Pelicans-pakki Casimir Jürgensin edelliset pudotuspelit menivät voitoin 12–0!

SaiPa ja Pelicans aloittavat tänään Lappeenrannan Kisapuistossa seurojen ensimmäiset pudotuspelitaistot. Vastakkain ovat viime vuoden kyykähtämisen jälkeen rivinsä yllättävän nopeasti ojennukseen saanut kotijoukkue ja kevättä kohti tällä kaudella pahanlaisesti käyrässään alamäkeen kääntynyt vierailija.

Pelicansin Casimir Jürgensillä (vas.) on menossa pudotuspeleissä 12 voiton putki. SaiPasta väännössä on mukana Antton Mönkäre. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

– Runkosarjalla ei periaatteessa ole enää merkitystä. Nyt lähdetään uusiin peleihin. Uskon, että siitä on apua, kun on pelannut näitä pelejä aikaisemminkin, toteaa Pelicansin liigadebytantti Casimir Jürgens seuransa verkkosivuilla.

Jürgensin kokemus SM-liigan pudotuspeleistä on siis nolla, mutta viime keväänä hän oli johdattamassa SaPKon Mestiksen ykköseksi messevällä pudotuspelien voittosaldolla 12–0!

Puolivälierien karsintakierros eli runkosarjan sijoilla 7–10 olleiden kohtaaminen on pelattu keväästä 2004. Pelicans on mukana tässä vaiheessa neljättä kertaa. Lahtelaiset ovat aina raivanneet tiensä puolivälieriin; 2007 TPS:n, 2009 Ilveksen ja 2016 KalPan kustannuksella.

Lahtelaiskiekkoilun historiassa pelataan pudotuspelikiekkoa vasta toistamiseen kolmantena peräkkäisenä keväänä (ensimmäisen kerran 2007–09).

– Olemme isoja altavastaajia. SaiPalla on kaikki paineet. Matka tänne on ollut kivikkoinen, mutta tärkeintä on, että olemme näissä peleissä mukana, sanailee Pelicansin valmentaja Petri Matikainen.

Siitä taitaakin olla aikaa, kun näissä kuvioissa on nähty niin paljon itseensä ja joukkueeseensa luottava valmentaja, joka myöntäisi joukkueensa olevan suosikki. Pessimisti ei pety.

SM-liigan pudotuspelien ensikertalaisen Jürgensin vastalaidalla Pelicansissa ovat pudotuspelikonkarit Mikko Kousa (56 playoff-ottelua) ja Jesse Mankinen (44).

Lappeenrantalaiskasvatti Mankisen, 26, kolmet ensimmäiset pudotuspelit tulivat SaiPan paidassa. Menestyksekkäimmän kevään Mankinen vietti vuosi sitten KalPan hopearyhmässä. Viime kevään pudotuspelien tehopisteet 5+6 kantoivat Mankisen KHL-kaukaloihin, joista tuli kuitenkin pikainen paluu liigakentille.

– On siistiä päästä pelaamaan SaiPaa vastaan. Asetelmasta pitää osata löytää virtaa, Mankinen virnistää.

Runkosarjassa joukkueet tasasivat niin voitot (3–3) kuin pisteetkin (9–9).

Pelicans voitti runkosarjan yhdeksästä viimeisestä ottelustaan vain kaksi ja sai nipusta kuusi pistettä. SaiPa pelasi joulun jälkeen 14 kotiottelua, joissa vierailijoista haki Kisapuistosta täydet pisteet vain Kärpät.

SaiPalle ensimmäinen neljännesvuosisata SM-liigassa tuotti vain neljät pudotuspelit, joissa seura voitti vain yhden ottelusarjan.

Sitten tuli Pekka Tirkkosen aika, neljät peräkkäiset pudotuspelit ja pääsy kertaalleen kosketusetäisyydelle SM-pronsseihin. Viime kauden jumbosijan jälkeen Tero Lehterän SaiPassa halutaan palata näihin peleihin vakituisesti.

Lappeenrantalaisennakosta on aistitavissa astetta leppoisampi lähestymiskulma, jopa huumoria.

– SaiPa ei ole koskaan kohdannut Pelicansia tai sen edeltäjiä Lahden Reipasta, Kiekkoreipasta, Hockey Reipasta tai Reipas Lahtea playoffseissa, irvaillaan SaiPan verkkosivuilla.

Maitsematta jää vain Viipurin Reipas, jonka mestaruusviiri ensimmäiseltä suomalaiselta jääkiekkokaudelta keväältä 1928 roikkuu Lahden hallin katossa. Ja sehän listassa voisi olla, koska silloin pelattiin playoffs, vaikkei sanaa Suomessa tunnettukaan. Viipurilaiset voittivat loppuottelussa helsinkiläisen KIF:n maalein 5–1, välierässä tamperelaisen TaPan seitsemännen erän jälkeen 2–1 ja sitä ennen helsinkiläisen HJK:n 4–3.

SaiPan kokeneimmat pudotuspelipelaajat ovat Elmeri Kaksonen (55), Anssi Löfman (46) ja Lauri Taipalus (39).

SaiPalta sivussa on kaksi keskushyökkääjää ja yksi puolustaja, koko alkuvuoden loukkaantuneena ollut Anssi Löfman, tammikuussa koko loppukaudeksi vaivaisosastolle pudonnut Eetu Koski ja runsaan kuukauden peleistä puuttunut Per Savilahti-Nagander.

Pelicansin vemppaosaston ainoa isompi nimi on puolustava pakki Nico Manelius.

SaiPa

Ahti Oksanen–Cody Kunyk–Curtis Hamilton; Vladimir Denisov–Lasse Lappalainen

Elmeri Kaksonen–Ville Koho–Kim Strömberg; Urho Vaakanainen–Brett Carson

Jonatan Tanus–David Goodwin–Topi Nättinen; Kalle Maalahti–Jere Sneck

Valtteri Virkkunen–Saku Salminen–Joni Nikko; Roy Radke (13. hyökkääjä)

Maalilla Frans Tuohimaa (Jussi Markkanen)

Pelicans

Jesse Mankinen–Aleksi Mustonen–Jesse Saarinen; Casimir Jürgens–Mikko Kousa

Kimi Koivisto–Miska Siikonen–Iikka Kangasniemi; Libor Sulak–Jordan Rowley

Hannes Björninen–Antti Tyrväinen–Taavi Vartiainen; Stefan Lassen–Juha Leimu

Joonas Alanne–Roope Elimäki–Aleksi Rekonen; Aku Kestilä (13. hyökkääjä)

Maalilla Joona Voutilainen (Janne Juvonen)