Panthersin suomalaisveskari haluaa lisää voittoja: ”Nälkä kasvaa syödessä”

Tapparan kasvatti Harri Säteri on päässyt maistamaan NHL-elämän parasta puolta viime aikoina. Kuva: Nick Wosika/All Over Press

Kolme vuotta AHL:ssä on maalivahdille pitkä aika, mutta niin vain Harri Säteri sinnitteli San Jose Sharksin farmijoukkueessa sopimuksensa loppuun. Säteri pelasi Worchester Sharksissa 141 ottelua, mikä on suomalaisveskareista seitsemänneksi eniten.

Viimeisen kauden aikana (2013-14) Säteri oli Sharksin maalivahtikategoriassa kolmas, mutta siitäkään huolimatta tilaisuutta ensimmäiseen NHL-otteluun ei auennut. Sharks oli sillä kaudella ainoa NHL-joukkue, joka käytti vain kolmea maalivahtia.

Säteri suuntasi KHL:ään HK Vitjaziin kolmeksi kaudeksi hakemaan uutta vauhtia. Ulospäin näytti siltä, että NHL-unelma oli romuttunut.

Tapparan kasvatti ajatteli itse toisin. Kun Florida Panthers tarjosi uutta mahdollisuutta, hän tarttui täkyyn, vaikka Panthersissakin hän olisi lähtökohtaisesti kolmosmaalivahti.

Säteri nousi kuitenkin NHL-ryhmään joulukuun alussa, kun ykkösmaalivahti Roberto Luongo loukkaantui. No, nyt ollaan jo lähellä…

Vuosikausien haave toteutui, kun hän pääsi kesken ottelun kehiin Minnesota Wildia vastaan 2. tammikuuta. Minuutteja kertyi 23.07, ja Säteri päästi 14 kudista yhden sisään.

– Oli se hienoa, kieltämättä aika paljon perhosia vatsassa, Säteri kuvailee tuntemuksiaan Kiekkoareenalle.

Säteristä. 28, tuli Florida Panthersin historian vanhin ensimmäisen ottelun pelannut maalivahti.

Olisi se debyytti voinut tulla aikaisemminkin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

– En tiennyt sellaista. Olisi se debyytti voinut tulla aikaisemminkin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Bussiliigaa tuli

nähtyä tarpeeksi

NHL-ottelun pelaaminen on hienoa, ja voittaminen vielä hienompaa. Säteri on päässyt maistamaan NHL-kiekon parasta puolta, sillä hän on pelannut kolme ottelua putkeen Panthersissa – ja voittanut ne kaikki. Säteri on ollut hetken Panthersin ykkösveskari, kun James Reimerkin loukkaantui.

– Aina se itseluottamusta nostaa, kun tulee voittoja. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä. Näitä haluaa lisää.

Onko NHL-ottelun voittamisen tuoma tunne erilainen kuin muissa sarjoissa?

– Aika samanlaista, mutta kieltämättä NHL:ssä voitto tuo vähän ekstraa. Tämä on kuitenkin maailman paras sarja, jossa pelataan parhaita pelaajia vastaan.

Vaikka nyt kaikki näyttää hyvältä ja Miamin aurinko lämmittää mukavasti, Säteri myöntää, että jääkiekkoilijan elämä on välillä osoittanut nurjatkin puolensa.

Onhan tämä vähän erilaista kuin bussiliiga, sitä tuli nähtyä jo ihan tarpeeksi.

– AHL:ssä tuntui välillä, että jumitan paikallaan. KHL-keikka oli kuitenkin onnistunut, se antoi lisää uskoa. Onhan tämä vähän erilaista kuin bussiliiga, sitä tuli nähtyä jo ihan tarpeeksi, Säteri naurahtaa.

Ei enää mitään

hokkuspokkustemppuja

Säteri sanoo, että tekniset ominaisuudet ovat olleet riittävällä tasolla jo pitkään, mutta eniten kehitystä on tapahtunut henkisellä puolella.

KHL on NHL:n tapaan ”karvaperseiden sarja”, jossa kaikki tähtää otteluiden voittamiseen ja menestymiseen. Se tuo isot paineet varsinkin maalivahdille.

– En ole varsinaisesti ketään ammattilaista käyttänyt, mutta olen kuunnellut aina tarkasti vanhempia pelaajia. Ja maalivahtivalmentajille on ollut helppoa puhua asioista.

– Onhan niitä paineita joka tasolla, mutta ei niitä kannata liikaa miettiä. Painaa vaan menemään hommia.

Säteri on 28-vuotiaana suunnilleen ammattilaisveskarin uransa puolessavälissä. Ei enää nuorukainen, muttei mikään ikäloppukaan. Mitä pitää tehdä, että avautuu vakiopaikka NHL:stä?

Ei varmaan mitään hokkuspokkustemppuja tarvitse tehdä

– Ei varmaan mitään hokkuspokkustemppuja tarvitse tehdä, enemmänkin vaan oman homman jalostamista.

Barkov johtaa

tamperelaisjoukkoa

Panthers tarvitsee maalivahdeiltaan paljon torjuntoja, jos se aikoo vielä mukana pudotuspelijunaan. The Athletic -sivuston ennustuksen mukaan Floridan pudotuspelimahdollisuudet ovat enää 19 prosenttia.

– Joukkueessa on positiivinen fiilis, pitää vaan jatkaa samalla tavalla kuin kolme viime ottelua. Puolustetaan tiiviisti ja tehdään paikoista maalit.

Säterin tyttöystävä on ollut mukana matkassa, ja äiti kävi kylässä joulun aikaan. Koti-ikävää lievittää, että Toijalan miehellä on samassa joukkueessa kavereita Tampereen seudulta. Aleksander Barkov on kotoisin Tampereelta ja Henrik Haapala Lempäälästä.

Säteri on iältään kolmikon kokenein, mutta Barkov on NHL-kokemuksessa kärjessä.

– Sasha on sen verran pidempään pyörinyt, että minä katselen enemmän perästä, Säteri naurahtaa.