Paljonko Jokerien maratonmatsi kulutti kaloreita? - jopa Alexander Stubb otti kantaa lukemiin

Jokerit ja TsSKA väänsivät edellisessä kohtaamisessaan todella pitkään. Mutta paljonko pelaajat kuluttivat kaloreita? Kuva: Pekka Rautiainen

Kiistaton fakta on, että Moskovan TsSKA ja Helsingin Jokerit pelasivat maratonmittaisen ottelun – torstaina ja vähän myös perjantaina. Kaikkien aikojen pisin KHL-peli kesti 142 minuuttia ja 9 sekuntia.

On luonnollista, että suoritus vaati huomattavasti normaalia enemmän energiaa. Vaan mikä oli todellinen kalorikulutus?

Jokerit perkasi asiaa omassa tiedotteessaan, jossa ajatuksiaan kertoivat porilaishyökkääjä Jesse Joensuu ja fysiikkavalmentaja Hero Mali.

Tiedotteessa mainittiin, että isoimpien pelaajien kulutus olisi ollut jopa 20 000 kilokaloria. Samansuuntaisista luvuista Mali puhui myös Ylen haastattelussa.

– Kun ajattelee noita 100-kiloisia, isoja jätkiä, kuten Oliver Lauridsenia ja Marko Anttilaa, Jesse Joensuuta, niin he kuluttavat todella paljon. He kuluttavat sen 25 000 kilokaloria tuollaisen pelin aikana. Kyllä sitä saa syödä melkein mitä vaan, mutta tietysti helposti sulavaa, Mali kommentoi Ylelle.

Lukemat herättivät kummastusta. Esimerkiksi kuluneella kaudella KHL:ssä Slovan Bratislavaa ja Liigassa Lukkoa edustanut Teemu Ramstedt epäili Twitterissä, etteivät ne ole mitenkään mahdollisia. 

Hän epäili, että lukemassa olisi kutakuinkin yksi nolla liikaa. Hänen arvionsa mukaan kaikkien kulutuksen olisi pitänyt jäädä alle 5000 kilokalorin.

HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vastasi, että hänen kulutuksensa kauden kahdessa ensimmäisessä pudotuspeliottelussa olivat 3800-3900 kilokaloria.

Nykyään Sveitsissä pelaava Harri Pesonen osallistui keskusteluun muistelemalla, että hänellä olisi mitattu keväällä 2012 yli 3000 kilokalorin kulutuksia.

Maalivahti Jani Nieminen iski keskusteluun mukaan tiedustelemalla JYP-sentteri Juha-Pekka Hytösen lukemia. Niemisen muistikuvien mukaan Hytönen olisi aina takakarvannut bussiakin Vaajakosken ABC:lle saakka.

Pesonen vahvisti, että Hytösen kulutukset olivat aina joukkueen kovimmat. Hän tosin oli kuullut, että vastustajat olivat harmitelleet Hytösen takakarvaavan vielä Jämsän liikenneympyrässäkin.

Keskusteluun osallistui myös Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb, joka tunnetaan intohimoisena triathlonharrastajana. Hän tuomitsi sekä kalorimäärän että Jokerien tankkauksen.

Malin mukaan pelaajat tankkasivat hunajaa, suklaata, karkkeja ja lopuksi jopa pizzaa.

Hero Mali puolusti näkemyksiään vielä aamulla. 

– Ehkä 25 000 on liiottelua mutta 20 000 on realistinen, aamujää + 140min peliä lämmittelyineen/jäähdyttelyineen 105kg urheilijalle jonka lihasmassa on suuri, Mali tviittasi.