Pikkuorava-Borgström kasvoi NHL-kelpoiseksi – taiteilija ihastuttaa jutuillaan ja kikoillaan

Poika, sinä olet tähti. Henrik Borgström ei hämmenny salamavalojen loisteessa. Kuva: John Crouch/Icon Sportswire

Tuoreita NHL-varauksia saapuu haastatteluita ja kuvauksia varten rakennettuun huoneeseen Buffalon First Niagara Centerissä. Pitkä päivä alkaa jo väsyttää useimpia nuorukaisia, mutta yksi erottuu joukosta.

Hänen hymynsä ei hyydy, vaikka samoja kysymyksiä on esitetty kymmeniä kertoja.

Henrik Borgström jaksaa selittää uudelleen ja uudelleen, mitä hän ajatteli siitä, kun Florida Panthers varasi hänet ensimmäisellä kierroksella tilaisuuden 23. pelaajana.

Varausvuosi 2016 oli suomalaisille häkellyttävän kova, sillä ensimmäisellä kierroksella edelle menivät vielä Patrik Laine (2.), Jesse Puljujärvi (4.), Olli Juolevi (5.). Kymmenen sakkiin mahtunut kolmikko varasti tietenkin suurimman huomion, mutta omalla tavallaan Borgströmin päätyminen tähän pisteeseen oli kovin juttu.

Florida Panthers ilmoitti, että se on tehnyt kolmen vuoden tulokassopimuksen suomalaishyökkääjänsä kanssa. 

Enää pitäisi tietää, että kuka tällainen Borgström oikein on.

***

Suuri suomalainen kiekkoyleisö ei ole nähnyt häntä esiintymislavalla, koska A-nuorten SM-liigaa ja yliopistosarjoja seuraavat vain friikeimmät kendoniilot.

Borgströmin ura oli tyssätä jo juniorivuosina, kun Jokerien B-nuorten valmentaja totesi hänet liian pieneksi omaan joukkueeseen. Tie vei syksyllä 2013 HIFK:n B-nuoriin.

– Jotkut kasvavat ensimmäisessä vaunussa, toiset tulevat hieman perässä. Sanotaan, että meidän esikoinen tuli siellä junan viimeisessä tai toiseksi viimeisessä vaunussa tämän suhteen. Hän alkoi kasvaa kunnolla vasta 16-vuotiaana, isä Kim Borgström totesi MTV3:n haastattelussa.

Seuranvaihtoon toi lisäväriä se, että isä Kim on Jokerien mies. Hän toimii Helsingin Jokerit ry:n puheenjohtajana.

Homma natsasi paikoilleen kunnolla HIFK:n A-nuorissa eli Kolleissa kaudella 2015–16. Kollien pitkäaikainen joukkueenjohtaja Axa Fahler muistelee hymyssä suin Borgströmin ympärille noussutta kohua.

Katsomossa puhuttiin enemmän englantia ja ruotsia kuin suomea

– Kotiotteluissamme oli niin paljon NHL-seurojen scoutteja, että katsomossa puhuttiin enemmän englantia ja ruotsia kuin suomea, Fahler muistelee.

Sekä Borgströmin pelitaidot että persoonat tekivät vaikutuksen kaiken nähneeseen joukkueenjohtajaan. Kun omiin somekanaviin piti saada värikästä sisältöä, kannatti kamera suunnata Borgströmiin, jolta lähti aina joku nokkela juttu.

– Hän on aikamoinen taiteilija sekä jäällä että sen ulkopuolella. Minulla on vain positiivista sanottavaa pojasta ja hänen perheestään. Todellinen malliesimerkki, Fahler suitsuttaa.

Borgströmin, Elias Ulanderin ja Janne Hämäläisen muodostamaa kolmikkoa kutsuttiin leikkisällä nimellä ”pikkuoravat”.

He olivat kuin kolme paitaa ja kolme persettä. Käkättelivät ja kikattelivat menemään.

– He olivat kuin kolme paitaa ja kolme persettä. Käkättelivät ja kikattelivat menemään.

Antaa Ulanderin selittää pikkuoravien tarinan alkuperä.

– Olimme Ruotsissa pelimatkalla ja notkuimme bussin etuosassa. Aloimme kiusoitella joukkueenjohtaja Axaa, joka iski takaisin ja nimitti meidät pikkuoraviksi, puolustaja Ulander taustoittaa.

***

Denverin yliopiston ollut Borgstromille oivallinen kehityspaikka. Yliopistosarjan pelit keskittyvät viikonloppuun, joten viikolla hänellä on ollut aikaa paneutua fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen.

Sentteri on noussut koko NCAA:n tähtikaartiin. Hän nappasi jo National Collegiate Hockey Conferencen parhaan pelaajan palkinnon. Kattojärjestö NCAA nimesi hänen kymmenen ehdokkaan listalle, josta valitaan arvostettu Hobey Baker Awardin voittaja.

– Uskon, että hänellä on kaikki valmiudet pelata NHL:ssä. Olen todella onnellinen kaverin puolesta, Ulander sanoo.

Ulander kuvailee Henrikiä energiapakkaukseksi, joka tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen. Mutta mistä hän repii ne kaikki uskomattomat kikkansa jäällä?

– Hänellä on ihan älyttömän hyvä peliäly. Ne harhautukset tulevat ihan lennosta, selkäytimestä. Pienenä on tullut käsiteltyä kiekkoa niin paljon.

Viime kaudella Borgström juhli Denverin paidassa yliopistosarjan mestaruutta. Ura on kovassa nosteessa, eikä kattoa ole näkyvissä. Hänet voidaan nähdä NHL-kehissä jo tällä kaudella. 

– Ei varmaan Denverissäkään kestänyt pitkään, kun koppi oli hallussa. Eikä tuolla persoonalla jäädä hiljaiseksi isojen poikien peleissäkään, Fahler heittää.

Päivitetty Floridan kanssa tehty NHL-sopimus klo 7.12.