Fanit risteilylle myös ensi vuonna? – Pelicans harkitsee jatkoa Virossa pelaamiselle

Tallinna tutuksi. Liigahistorian ensimmäinen ulkomailla pelattu ottelu kokosi vieraalle maalle runsaasti sekä Pelicansin että HPK:n kannattajia. Kuva: Tomi Natri/All Over Press

Pelicans saattoi olla niin tyytyväinen tammikuun lopun Tallinnan-otteluunsa, että lisää voi hyvinkin olla tulossa.

– Kaikki raportit pelistä ovat olleet positiivisia. Teemme vielä tutkimuksen niin yhteiskumppaneidemme kuin fanien keskuudessa, ennen kuin päätämme jatkosta. Päätös on tehtävä vielä kevään aikana reilusti ennen Liigan ensi kauden otteluohjelman tekemistä, sanoi Pelicansin hallituksen puheenjohtaja Pentti Matikainen.

Rivien välistä oli todella helppo lukea, että Pelicans aikoo pelata vielä kerran tai kaksi Tallinnassa. HPK oli hyvä aloitusvastustaja, mutta jatkoon etsitään uusia vastustajia.

Vaikka ensimmäinen kerta olikin onnistunut, niin kyllästyminen on aina se suuri vaara.

– Tiedämme tämän hyvin ja siksi haluamme tutkia asian kunnolla ennen uuden päätöksen tekoa, hän jatkoi.

Pelicans pelasi Tondiraban uudessa hallissa, joka on valmistunut vuonna 2014. Päähallin lisäksi kokonaisuuteen kuuluu mm. kaksi harjoitusjäätä. Vakituinen käyttäjä on mestaruussarjan HC Viking ja halli on selkeästi Viron kiekkoilun keskus. Laji on kohtalaisen suosittu etenkin venäjänkielisen vähemmistön keskuudessa.

Hallin kapasiteetti jääkiekossa on 5840. Pelicansilla oli pelissään 5003 katsojaa, joten halli oli lähes loppuunmyyty. Samalla Pelicans sai kauden suurimman yleisömääränsä.

– Yleisöä oli todella hyvin. Meidän laivallamme oli 27 bussillista menossa peliin. En tiedä, kuinka paljon väkeä oli Suomesta, mutta lippuja oli myyty hyvin myös paikallisille. Lopullisia lukuja ei vielä ole, mutta peli tuotti selvästi enemmän kuin HPK-ottelu Lahdessa. Jopa fanitavaramyynti oli parempaa kuin normaaleissa kotipeleissämme, Matikainen sanoi.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ja kilpailutoimenjohtaja Arto Järvelä olivat muiden mukana seuraamassa ottelua. Ennen peliä Liiga oli tarkastanut paikan sopivuuden liigapelille eli esim. joustokaukalon.

– Mitään poikkipuolisia arvioita ei kuulunut. Ainoa selvä negatiivinen yllätys meille oli se, että operatiivinen henkilöstömme joutui tekemään odotettua enemmän töitä. Veimme paikalle mm. ravintolahenkilöstömme ja turvaihmisemme. Paikalta saimme niin lipunmyynnin kuin järjestyshenkilöstön. Yleisön käyttäytyminen oli erinomaista. Vain pari henkilöä jouduttiin käännyttämään ovelta tai poistamaan pelistä liiallisen alkoholin käytön takia. Vodkaturismia ei ollut, Matikainen sanoi.

Pentti Matikanen on Pelicansin puheenjohtaja nyt toista pelikautta.

Idean Pelicans oli saanut runsas vuosi sitten palaverissa, johon osallistuivat niin Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kuin yhteiskumppaneista liikennöitsijä Juho Ruoti ja tällaisten matkojen järjestelyistä kokemuksia saanut Saarikoski Travels.

Viime tammikuussa Matikainen, Pelicansin pääomistaja Pasi Nurminen ja muut seuran keskeiset henkilöt kävivät tutustumassa niin hotellimahdollisuuksiin kuin halliin. Kun kaikki oli positiivista, niin Pelicans ehdotti peliä sekä Liigalle että HPK:lle, jotka olivat hyvin suostuvaisia. Hyvän pohjan antoi myös se, että viime kaudella KHL:n Dynamo Riga myi kahdesti hallin loppuun.

Vastustajaksi HPK oli luonnollinen valinta.

Naapuriseurat pelaavat toista vuotta Hämeen herruudestakin. HPK voitti viime kaudella, mutta nyt Pelicans oli parempi. Vaikka HPK voittikin Tallinnassa voittomaalikilpailussa, niin Jesse Saarisen tasoitusmaali runsas kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua varmisti komea pokaalin lahtelaisille.

Matikainen on toista pelikautta Pelicansin hallituksen puheenjohtaja. Hän oli kauden 1993–94 HPK päävalmentaja, mutta on tietysti tunnetuin maajoukkueen päävalmentajana.

Kohta on kulunut 30 vuotta siitä, kun hänen johdollaan Suomi oli Calgaryn olympialaisissa hopealla. Tämä oli Suomen ensimmäinen arvokisamitali. Ennen Matikaisen potkuja maajoukkue oli hänen alaisuudessaan Canada Cupissa pronssilla ja MM-kisoissa hopealla.

SM-liigassa hän vei Kärpät neljä kertaa mitaleille ja saavutti pronssia niin HIFK:ssa kuin Lukossa. HIFK:ssa hän oli myös toimitusjohtaja. Hän on ollut myös liigassa SaiPan päävalmentaja ja Mestiksessä Jokipoikien puheenjohtaja.

Lyhyen paluun valmentajaksi hän tekee, kun Pelicansin ja HIFK:n Alumnijoukkueet kohtaavat. Hän on tuossa seurojen liigapeliä edeltävässä ottelussa HIFK:n valmentaja.

Lukko–Pelicans tiistaina kello 18.30.

Pelicansin puheenjohtaja Pentti Matikainen on valmentanut pitkällä urallaan myös Lukkoa. Moni pitää kauden 1995–96 pronssimiehistöä modernin ajan parhaana. Tässä Matikainen Lukon pukukopissa tutustumassa uuteen joukkueeseensa. Tervehdittävänä puolustaja Joni Lehto. Kuva: Juha Sinisalo