ään amerikkalaispuolustajan silmissä?

- Sanoisin kaikkien kolmen olevan hyvinkin verrattavissa toisiinsa. Kaikissa on tietysti oma pelityylinsä, joten tarkka vertailu on vaikeaa. Jos mikä tahansa joukkue näistä liigoista yrittäisi pelata jossain toisessa, sillä olisi vaikeuksia alkuun pelityylien takia. Sanoisin, että kaikki kolme liigaa ovat aika samantasoisia.

Piskula ja Arto Laatikainen ovat Ilveksen ainoat yli 30-vuotiaat puolustajat. Piskula tuokin ennen kaikkea kokemusta Ilveksen takalinjoille.

- Minulla on kokeneena pelaajana tietenkin iso vastuu, mutta se on toisaalta myös yksinkertainen vastuu. Minun täytyy vain pitää tasoni jatkuvasti korkealla ja johtaa esimerkillä. Yritän samalla auttaa nuoria puolustajia kehittymään seuraavalle tasolle.

Sulavasti luisteleva mutta fyysinen puolustaja ei ole urallaan ollut mikään pistelinko. Niin AHL:ssä kuin SHL:ssäkin pistekeskiarvo oli 0,2:n tienoilla ottelua kohden. Ilveksen tarpeisiin Piskula silti sopinee.

- Pelityylini tuntuu sopivan hyvin Ilvekseen. Hyppäsin joukkueeseen mukaan lennosta, ja valmentajat ovat antaneet positiivista palautetta ja homma tuntuu toimivan. Olen kahden suunnan puolustaja, ja vahvuuteni ovat alivoimapelissä ja omalla alueella, ja toistaiseksi kaikki on sujunut hienosti.

Piskulan ja Ilveksen seuraava koitos nähdään lauantaina, kun tupsukorvat kohtaavat Hakametsässä Pelicansin.