Petrell: "Vähän pienempi kaukalo sopii meidän joukkueen pelityyliin"

Leijona-käskijä Lauri Marjamäen vaatimus kapeasta ja pitkästä treenikaukalosta saa hyväksyvän nyökkäyksen HIFK:n Lennart Petrelliltä. Kuva: Vesa Moilanen

HIFK:n Lennart Petrellin mukaan hyvää jääkiekkoa voi pelata kaiken kokoisissa kaukaloissa.

Petrell on pätevä puntaroimaan eri kokoisten kaukaloiden eroja, sillä pelaajan perspektiivi on vahva. Voimahyökkääjä on rymistellyt kaikissa sääntöjen sallimissa kaukaloissa kapeista leveisiin. Kokemusta löytyy peliuran varrelta niin kapeista ja pitkistä NHL-askeista, täysmittaisista eurokaukaloista eli "lentokentistä" – ja siltä väliltä. 

Miten eron huomaa pelatessa?

– Hauska, että otit asian esille. Satuimme juuri tänään puhumaan kaukaloiden koosta Miehon Panun kanssa, Petrell hymähtää.

– En näe eri kokoisissa kaukaloissa mitään ihmeellistä. Kun pelasin Ruotsissa, missä kaikki kaukalot ovat isoja eli 30 x 60 metriä, joku sanoi, ettei ole tullut edes ajatelleeksi, että kaukalot voisivat olla eri kokoisia. En minä näe siinä mitään erikoista, että kaukalot ovat eri kokoisia. Sitähän ne ovat fudiksessakin, vaikka aina samalta näyttävätkin, Petrell pohtii.

HIFK:n kotikaukalo on 27,67 metriä leveä eli SM-liigan kapein. Pituutta Nordenskiöldinkadun joustokaukalolla on 60 metriä ja kahdeksan senttiä eli runsaan kiekon halkaisijan mitan verran enemmän kuin missään muualla.

– Varmasti joskus on ajateltu niin, että vähän pienempi kaukalo sopii meidän joukkueen pelityyliin, Petrell uskoo.

"Varmasti joskus on ajateltu niin, että vähän pienempi kaukalo sopii meidän joukkueen pelityyliin."

Word Cupin välierissä nähtiin kolme eurooppalaista joukkuetta ja Kanada. Kansallisuutta enemmän vaakakupissa taisi painaa se, että kaikkien neljän joukkoon yltäneiden joukkueiden pelaajilla on kivikova kokemus kapeista kaukaloista ja NHL:stä.

– Eikä toisaalta Suomellakaan ollut kuin kaksi kenttäpelaajaa ja kolmosmaalivahti NHL:n ulkopuolelta. Kovasen Tommi sanoi jossain osuvasti, että Selänne ei ollut pelannut yhtään peliä kapeassa kaukalossa ennen kuin meni NHL:ään ja iski tulokaskaudellaan 76 maalia, Petrell huomauttaa.

"Kyllähän Suomi on saanut hyvää menestystä myös niistä kisoista, jotka on pelattu pienissä kaukaloissa."

– Ruotsissa peliä käännetään isoissa kaukaloissa aika nopeasti, meillä Suomessa kaukaloiden kapeus taas tekee pelistä vähän fyysisempää. En nähnyt Ruotsissa pelatessani siellä yhtään NHL-mittaista kaukaloa, ja silti Tre Kronor oli maalin päässä World Cupin finaalista eli tuskin sillä valtavan isoa merkitystä on, Petrell sanoo

– Fakta on se, että Suomen joukkueen jätkätkin pelaavat NHL-kaukaloissa yhdeksän kuukautta. Ja kyllähän Suomi on saanut hyvää menestystä myös niistä kisoista, jotka on pelattu pienissä kaukaloissa: 2008 tuli MM-pronssia ja Vancouverin olympiaturnauksesta myös pronssia, Petrell puntaroi.

Leijona-luotsi Lauri Marjamäen ehdotus NHL-mittaisesta treenikaukalosta on Petrellin mukaan harkitsemisen arvoinen.

"Ihan varmasti osa valmistautumista voitaisiin tehdä pienessä kaukalossa."

– Ihan varmasti osa valmistautumista voitaisiin tehdä pienessä kaukalossa. Ei "Latekaan" varmasti ajatellut tuosta kaukalon koosta puhuessaan, että se olisi selitys nyt tulleelle tulokselle, vaan halusi ottaa uuden näkökulman, monessa eri kokoisessa kaukalossa – ja aina tosissaan – pelannut Petrell sanoo.