Pekka Virta löisi ikkunan kiinni aiemmin - "Ei me olla mikään NHL"

Pekka Virta haluaisi, että ensin kasattaisiin joukkue ja sitten mitattaisiin, mitä sillä voi tehdä. Kuva: Juha Sinisalo

Pelaajasiirrot Liigassa ovat tällä kaudella mahdollisia pitemmälle kuin koskaan aiemmin. Joukkueet voivat vahvistaa rivejään maaliskuun alkuun saakka.

Tuolloin runkosarjaa on jäljellä enää kymmenen päivää.

Siirtotakaraja oli pitkään tammikuun loppu. Viime kaudella siirtoikkuna suljettiin 15. helmikuuta. Muutoksen taustalla on Pyeongchangin olympiaturnaus.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta painottaa, että raja on kaikille sama. Kokonaan toisen keskustelun aihe on se, onko raja oikeassa paikassa.

Virta löisi siirtoikkunan kiinni huomattavasti aiemmin. Viimeistään tammikuun lopussa, ehkä jopa aiemmin.

– Mä olen sitä mieltä, että tässä toiminnassa on kyse siitä, miten onnistutaan tekemään jääkiekkojoukkue ja mitä sillä joukkueella tehdään, hän luonnehtii.

– Kun siirtosähellystä ei ole, saadaan niitä mun hokemiani ehjiä päiviä, viikkoja, kuukausia ja kausia. Tämä sotii sitä vastaan.

Lukko pelaa neljä runkosarjapeliä siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeen.

Aivan pudotuspelien kynnyksellä on siis mahdollista ostaa toisen liigajoukkueen ykkösmaalivahti, luottopuolustaja tai avainsentteri.

– Tässä voidaan kysyä, onko se reilua pelaajille, jos pakka menee siinä kohtaa uusiksi. Jos aina laitetaan isoimmat roolit uusiksi, kun pelataan kauden kehittävimmät pelit, ne kevään isot koitokset, Virta huomauttaa.

Virta näkee, että aivan kauden loppuun hinattu siirtotakaraja saattaa saada seurajohdot epäröimään.

Pystyykö oma nuori pelaaja kantamaan vastuun, vai pitäisikö tyhjennysmyynnin tehneeltä kilpailijalta vielä lunastaa satojen liigapelien marinoima veteraani hoitamaan samat hommat?

– Voidaan miettiä, mikä tämä meidän sarjamme on. Ei me olla mikään NHL, Virta lataa.

– Tässä ollaan sen kysymyksen äärellä, mitä Suomi-kiekko haluaa olla. Onko tämä pelaajatuotannon kannalta oikea tapa?

Kun Risto Dufva valmensi Lukkoa, hän piti yhtenä onnistumisen mittarina kesällä otettua joukkuekuvaa. Mitä vähemmän kasvot kauden aikana vaihtuivat, sitä parempi.

Samanhenkisesti miettii Virta.

– Mulla on tämä ajatusmaailma, kun mä kesällä joka päivä töihin tulen. Kyllähän sen työn arvo heikkenee, jos muutoksia saa tehdä pitkälle.

Kun Virta luotsasi viime kaudella KalPan finaaleihin, hän ja kuopiolaisten seurajohto olivat siirtotakarajalla rauhallisia.

Merkittäviä siirtoja kuopiolaisten ryhmässä koettiin kauden aikana kaksi. Matias Myttynen liittyi joukkueeseen syyskuun lopulla, Arttu Ilomäki joulukuun alkupuolella.

Tämän kauden Lukossakin siirtoja on tehty aikaisessa vaiheessa.

Eero Somervuori poistui joukkueen vahvuudesta syyskuussa, Damien Fleuryn sopimus purettiin lokakuun lopulla ja tuoreimpana Joakim Hillding siirrettiin pois ryhmästä joulun jälkeen.

Uusina miehinä pukukoppiin astelivat Teemu Ramstedt ja Chris VandeVelde marraskuun lopulla.

– Sitä on turha jeesustella, että kuka on mitäkin mieltä tästä. Tämä kausi mennään näin, Virta napauttaa.