Pikainen nollaus – Kanada kiinnostui pronssista nopeasti

Mitali se on pronssikin. Kanadalaiset riemuitsivat aidosti Tshekin kaatamisesta. Andrew Ebbett (oik.) upotti kaksi osumaa. Kuva: Larry W. Smith/All Over Press.

Vaikka kultaunelma mureni hämmästyttävästi perjantaisessa välierässä, Kanada todisti ammattiylpeytensä vuorokausi katkeran pettymyksen jälkeen.

Kanadan pelaajat pystyivät kokoamaan itsensä pronssikamppailuun ja pokkasivat Pyeongchangista mitalimuiston.

Tshekki palaa Etelä-Koreasta kotiin tyhjin käsin kärsittyään 4–6 (1–3, 0–0, 3–3) -tappion.

Tällä kertaa pronssi kiinnosti kanadalaisia tavallista enemmän, sillä olympiamitali oli kaikille joukkueen pelaajille uran ensimmäinen.

Olympiahistorian menestyneimmän kiekkomaan mitalisaldo komistui entisestään. Huikeasta ansiolistasta löytyy nyt yhdeksän kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia.

Kanadan valmennusjohto mylläsi kokoonpanoansa melkoisesti Saksa-tappion jälkeen. Muutoksia tehtiin runsaasti varsinkin ketjuihin. Tämä oli osittain seurausta Gilbert Brulen hyllyttämisestä. Brule sai pelikiellon välierän törkytaklauksesta saksalaishyökkääjä David Wolfin päähän.

Kanada hankki yliotteen heti avauserässä rankaisemalla huipputurnauksen pelannut tshekkivahtia Pavel Francouzia kolme kertaa.

Avausmaali oli onnenkantamoinen. Mat Robinsonin lähettämä kiekko kimposi verkkoon tshekkipuolustajan mailan ja joukkuekaveri Andrew Ebbetin luistimen kautta.

Maali oli Ebbetille vasta turnauksen ensimmäinen.

Lisää seurasi päätöserässä, kun Ebbett ohjasi Brandon Kozunin syötön verkkoon. Tässä osumassa ei ollut tuurin häivääkään.

Myös veteraani Chris Kelly avasi maalitilinsä – ja viimeisteli samalla kaksi osumaa Ebbettin tavoin. Kelly ohjasi ensin Cody Goloubefin laukauksen sisään suoraan ilmasta ja kruunasi iltansa ampumalla näyttävästi Kanadan viidennen maalin.

Kanadan kolmas osuma oli Derek Royn taidonnäyte.

Tshekin kuiva kausi venyi jo kahdeksan arvoturnauksen mittaiseksi. Tuorein mitali on kevään 2012 MM-pronssi.

Sen jälkeen Tshekki on jäänyt kärkikolmikon ulkopuolelle kahdessa olympiaturnauksessa, viidessä MM-turnauksessa ja syksyn 2016 World Cupissa.

Tuorein olympiamitali on Torinon pronssi. Siitä on kulunut jo 12 vuotta.